Stort Grattis till Commander Crowe som vann Åby Stora Pris

122

commaNDER

Commander Crowe visade att gammal är äldst i Åby Stora Pris.
Efter en dramatisk start i skiljeheatet mot Quid Pro Quo visade världsstjärnan vilken champion han är genom att vinna överlägset.
– Det är fantastiskt att han kan leverera vid den här åldern och efter den här karriären. Han har en stor plats i mitt hjärta, sa tränaren Fabrice Souloy och grät glädjetårar.
– Det är en helt otrolig häst och han är verkligen speciell, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Det här var sista året som Åby Stora Pris kördes i den här tappningen med skiljeheat. Elvaårige och svenskfödde Commander Crowe tog hem segern för Örjan Kihlström och var överlägsen mot femårige Quid Pro Quo i skiljeheatet. Commander Crowe tjänade ytterligare 1,2 miljoner kronor och är nu uppe i fantastiska 32,4 miljoner kronor i insprungna pengar. Tränaren Fabrice Souloy, som för några veckor sedan var mycket upprörd efter att hans Un Mec d’Heripre blivit diskad som etta i Hugo Åbergs, var rörd till tårar efter segern.
– Hästen är enastående och det är inte så lätt att som elvaåring och efter den här karriären att vara så här bra. Man vill inte vara så hård mot honom och att han springer tre heat och vinner på det här sättet är fantastiskt, sa Fabrice Souloy.
– När jag var ung så hoppades jag alltid att få en häst som den här och om du inte gråter för det så gråter man aldrig. Han har en stor plats i mitt hjärta.

Sylvass spurt av Quid Pro Quo i första heatet
I det första heatet fick Commander Crowe trava utvändigt om ledaren och gick dessutom med skor. Då gjorde han inget större väsen av sig och blev oplacerad. Samtidigt speedade Quid Pro Quo sylvasst från tredje par invändigt och spurtade till en knapp seger före en bra avslutande Juliano Rags och ledande Reven d’Amour.
– Det var ruggigt bra gjort av honom att komma ner två spår på det innersta open stretch och han spurtade fantastiskt bra, berömde Erik Adielsson.

Commander Crowe från spets i det andra heatet
I det andra heatet så öppnade både Quid Pro Quo och Commander Crowe snabbt och körde om ledningen en bit. Men Erik Adielsson gav sig och överlät täten till Commander Crowe. Quid Pro Quo försökte utmana över upploppet men Commander Crowe klev bara undan till en lätt seger före en duktig Quid Pro Quo. Nu var det ett helt annat tryck i Commander Crowe som tävlade barfota runt om.
– Hästen kändes fin även i det första heatet men han är elva år och det är inte lika roligt att gå i ”dödens” då. Så jag var inte helt främmande för att han skulle gå bättre nu och dessutom hade Fabrice gjort lite småändringar och tagit av honom skorna. Det var nog viktigt att han fick ledningen för han börjar bli lite till åren, sa Örjan Kihlström.
Och tillade:
– Man måste beundra hästen som är så pass gammal och har både kropp och huvud kvar. Det är en otrolig häst och det är jättekul att köra honom.

Överraskande startgalopp i skiljeheatet
Det blev ett skiljeheat där kretsen kring Commander Crowe vann spårlottningen och tog bricka ett. Samtidigt valde kretsen kring Quid Pro Quo att välja spår fyra, detta för att försöka få en bättre skjuts i starten en bit ut i banan och om möjligt försöka snuva Commander Crowe på ledningen. När starten gick så överraskade Commander Crowe att galoppera kort i starten samtidigt som Quid Pro Quo brakade till ledningen. Då trodde nog de flesta att loppet var över men Commander Crowe ställde sig snabbt och Örjan Kihlström vilade inte på hanen. Han gick tidigt upp och kände på Quid Pro Quo och lade press på femåringen ut på slutvarvet. Betydligt äldre och hårdare Commander Crowe hade tidigt slagit klorna i ”ungtuppen” Quid Pro Quo och avgjorde Åby Stora Pris i god tid. Redan på sista bortre långsidan tog han över befälet och sedan drog han undan till en överlägsen seger.
– Han blev lite ivrig och slog ihop i starten och tog en liten galopp där. Men han är så tuff Commander och jag hade ändå inte gett upp hoppet när Erik tog ledningen, sa Örjan Kihlström.

”Gällde att göra den andra mör”
– Commander tål att gå och hålla farten in i mål och det gällde att se till att göra den andra lite mör helt enkelt. Jag trodde kanske inte att han skulle passera honom redan på sista långsidan men han avgjorde redan då och var bara bäst helt enkelt. En jättebra insats och han var otroligt tuff. Han är något väldigt speciell och det var kul att vinna Åby Stora Pris i den här formen eftersom det var sista året de körde så här. Jag undrar om jag inte även vann det första året, fortsatte Kihlström och syftade på när han vann år 2006 med Red Chili Pirat.

Michael Carlsson

 

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 resultat lördag 16 augusti 2014 från Åby
Nästa artikelLullus Nästagångare 18-20 augusti 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.