Världens snabbaste sto till Elitloppet?

57

Världens snabbaste sto till Elitloppet?

För 23 år sedan vann Jimmy Takter Elitloppet med den amerikanska järnladyn Moni Maker.
I år kan det vara hans dotter Nancy Takters tur.
För Trot Insider berättar hon att Solvallas prestigelopp sista söndagen i maj kan bli aktuellt för världens snabbaste sto Manchego.
– Det är en prestigesak att åka till Elitloppet.

Elitloppet anno 1998, när Moni Maker krossade ledande Huxtable Hornline på den sista bortre långsidan och höll undan på världsrekordet 1.10,6, räknas av många som en av de absolut bästa upplagorna i loppets mångåriga historia. I år kan loppet på nytt förgyllas av ett supersto från USA. Sexåriga Manchego har en diger meritlista som tog sin början redan i de stora tvååringsloppen och i fjol satte hon världsrekord för ston på tusenmetersbana – 1.08,1 över 1 609 meter med bilstart. Hon har vunnit 33 av 56 lopp och sprungit in 26,8 miljoner kronor. Men får att kunna räknas till de allra största menar Nancy Takter att hon måste resa över Atlanten och vinna Elitloppet.
– Det är något som skiljer ut hästar, som Moni Maker och Mack Lobell – de amerikanska hästar som har klarat att åka över och vinna. De är få och det är långt mellan dem. Det (Elitloppet) skapar storheter, det ger henne en helt annan status. Man kan jämföra henne med andra äldre elitston, men inget av dem åkte till Europa och vann Elitloppet. Jag tycker att Moni Maker var en fantastisk häst och det som gjorde henne fantastisk var att hon reste över Atlanten och gjorde något som ingen annan lyckats med.
Än så länge är ingenting klart och det är mycket som ska falla på plats för att Manchego ska representera USA i Elitloppet. Inte minst spelar det in hur covid-pandemin utvecklar sig och vilka karantänsregler som kommer att gälla för kretsen runt hästen.  Planen är I alla fall att hon ska vara tillbaka på banan och gå kval i april.
– Vi får se hur allt utvecklar sig under de kommande två månaderna.
– Hon är väldigt enkel att få igång. Hon behöver bara ett par kvallopp så är hon redo, säger Nancy Takter.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.