Stjärnans häst fast för dopning

187

Frances Yoda, körd och tränad av danske Flemming Jensen, har lämnat ett positivt A-prov efter ett travlopp på Åby.
Det var 11 maj i år som Frances Yoda vann lopp 6 på Åby och sänkte sitt rekord till 1.12,9 över distansen 1640 meter autostart. Hästens tidigare rekord var 1.16,1 över 2 160 meter voltstart. Segern var värd 30 000 kronor och vinnaroddset var 4,70.

Efter loppet togs dopingprov på segraren och analysen av A-provet visar nu på förekomst av substansen Metylprednisolon, som tillhör en grupp substanser som kallas kortikosteroider. Vissa kortikosteroider produceras naturligt i kroppen och kortikosteroider används för att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer.

Startförbud i väntan på negativt C-prov

Metylprednisolon finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns den aktiva substansen i flera humanläkemedel som tabletter eller injektionslösning. Substansen ingår bland annat i vissa injektionslösningar som är mycket långtidsverkande och som inte rekommenderas för användning på tävlingshästar.

Ett B-prov har skickats till ett franskt laboratorium för analys och en utredning är påbörjad av Dansk Travsports Centralforbund. Svensk Travsport meddelar på sin hemsida att Frances Yoda har startförbud till dess att ett negativt C-prov lämnats.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 till Bjerke 11 juni 2017
Nästa artikelFoppa: ”Sett vilken skillnad det gör…”