Stjärnkollen: Hail Mary – ”Han känns starkare än i fjol”

55

Stjärnkollen: Hail Mary – "Han känns starkare än i fjol"

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på våra elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2021. Dagens stjärna: Hail Mary.

Fakta
Hail Mary
, hingst, 5 år
Starter: 20
Segrar: 17
Rekord: *14,5m 11,3am *12,8al
Intjänat: 7 283 000 kronor
Hemmabana: Åby
Presentation:
Hail Mary är hästen som radade upp toppinsatser i fjol som fyraåring och visade vilken värsting till stjärna han är. Bland många triumfer är det förstås den förkrossande segern i Svenskt Travderby som sticker ut mest. Han avslutade säsongen som kullens stora kung genom att vinna finalen i Breeders Crown i suverän stil.

Tränaren Robert Bergh svarar:
Hur känns hästen för dagen?
– Han känns lite starkare i kroppen än han gjorde förra året. Han växte ju under hela säsongen i fjol och var lite slapp i kroppen. Men nu har han svarat bra på styrketräningen som han har fått i backen under vintern.
– Han fick vila mycket fram till nyår och har därefter mestadels tränat i backen. Men i onsdags var han inne på Bergsåker för ett första banjobb. Hästen är ju som han alltid har varit i träningen väldigt loj och oinspirerad. Han tar det i sin gilla lugna takt och är en sköning på det viset. Han var precis som jag hade förväntat mig i det här banjobbet, lite rullig och oinspirerad. Jag körde 1.23 över 2640 meter med honom och det kändes bra. Han kommer att få två banjobb till. Ett under mars månad i 1.20-tempo och så ett lite vassare i början av april.

När startar han nästa gång?
– Någon gång i april. Mycket har att göra med hur det blir med vädret och värmen och hur banorna blir under våren. Men på det hela taget så jag nöjd med allting och hela vintern har varit bra för hästen.

Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?
– Förhoppningen är att han ska ta sig igenom den här svåra femåringssäsongen på ett bra sätt. Det stora målet är Jubileumspokalen i mitten av augusti. Något försök till Paralympiatravet är inte aktuellt. Jag har ingen känsla för det utan kommer att köra ett par vanliga lopp i början.
– När det gäller Elitloppet så hänger det helt på hur han känns i jobben och hur han känns i de första loppen. Det hänger BARA på det, säger Robert Bergh.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.