Succé för Up And Quick och Jessica Samuelsson idag

350

upandquick

Världens starkaste häst?
Frankrikes påläggskalv Up and Quick gjorde slarvsylta av motståndarna i uthållighetsprovet Prix de Paris.
– Jag är så glad och stolt just nu. Det här var en riktig revansch, säger skötaren Jessica Samuelsson.
Prix de Paris över mastiga 4 150 meter kan sägas vara det franska vintermeetingets motsvarighet till den olympiska femmilen på längdskidor.
Och precis som Alexander Legkov grillade sina konkurrenter möra i sista backen i Sotji några timmar tidigare satte Jean Michel Bazire in den avgörande stöten när hästarna gick in i uppförslutet på Vincennes för andra gången.
Från sin position som andra häst i andraspår svepte ekipaget till ledningen på ett par steg och öppnade omedelbart upp en stor lucka till klungan.
Att Bazire jagade på sin häst över upploppet var nog mest för syns skull, segern blev överlägsen och Up and Quick fick sin revansch för andraplatsen i Prix d’Amerique – där svenske Maharajah passerade honom i de sista stegen före mål.
– Han är något helt galet stark den här hästen, och det är så skönt att han fick visa det i dag, speciellt när han var favorit.
– Visst, det är inte Prix d’Amerique, men ändå väldigt stort. Jag tror att banan spelade en stor roll i att knäcka oss den dagen, plus att Maharajah var enormt bra förstås.
– Nu blir det nog champagne hela natten, berättar skötaren Jessica Samuelsson från dopingstallet en halvtimme efter målgång.

Hoppas på Elitloppet
Vad är det då som gör Up and Quick till världens sannolikt starkaste travhäst?
– För det första är han en lätt häst för att vara fransk, nästan amerikansk i typen. Sedan har han en oerhört effektiv gång och slösar ingen energi under vägen, han går när man säger åt honom och ligger aldrig på. Plus vilja och lungor förstås. Franck Leblanc är känd för att träna sina hästar hårt, men Up and Quick kan han nästan inte köra trött. Då vet man att det är något alldeles extra, förklarar Jessica Samuelsson.
Närmast väntar avelsarbete för sexåringen som har alla förutsättningar att bli Frankrikes nästa fixstjärna.
Sedan finns möjligheten att vi får se Up and Quick på Solvalla sista helgen i maj, ägaren Philippe Delon är känd för att vara en stor vän av svensk travsport i allmänhet och Elitloppet i synnerhet.
– Det beror helt på hur hästen klarar av att kombinera avel och träning. Men personligen hoppas jag verkligen att vi kan komma till Solvalla. Då ska vi ta revansch på riktigt, säger Jessica Samuelsson.

Yarrah Boko trött
För det nordiska hoppet Yarrah Boko kom vinterns första bakslag.
Trots en fin resa i tredje par invändigt och lucka till slut var det en Petter Northug-slak norrman som föll tillbaka till nionde plats över upploppet.
Segertiden 1.13,8 är den snabbaste i Prix de Paris historia och Up and Quick belönades med cirka 1,6 miljoner kronor.
Tvåa blev Tiego d’Etang och trea Roxane Griff.

Robin Johansson