Supertalangen som kan ta sjunde raka

29

Segerraden bara växer för lillebrodern till Commander Crowe.

Efter den imponerande V75-segern i lördags jagar Master Crowe sjunde raka i finalerna på Solvalla.

– Han har aldrig haft så låg puls efter ett lopp som i lördags. Formmässigt är han i den bästa form han har varit i just nu, säger tränaren Petri Puro.

Snackhästen fortsätter att vinna och vinna och visa att han inte vansläktas sin storebror. Även om det är väldigt långt till världsstjärnan och den trettiofyrafaldige miljonären Commander Crowes meriter så har han ärvt samma egenskap i löphuvudet.

– Han är en extrem fighter och vägrar att släppa någon annan förbi sig. Den dagen han gör det så har han tagit ut sig totalt att det inte finns något kvar i tanken. Commander Crowe var loj och lat och gjorde inte mer än han behövde. Han vann ofta med sparade krafter. Master Crowe är en mycket mindre typ av häst och han vill bara vara före de andra. Han har han ärvt mer av sin pappa Conway Hall och sin morfar Mack Lobell, säger Petri Puro.

”Skönt med snällt lopp”

I lördags var Halmstadtränaren på plats på Åby och fick se Master Crowe ta sin sjätte raka seger och den 15:e segern totalt i 18:e starten. Master Crowe vann V75 lekande lätt efter en perfekt resa för Peter Ingves.

– Det löste sig bra och det var skönt att han fick ett snällt lopp med tanke på att det är finalerna nu på lördag. Men så bra som han var och såg ut tror jag att han hade vunnit även från dödens. Det var nog den lägsta puls som hästen har haft efter lopp någon gång. Då gick det ändå 1.11,6 sista femhundra. Formmässigt är han i den bästa form han har varit i tror jag.

– Ingves sa efteråt att när han lyfte ut hästen så tog han bara tag i grejerna. Han kände direkt att han kommer att vinna det här. Det var så mycket i tömmarna och hästen vann utan att behöva brukas för fullt.

”Ett genidrag”

Master Crowe har tjänat drygt 800 000 kronor och klättrar snabbt genom klasserna. Eftersom han vann ytterligare ett försök i Bronsdivisionen i lördags är han även klar för den finalen i nästa meeting och den finalen körs 1 april.

– Det var ett genidrag att anmäla till det bronsloppet, ha, ha. Men jag tänkte att det var ingen lång resa till Åby och så får han leka i Bronsdivisionen i några månader till. Pengamässigt gick han ju in i Silverdivisionen i och med segern i lördags men får nu ändå möjlighet att vara med först i bronsfinalen på lördag och sedan en gång till i finalen i april.

– Jag har matchat hästen lugnt, han är sex år och har bara gjort 18 starter. Han växer med uppgifterna och höjer sig hela tiden när det behövs. Men i så fin författning som han var i lördags tror jag inte att han har varit i tidigare. Det bådar gott inför starten på Solvalla på lördag. Nu får vi försöka att underhålla formen och det blir inte mycket träning under veckan. Mest bara lite lättare för att mjuka upp honom, säger Puro.

”Alltid haft bra hästar”

Halmstadtränaren är känd för att alltid haft en hög segerprocent på stallets hästar genom åren. Men öppningen på den här nya säsongen är ruskigt imponerande med en segerprocent på 36 procent. Hästarna har dessutom varit bland de tre främsta i elva starter av 14.

– Det har varit en mild vinter och jag har väldigt bra träningsförhållanden. Tidigare om åren så tävlade man inte så mycket under januari och februari. Då tog jag inte ut mina hästar förrän framåt våren. När det gäller segerprocenten så var mitt värsta år, jag tror det var 2005, när jag vann tolv raka segrar med tolv olika hästar när de kom ut från vinterträningen. Det var en bra start på det nya året, säger Puro med ett skratt.

– Jag har alltid haft bra hästar som har vunnit många lopp så länge jag har orkat att gå till stallet och träna hästarna. Jag kom till Sverige 1980 och började jobba hos Kaj Widell. Det var alltid så att mina passhästar vann många lopp. Min första stjärna var Una Roy som gick från Bronsdivisionen till Gulddivisionen. Sedan vann min passhäst Varia Stochampionatet 1981 när Stig H körde henne. Så det är inte så att det bara går bra just nu, menar Petri.

Imponerar inte i träning

Tillbaka till Master Crowe så var han ingen häst som utmärkte sig i träningen innan han började starta. Tränare Puro hade inte alls några vibbar att det var något extra till häst, trots att han var lillebror till Commander Crowe.

– Det är ingen häst som imponerar i träningen. Han är lite stampig i steget och när man tränar honom i backen så måste han ta två steg när de andra tar ett. Jag trodde inte att det var så bra häst förrän han kom in på banan och fick springa på lätta underlag. Då kunde han springa jäkligt fort och blev plötsligt en helt annan häst. Men hemma på gården i backen så får han jobba 35 procent mer på grund av sin teknik.

– Det är kanske därför han har blivit så bra också. Att han har fått jobba mycket mer än de andra hästarna och fått mycket styrka i sig. Men att han har blivit så här bra har överraskat mig väldigt.

Gör ändringar på hästen

Master Crowe blir favorit i V75-5 på lördag. Han startar från spår sex bakom bilen och körs återigen av Peter Ingves. Vid V75-segern för tre starter sedan visade hästen upp en ny egenskap i form av startsnabbhet då han tog ledningen direkt.

– Jag såg när han gjorde provstarten innan det loppet att han har en bra växel till i sig. Ingves har också hela tiden sagt att han kan öppna snabbt om man vill det. Nu har hästen fått mera rutin och blivit så snabb bakom bilen att han kan vara med i körningen från start. Det var långsökt för fem, sex lopp sedan.

Några ändringar i balans och utrustning?

– Det blir förmodligen vinterbana med frusen botten på Solvalla och då blir det hakar i bakskorna. Men han vann på en sådan bana och med den balansen förra året. Sedan kommer jag nog att prova en ryckhuva på honom i veckan, men att jag lägger lite bomull under. Jag vill att han ska höra mindre i starten för han började att ta i för mycket på mellanvarvet på Åby när han gick i ledningen.

– Vill man sedan rycka av huvan till slut så har han ändå lite fast bomull kvar i öronen. Vi har aldrig ryckt något på honom tidigare eftersom han är så ärlig. Jag vill egentligen vänta med det till i alla fall 25 lopp. Det känns som att han tar ut sig ändå. När man rycker tussarna för första gången så finns det plötsligt 20 meter till i hästarna. Men jag brukar vilja spara de grejerna så länge det går.

– Det är klart att jag måste tro på bra chans igen. Han kommer säkert att förlora förr eller senare men jag är väldigt nöjd med min häst just nu, säger Petri Puro.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Supertalangen som
kan ta sjunde raka

Föregående artikelTillmans varning: ”Hon kan skrälla”
Nästa artikelTog första segern – Malmö ny trea

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.