Svanstedt: ”Aldrig kört så här fort…”

56

Inom kort drar den sista tävlingssäsongen igång för Resolve.

Fjolårets elitloppstvåa kvalar nästa lördag och Åke Svanstdedt har kört ett snabbare jobb med sin världsstjärna.

– Jag har aldrig kunnat köra så här fort i ett jobb med honom tidigare, säger Svanstedt.

I fjol spurtade Resolve strålande till en andraplats i Elitloppet bakom Nuncio. Nu stundar snart årsdebuten för sexåringen och planen har hela tiden varit att återigen komma till Elitloppet. Den 6 maj körs Elitloppet Playoff, tillika AJ Cutler Memorial på The Meadowlands utanför New York. Då avgörs det om det blir någon resa över Atlanten för Resolve och till skillnad mot förra året så blir det också enda starten innan Elitloppet.

– I fjol gjorde han två starter innan Elitloppet, men i år blir det bara en start. Han var dock på topp redan i andra starten i fjol och jag hoppas att det räcker med ett kval och en start för att han ska vara det i år också, säger Åke Svanstedt.

”Tycker det är en lek”

Förra onsdagen körde Svanstedt årets andra rundbanejobb med Resolve på gården Palema Trotting i Vero Beach. Förutom all träning på sandbanan i vinter hade stjärnhästen tränat 1.25 full distans på rundbanan vid ett tillfälle. Nu gick det lite fortare, även om det inte var några fantomtider att tala om.

– Jag körde 1.18 över 2100 meter med honom i jämn fart hela vägen. Det kändes bra och han är precis lika fin som förra året. Det är inga avvikelser alls vad det gäller den biten, säger Svanstedt.

Och tillägger:

– Det enda är att han sprang fyra sekunder snabbare mot samma jobb i fjol. Då hade han tränat 1.22 över full distans innan han kvalade. Och året innan dess gick det inte att köra fortare än 1.24, 1.25 i jobben. Han är ingen träningshäst och tar det inte så allvarligt när han går jobb på rundbanan. Det är precis som att han tycker det är lite halvsemester när han är nere i Florida, ha, ha.

– Han är lite speciell hästen och tycker att det är på lek. Fast när han springer sina intervaller i sandbanan tycker han det är kul och då känns han bra. Han tycker att det är roligare att träna där än på rundbanan. Men han vet verkligen när det blir allvar och när han kommer in till banan blir han en helt annan häst. Han är en otrolig löphäst på det viset.

– Så att han nu kunde springa 1.18 full distans var ett bra tecken. Så fort har jag aldrig kunnat köra med honom i ett jobb tidigare.

”Riktigt bra om vi ska åka”

Efter det träningsjobbet reste Resolve upp till New Jersey tillsammans med stallets tre- och fyraåringar. Han är nu på plats på Svanstedts andra gård, Legend Farm i Wrightstown. Snart drar hästens sista tävlingssäsong igång och nästa år blir han avelshingst på Hanover Shoe Farms. Nästa lördag, den 29 april, väntar kval på The Meadowlands.

– Jag märkte på hästen i fjol att han blev lite annorlunda när han kom upp till New Jersey. Det är precis som att han har lärt sig att nu är det slut på semestern i Florida. Att nu börjar allvaret.

– Så nu får vi se hur han kvalar och hur han är när han börjar tävla igen. Men han har i alla fall tränat utan avbrott hela vintern och så här långt så talar allt för att han ska gå bra igen.

– Jag hoppas såklart att han går bra i loppet den 6 maj och att det blir Elitloppet igen. Men hästen måste visa att han är riktigt bra om vi ska åka. Det är ett stort lopp Cutler Memorial och det är klart att vi kör för vinst och det blir optimal balans, barfota runt om då, säger Svanstedt.

”Bästa vintern…”

Efter en vinter med träning av stallets 72 hästar i Florida börjar nu en intensiv tävlingssäsong för Åke Svanstedt. Den drar igång på allvar i början av maj och pågår fram till november.

– Jag flyttar upp i morgon (läs onsdag) och resten av hästarna kommer den 29 april. Vi hade sex hästar som kvalade förra helgen och tio hästar som kvalar på lördag och tio hästar lördagen efter. Alla hästar måste kvala här innan de gör årsdebut.

– Jag är väldigt nöjd med tvååringarna. Vi har 35 stycken som alla ligger i samlad grupp och vi har kört mellan 1.21 och 1.24 med allihopa. Så har det inte varit tidigare år. Då har alltid några fallit ifrån under vägen så det här känns som den jämnaste kull jag har haft så här långt. Vi har också kört snabbare tider med dem i år gentemot tidigare år och de ser ut att tåla det bra.

– Det har varit en fin vinter i år, den bästa vintern sedan vi flyttade till Florida. Nu när hästarna känns så fina i träningen är man sugen på att börja tävla igen och köra dem i lopp. Så det ska bli roligt och spännande att börja en ny säsong, säger Åke Svanstedt vars hästar i fjol sprang in 40 miljoner kronor totalt.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet