Supertalangen springer som Mormor!

31

mormor moni maker

Kusken Kenneth Haugstad, hästen Moni To Spare och tränaren Niklas Johansson i vinnarcirkeln. Foto av EDVIN KIHLSTRÖM

Moni To Spare vet inte hur det är att förlora.
I debuten var han snabbaste debutanten på svenska travbanor – och sedan har han bara gasat och sprungit fortare och fortare.
– Jag har tidigare varit glad att ha hästar som hänger med. Det här är fantastiskt, säger Solvallaamatören Niklas Johansson.

Travamatören Niklas Johansson, 44, är en kille att beundra. Han har kört travlopp i precis halva sitt liv men trots 45 lopp på 22 år har han aldrig fått segerdefilera.
Ett andrapris på travbanan i Mariehamn för ett år sedan är främsta placeringen som kusk.
– Antingen är mina hästar för dåliga eller för bra, säger han och skrattar.
Under kategorin ”för bra” kvalar stjärnskottet Moni To Spare in och bakom honom anlitar Niklas Johansson istället toppkusken Kenneth Haugstad.
– Annars är Moni To Spare en perfekt amatörhäst att köra. Ja, egentligen är han en perfekt amatörhäst på alla sätt och vis – han är snäll, enkel och okomplicerad vad man än ska göra.

Rekordsnabb debut
Travpubliken fick upp ögonen för Moni To Spare 18 mars då han vann debuten på Solvalla på kilometertiden 1.15,0 över distansen 2 140 meter, voltstart. Det var då den snabbaste debutanten genom tiderna. Ett rekord som hölls sig drygt en månad då Timo Nurmos-tränade Tesio dundrade runt Solvallas oval på 1.14,2.
– Tider är egentligen inte så viktigt. Men visst är det kul, säger Niklas Johansson.
Vilka förväntningar hade du inför debuten?
– Vi hade egentligen ingen aning hur han kunde gå. Vi hade kört ett provlopp med honom 14 dagar före och då var han fin på 1.20-tid med en avslutning i 1.12-tempo. I debuten hoppades vi mest att han skulle hänga med, som vi brukar hoppas när det gäller våra hästar, säger Niklas Johansson.
Efter den uppmärksammade debuten har Moni To Spare startat ytterligare två gånger och hästen har fortsatt att skapa rubriker. I andra starten vann han i Eskilstuna på 1.12,7 över sprinterdistans och sedan följde han upp med ytterligare en rekordsänkning till 1.12,3 i ett sprinterlopp hemma på Solvalla.
– Jag vet inte vad jag ska säga. I första starten var vi förstås väldigt överraskade, men efter den så har man ju skruvat upp förväntningarna.

Valde hästar när hunden dog…
Niklas Johansson driver en byggfirma och är travamatör på fritiden. Han har tre hästar i stallet på Sköldnora gård i Upplands-Väsby, där bland annat även Solvallatränaren Roger Walmann har sina unghästar.
– Min pappa hjälper oss med marktjänst som att mocka, ge hästarna mat och släppa ut dem. Normalt när jag kommer hem från jobbet så kan jag ut och köra. Att ha hästar är ett sätt att leva, det är sju dagar i veckan. Även min sambo är med och rider mycket, säger Niklas Johansson som även har en dotter på 3,5 och ytterligare ett barn på väg i oktober.
Hästintresset fick Niklas Johansson i samband med lumpen men att det blev hästar var en slump.
– Jag ryckte först in på I1 i Kungsängen som hundförare, men så dog hunden. Då fick jag söka annat och valde K1 och fick jobba med hästar. Hade den där hunden inte dött hade jag kanske aldrig fastnat för hästar.
Men fast blev han och efter lumpen blev det bland annat mycket tid i stallet hos tränaren Jim Oscarsson, där han även blev delägare i en travhäst.

Mormor heter Moni Maker
Några stora framgångar har inte Niklas Johansson haft med sina hästar genom åren. Men nu kanske han fått sin stjärna i välstammade Moni To Spare, som har självaste Moni Maker som mormor. Moni Maker som är världens genom tiderna bästa travsto med segrar ibland annat både Elitloppet och Prix d’Amerique.
Hur kom du över Moni To Spare?
– Jag var ute efter en till häst och frågade en kompis hos Lutfi Kolgjini om de hade någon till salu. Det slutade med att jag köpte två, förutom Moni To Spare även Dark Chocolate U.S. Jag köpte dem utan att provköra men kollade några provlopp från Jägersro på nätet.
Var det en dyr affär?
– Ja, hyfsat…eller nej, inte jättedyrt. Det beror på vad man jämför med. Jag frågande ”Ludde” vad han ville ha, sedan var det bara att köpa och vara glad. Jag tyckte det var lagom. Eller…då kanske jag tyckte det var dyrt, men nu känns det bra.
– Moni To Spare var lite sen men var ändå i jättefint skick och startklar när jag köpte honom i slutet av treårssäsongen i fjol. Den andre har inte debuterat än och behöver ytterligare lite tid, säger Niklas Johansson.
På onsdagen jagar Moni To Spare fjärde raka segern i V86-3 hemma på Solvalla. V86 som lockar med en jackpot där en ensam vinnare med åtta rätt kan kamma hem nio miljoner kronor.
– Det blir tuffare och tuffare för varje start så klart. Jag tycker i alla fall att det ser ut på pappret som att tre-fyra borde vara lika bra som min. Efter senaste starten har han mest tränat lugnt i backen här hemma men i fredags fick han sex lite snabbare intervaller på rakbanan. Han känns fortsatt fin.
– Han fick spår 5 bakom startbilen. Jag tror att han är bäst i ryggar, men samtidigt gled han bara ifrån dem i ledningen i Eskilstuna. Nej, jag vet inte vad som passar bäst. Han har chockat mig varje gång och jag hoppas han gör det igen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.