Stjärnkollen: Drillbit Ås

215

drillbit_as

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2013.
Dagens stjärna: Drillbit Ås.


Fakta:

Drillbit Ås, sto, 5 år
Starter: 16
Segrar: 9
Intjänat: 2 018 000 kronor
Rekord: 1.12,3
Hemmabana: Bergsåker

Presentation:
Efter en upptakt på karriären med mycket krångel var det en tämligen fattig häst med lite pengar på bankboken som klev in i fyraåringssäsongen. 2012 slog hon igenom med dunder och brak. Sex segrar på elva starter och 1,9 miljoner kronor intjänat blev facit 2012 för Svante Båths rejäla travdam. Vann Stochampionatet trots en resa utvändigt ledaren. Slutade två i Derbystoet. 2012 innehöll även ett par segrar på V75.


Tränaren Svante Båth svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Hon känns bra. Hon var lite av en rookie i fjol och gjorde det ju väldigt bra och fick avsluta säsongen redan i slutet av september. Efter en ganska lång återhämtning och träningsperiod är hon nu klar för start. Hon fick sitt andra rundbanejobb i vinter 9 mars tillsammans med Quid Pro Quo. 1640 meter avverkades då på 1.15,5, med en rask avslutning strax under 1.13.

När startar hon nästa gång?
– Hon startar redan nu på söndag (17 mars) på Solvalla i ett stolopp för fyra- och femåringar (Avelsföreningens Jubileumslöpning, V64-5). Motståndet kanske blev lite bättre än jag hade räknat med, men det blir ju kul för publiken. Skulle hon vara bra nu är det meningen att det blir en start i Karlstad under långfredagen. Chansen är svårbedömd. Jag hoppas att hon ska avsluta bra och vara i den främre träffen.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Det brukar vara lite jobbigt för hästarna när de kliver ut från årgångsloppen. Därför ska vi, i den mån det går med en häst som har två miljoner på sig, försöka vara så snälla som det går med henne och leta ”lätta lopp”. Kommer främst att titta efter propositioner för femåriga ston så att vi slipper möta snabbloppare. Stoeliten kommer vi säkert att prova på, men kanske inte förrän om ett halvår.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.