Stjärntränaren åtalas för avsiktlig dopning

22

Efter de uppmärksammade dopningfallen under Elitloppshelgen och Oslo Grand Prix, där flera av hans hästar tävlat med kobolt, långt över internationellt fastställda gränsvärden, åtalas nu den franske stjärntränaren Fabrice Souloy för avsiktlig dopning av sina hästar.

”Är skadligt…”

”Både ST och DNT vill i detta sammanhang påtala att det varit fråga om avsiktliga, systematiska brott på högsta elitnivå som dessutom är djurskyddsmässigt förkastliga, då det inte finns någon relevant anledning att injicera tungmetaller i stora mängder i försvarslösa djur. Det är känt att höga koncentrationer av kobolt är skadligt för både människor och djur, men det används ändå för att otillåtet öka kroppens produktion av EPO, i syfte att påverka prestationsförmågan”, skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Svensk Travsport (ST) har anmält Souloy till Ansvarsnämnden med förstahandsyrkandet att Souloy brutit mot 44 § Tävlingsreglementet med avsikt att påverka Un Mec d’Heripres prestationsförmåga i Elitloppet 2016.

Yrkar på livstids avstängning

Norska travförbundet, DNT, yrkar på livstids avstängning, om han finnes skyldig.

Det Norske Travselskap (DNT) har samtidigt, till Domskommittén i Norge, anmält Souloy ”for forsettlig overtredelse Dopingreglementets § 2 (1) a), og med en påstand om utelukkelse på livstid dersom han finnes skyldig”.

ST och DNT trycker särskilt på vikten av trovärdighet för travsporten och de grundpelare som ska genomsyra all verksamhet, nämligen djurskydd, spelsäkerhet och tävlingar på lika villkor.

Fabrice Souloys ombud, advokaten Staffan Uvabeck, har givits tre veckors svarsfrist på ST:s och DNT:s anmälningar.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Stjärntränaren åtalas
för avsiktlig dopning

Föregående artikelSportchefen: ”Har frångått mallen…”
Nästa artikelVann 8,5 miljoner – tack vare reserv

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.