Stjärnhästen vann dopad – blir rättssak

237

Topphästen Caballion vann Copenhagen Cup 2014.

Hästen fråntogs segern då han fastnade i ett positivt dopningtest.

Nu tvingas ägarna upp i rätten, däribland LHC-stjärnan Tony Mårtensson, då danska travförbundet har krävt tillbaka pengarna från det utbetalade förstapriset på 750 000 danska kronor.

Det var den 11 maj 2014 som travhästen Caballion, ägd av bland annat svenske ishockeystjärnan Tony Mårtensson, vann det danska storloppet Copenhagen Cup – som hade ett förstapris på 750 000 danska kronor.

Det dopningprov som togs i samband med loppet visade vid en första analys vara negativt, varpå prispengarna delades ut till ägarkonstellationen Caballion AB & T Mårtensson Invest AB.

Dopningprovet specialanalyserades sedan och visade sig då vara positivt.

Nu går saken om prispengarna upp i rätten i Stockholm senare i höst.

Hemlighetsstämplades

Caballion var vid sin seger i det danska storloppet i träning hos franske topptränaren Franck Leblanc och det var han som dömdes som ansvarig för det positiva dopningprovet av DTC:s rättsinsatser till höga böter, men när det hela sedan skulle komma till ett avgörande i den högre nämnden träffades en förlikning mellan DTC, det danska travförbundet, och Leblanc. Denna förlikning hemlighetsstämplades.

”Jag vill veta mer”

Samtidigt som en förlikning träffades med Leblanc krävde det danska travförbundet att få de utbetalda förstapriset på 750 000 danska kronor återbetalat av Caballions svenska ägare, något som de alltså bestridit med hänvisning till märkligheterna i handläggningen. Nu blir det senare i höst en rättssak i Stockholm, det skriver travservice.dk.

Hockeystjärnan Tony Mårtensson, som tillsammans med Torbjörn Boström äger Caballion, sa till Trav365 i samband med nyheten om det positiva dopningprovet följande:

– Jag vill veta mer vad som hänt, jag har inte riktigt förstått vad det innebär ännu. Vad är det han har haft i kroppen, och vad är det han har fått för mycket av, och varför?

Caballion testades positivt för det dopningklassade medlet Tiludronsyra, som finns i läkemedlet Tildren. Det medlet räknades inte som dopning i Frankrike, men i Danmark. Caballion har inte tävlat sedan mitten på 2014 och sprang totalt i sin karriär in 4,7 miljoner kronor.

Ärendet om återbetalning ska komma upp i Stockholms Tingsrätt under hösten.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet