Stjärnkollen: Beanie M.M.

235

beanie_mm.jpg

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2013.
Dagens stjärna: Beanie M.M.
Fakta:
Beanie M.M., hingst, 10 år
Starter: 82
Segrar: 22
Intjänat: 9 974 909 kr
Rekord: 1.10,3
Hemmabana: Solvalla

Presentation:
Hedershäst som är uppfödd, ägd och tränad av paret Morten Waage och Magdalena Johansson. Fick sitt stora genombrott då han i september 2009 drog runt på världsrekordet 1.10,7 över 2 140 meter i Silverörnen på Solänget. Har fortsatt att leverera i tuffast tänkbara konkurrens efter det och bland annat vunnit Årjängs Stora Sprinterlopp och final i gulddivisionen. Vann förra året storloppen Steinlagers Äreslopp  och Klosterskogen Grand Prix i Waages hemland Norge. Rundade på grund av knäproblem av fjolårssäsongen redan i augusti efter att ha slutat tvåa i Gävle Stora Pris.

Tränaren och ägaren Morten Waage svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Han känns otroligt fin, nästan bättre än någonsin tidigare. Jag var inne och körde 1.13,5 med honom i tisdags och det sprang han oförskämt lätt. Han är fortsatt fräsch och fin efteråt så vi kan inte vara annat än jättenöjda så här långt. Artroskopin (titthålsoperation i knä) som gjordes på honom i höstas har som det ser ut i dagsläget gått mycket bra. Den operationen borde vi nog ha gjort redan för två år sedan om man ska vara efterklok.
När startar han nästa gång?
– Som det ser ut blir det som förra året årsdebut i Steinlagers Äreslopp  på Momarken 16 mars.
Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Jag hoppas att han ska vara lika bra som i fjol. Han är tio år men känns fortfarande som att han är tre år gammal och så länge inte motsatsen bevisats duger han. Men nu är han avelshingst också så planen är att köra Momarken och Klosterskogen och sedan ta det lugnt i maj, juni, juli. Han har visserligen varit med i en elitloppsfinal men det brukar vara något som stör honom under den perioden, allergi eller något, och han brukar komma igen i juli.

Ola Johansson