Stjärnstoet har blivit mamma

37

På tisdagsmorgonen blev kallblodens kändissto nummer ett mamma för första gången.

Lannem Silje – norskan som tampades med Månprinsen A.M. – fick ett stoföl.

– Hon är snabb som alltid, Silje och gjorde klart det där på egen hand. Det blei ei lita jente, säger ägaren Ola M Skrugstad.

Mjölkbonden Ola M Skrugstad tog sin vanliga tur till stallet vid halv sju på tisdagsmorgonen på gården i Dovre i den norska fjällvärlden.

Ägaren hann inte med. Vid åttatiden hade gården berikats med ett föl.

– Det är roligt med alla som är intresserade och Sverige har vi ju bra minnen av, säger Ola M Skrugstad.

Lannem Silje vann 44 av karriärens 48 starter och var aldrig sämre än trea. Totalt sprang hon in 6,7 miljoner norska kronor och största segern kom i Elitkampen på Solvalla 2015 där svenske kungen Månprinsen A.M. blev tvåa.

I juni samma år var det Månprinsens tur att besegra Lannem Silje i en omskriven duell på Dannero.

Månprinsen tävlar vidare och blir storfavorit i ett V75-lopp på Umåker nu på lördag.

– Jag hoppas att han är i bra slag hästen. Han är flink med hästarna, Melander. Själv hoppas jag att Silje inte gjort sitt sista lopp. Vi var och röntgade henne för ett par veckor sedan och resultatet överträffade alla förväntningar, säger Ola M Skrugstad.

”En bra mor”

Lannem Silje ströks inför en tilltänkt start på Umåker i oktober 2015 och har inte startat sedan dess på grund av en blödning i ett gaffelband.

Ägaren är i valet och kvalet om han ska invänta hösten för att se hur saker och ting utvecklar sig.

– Silje är en bra skogshäst. Jag har tömkört henne lite i skogen i vinter och hon har varit precis som vanligt. Det går inte att säga om det är går att börja träna eller om det är oåterkalleligt. Förmodligen tar vi ett beslut om det här inom en månads tid. Kanske betäcks hon igen. Silje verkar vara en bra mor.

Lannem Siljes förstfödda är efter Dotterud Teddy och ska få namnet Lannem Stina. Mormor, en annan av Skrugstads uppfödningar, hette Lannem Sjura.

– Jag har haft flera som fått namn på s och de har blivit bra allihopa.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet