Svensk Travsport stänger Gocciadoros filial

258

Svensk Travsport stänger Gocciadoros filial

Alessandro Gocciadoro får anmälningsförbud i en månad och körförbud i sex månader.
Dessutom stängs hans svenska filial.
Det är åtgärderna från Svensk Travsport efter lördagens uppmärksammade incident då Gocciadoros anställde Marco Pedrazzini riktade två våldsamma slag mot hästen Zarina Bi i en värmning.
– Det som har inträffat är helt oacceptabelt och hör inte hemma i vår sport, säger Maria Croon, vd Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Bilderna när Marco Pedrazzini tar tömmarna i en hand och måttar två ”enhandare” med körspöet mot den Alessandro Gocciadoro-tränade hästen Zarina Bi i en värmning på Örebrotravet chockade trav-Sverige.
Tre dagar senare kom påföljden.
Svensk Travsport drar in tillståndet för Gocciadoros svenska filial. Dessutom dömer man den italienske stortränaren till anmälningsförbud och körförbud, för att ha brustit i sitt tränaransvar.
Marco Pedrazzini döms för olämpligt uppträdande till 18 månaders beträdandeförbud på alla svenska travbanor samt 20 000 kronor i böter.
Att Pedrazzini inte har någon licens gör att ansvaret hamnar på hans arbetsgivare som enligt reglementet ”har ansvar som tränare att säkerställa att den som ges i uppdrag att värma hästen inför ett lopp också är lämplig.”
– Den svenska travsporten vilar tungt på hästvälfärd och hästen i centrum. De senaste dagarna har vi associerats med bilder och agerande som ligger mycket långt ifrån vår värdegrund och travsporten har tagit stor skada av det som skett. Det som har inträffat är helt oacceptabelt och hör inte hemma i vår sport, säger Maria Croon.

”Tagit stor skada”
Svensk Travsport skriver i pressmeddelandet:
”Svensk Travsport konstaterar även att travsportens verksamhet och anseende hos allmänheten tagit stor skada av Alessandro Gocciadoros agerande i travsporten som kulminerande med händelsen på Örebrotravet. Därför döms Alessandro Gocciadoro enligt §70 i tävlingsreglementet”, vilket Maria Croon kommenterar:
– Den massmediala spridningen av händelsen på Örebrotravet har varit enorm och kopplingen är stark till Alessandro Gocciadoros stall och verksamhet. Det är inte heller första gången hans namn är inblandat i sammanhang där det blir negativ publicitet och stor uppmärksamhet på situationer som ligger mycket långt ifrån hur Svensk Travsport anser att hästar ska behandlas.

Portad under elitloppshelgen
Alessandro Gocciadoro är Italiens ledande travtränare och har firat stora framgångar på svenska banor de senaste åren.
Han har hamnat i blåsväder förut, bland annat för regelvidriga drivningar i hemlandet samt för att ha innehaft förbjudna preparat i samband med tävlingar på Åby 9 maj i fjol.
Ett fall som drog ut på tiden och avgjordes först i mitten av april då Gocciadoro dömdes till 60 000 kronor i böter.
Påföljderna efter lördagens händelse blir betydligt mer kännbara för italienaren som sedan 2018 gjort 173 starter på svensk mark och vunnit 42 av dessa.
Anmälningsförbudet innebär exempelvis att han inte får starta några hästar under elitloppshelgen på Solvalla och körförbudet är också kraftfullt då Gocciadoro själv kört drygt hälften av sina hästar som startat på svensk mark.

Anmält som brott mot djurskyddslagen
Pressmeddelandet avslutas enligt följande:
”Avstängningen mot Marco Pedrazzini gäller från och med 2 maj. Domen mot Alessandro Gocciadoro gäller från 5 maj. Eventuell överklagan till Svensk Travsports överdomstol ska inkomma inom 14 dagar. Beslutet om upphörande av den svenska filialen kan inte överklagas då det är kopplat till Svensk Travsports licensbestämmelser och inte tävlingsreglementet.”
Zarina Bi besiktades efter värmningen av banveterinären som beslutade att hästen inte var i tävlingsmässigt skick och skulle strykas. Händelsen har anmälts till Länsstyrelsen då brott mot djurskyddslagen antas ha begåtts.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Pigg pensionär och intressant nyförvärv
Nästa artikelInför V86 Jackpot: Nu gör Hill’s Angel debut på svensk mark

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.