Stjärnkollen: Pato

252

pato_travare

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2013.
Dagens stjärna: Pato.
Fakta:
Pato, hingst, 5 år
Starter: 12
Segrar: 9
Intjänat: 4 142 000 kr
Rekord: 1.12,8
Hemmabana: Halmstad

Presentation:
Har matchats mycket sparsamt och hade bara gjort tre starter innan han tog hem Svenskt Travkriterium som treåring. Årsdebuterade så sent som i juli förra året och kvalificerade sig för final i Svenskt Travderby i säsongens tredje start. Visade där prov på sin väldiga tävlingsinstinkt när han från ledningen befäste positionen som kullens kung på tangerat svenskt rekord (1.12,8 över 2 640 meter med bilstart).

Tränaren Petri Puro svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Han fick vila i slutet av förra året och det har gjort honom gott. Han var ju lite rullig och knackig då och då i fjol, framför allt i sista loppet, och det tror vi berodde på att han fick lite ont i hovlederna. De är behandlade och jag tycker att han känns bättre efter det. I vinter har han också varit avelshingst vid sidan av och tappats på sperma i två månader. Vi satte igång vinterträningen i januari och det ser bra ut, han är fräsch och fin.
När startar han nästa gång?
– Det är svårt att säga. Han får visa själv när han är klar men han behöver nog två månader till på sig. Då kanske det blir ett par långlopp så att vi får se var vi har honom.
Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Jag vet faktiskt inte hur jag ska lägga upp den här säsongen. Han har bara gjort tolv starter och är fortfarande orutinerad. Det är inte omöjligt att vi åker till Frankrike redan i sommar om det finns något lämpligt lopp. Eller så kanske det blir matchning a la Maharajah med sikte på Paris nästa vinter. Vi har många möjligheter. Bara han håller sig fräsch vet vi att styrkan finns och jag tror att det finns mycket utveckling kvar i honom. Han går fortfarande tungt balanserad och jag vill lätta honom i år för att få mer fart i honom.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelResultat V86: Tredje raka för Ragata
Nästa artikelKihlström ensam svensk i Vitesse