Stjärnkuskens skräckstatistik

130

Här är detaljen som kan fälla storfavoriten Bold Eagle i Elitloppet.

Kusken Franck Nivard har skräckstatistik i Sverige.

– Nivard har inte övertygat i Sverige, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist till Trav365.

Svenska folket och motståndarna, ja, de flesta, tror att franske hästen Bold Eagle, som i skrivande stund får räknas som världens bästa travare, vinner Elitloppet på Solvalla på söndag.

Men finns det något som kan fälla honom?

Ja, toppkusken Franck Nivard, som motsägelsefullt nog också räknas som en världens bästa inom sitt yrke.

I Frankrike är Franck i det närmaste outstanding och han är kolstybbens kung på Paris-banan Vincennes.

– Han är fantastiskt bra, han är väldigt lik Örjan Kihlström i körstilen, han öppnar sällan med hästarna utan smyger och kör lugnt och snyggt. Som sagt, i Frankrike är han fantastisk, med de regler vi har är, men i Sverige har han verkligen inte övertygat, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist till Trav365.

”Får tacklas och driva yvigare”

En underdrift av Lindqvist. Nivard har i och för sig bara gjort 12 starter i Sverige. Åtta av dem har varit på Solvalla, tre i monté (travritt).

På 12 försök har Franck Nivard inte vunnit en enda gång.

På Solvalla har han inte ens varit på pallen någon gång.

Det närmaste stjärnkusken har varit en seger var när han blev diskad som måletta bakom Un Mec d’Heripre i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro 2014.

Hur kan det bli så här för Nivard, som är så duktig på Vincennes?

– Det är mycket enklare att komma från Sverige och köra i Frankrike. Här i Frankrike är toleransen grymt mycket högre, men gör man tvärtom, åker från Frankrike till Sverige så måste man lägga band på sig. Om man gick efter den svenska regelboken skulle det deras ut ett halvårs avstängningar, i snitt, per lopp på Vincennes. Kuskarna får order och tillsägelser om det här när de kommer till Sverige, men de får panik och det är mycket lättare att börja köra fult, än att börja köra snällt. Här i Franrike får man driva yvigare, tacklas, ploga sig ut och man behöver inte hålla sitt spår.

”Ska inte vara några problem”

I och med den tuffa regelboken i Sverige och de skrala resultatet så avböjde Franck Nivard att åka upp till Solvalla och köra även under lördagen.

– Han hade flera förfrågningar, men han tackade nej. Elitloppet och en montéritt gick bra, i övrigt var han för osäker och det blir för dyrt för honom om han blir avstängd, säger Lindqvist.

Till skillnad från tidigare år så sitter Nivard nu upp bakom världens bästa häst.

Så det kanske går vägen ändå?

– Det är väl bara att köra till ledningen och stanna där, menar Anders Lindqvist.

– Eller utvändigt ledaren och köra ifrån dem därifrån, jag tror att hästen är så pass bra att Nivards dåliga statistik inte ska vara något problem.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet