Svenska travhjältar

259

travhjaltar

Stefan Hultman och Örjan Kihlström.
Två svenska travhjältar – som tillsammans svarat på fler än 500 grattis-SMS efter segern i Prix d’Amerique.
– Det tog ett flera dagar att svara alla. Vilken dag är det i dag? säger Örjan Kihlström och skrattar.
Den ene reste direkt hem och somnade i soffan efter en macka och en kopp te.
Den andre stannade kvar i Paris och firade med champagne.
På fredagen träffades travtränaren Stefan Hultman och kusken Örjan Kihlström för första gången sedan triumfen i Prix d’Amerique – världens största travlopp med 4,5 miljoner kronor i förstapris. Ett möte som avslutades med årets kanske varmaste kram.
Stefan Hultman är ute och kör häst när Örjan Kihlström anländer i sin BMW till Yttersta gård på Ekerö. Duon ska intervjuas inför lördagens V75 Direkt som sänds i TV4 Sport mellan 14.00-17.00. En spännande intervju där vi bland annat får veta hur väl duon känner varandra och Stefan Hultman avslöjar vad Örjan Kihlström har på fötterna när han kör bil…
Stefan Hultman och Örjan Kihlström tittar också på en repris av Prix d’Amerique och kommenterar hur de upplevde söndagens travbragd på Vincennes.
– Jag kände att segern var klar i sista sväng bara vi fick luckan, berättar Örjan Kihlström bland annat.
– Maharajah är så här bra när allt fungerar, konsterar Stefan Hultman.

Som en Rocky-film
Vägen till vinnarcirkeln i Prix d’Amerique har varit lång och efter en andraplats 2011, en fjärdeplats 2012 och en stort slagen Maharajah 2013 misströstade i alla fall Örjan Kihlström för ett år sedan.
– Det kändes lite vemodigt nästan, det hade varit trist att sluta på det sättet. Det var helt underbart att han kunde få komma tillbaka en sväng till och sätta pricken över i. Det blir lite Rocky-historia, han kommer tillbaks, reser sig upp på nio och knockar allihop, säger Örjan Kihlström och fortsätter.
– Oavsett vad som händer efter det här så har Maharajah gjort allt och lite till. Det som händer nu känns som en bonus. Han behöver inte göra någonting mer.

Samtal om framtiden
Stefan Hultman var förstås också nedslagen för ett år sedan.
– Det var tungt när vi kom hem från Frankrike och Örjan och jag hade ett samtal om framtiden. Jag satt och tränade hästen här hemma och nötte någon månad innan jag kunde bestämma om vi skulle fortsätta eller inte. Då var det tungt, så klart. Men som tur var så fattade vi rätt beslut och startade honom på Mantorp i försöket till Olympiatravet, annars hade vi inte suttit här i dag.
Maharajahs prestation i finalen i Olympiatravet rankar Stefan Hultman och Örjan Kihlström som topp tre i karriären, som förstås toppas av söndagens seger i Prix d’Amerique.
– Egentligen skulle man sluta med honom nu, men samtidigt känns han så fin. Det finns ingenting i dag som pekar på att han inte ska kunna tävla nått år till på den här nivån. Händer det inget oförutsett…, säger Stefan Hultman som hoppas kunna försöka försvara titeln i Prix d’Amerique nästa år.

Starka känslor
Solvallatränaren blir plötsligt känslosam, ögonen blir blanka och rösten lite skakig.
– Jag vill hylla Örjan, hur han har format hästen. De gånger Maharajah varit sämre har han inte jagat honom. Det har varit viktigt. Det är det som gör att han vinner, att han tycker att det är kul fortfarande, hästen, säger Stefan Hultman.

Gratulationer från alla håll
Efter segern i Prix d’Amerique har gratulationer vält in från alla håll.
– Även om man vet att Prix d’Amerique är stort så blev det ner uppmärksamhet än vad jag trodde faktiskt. Det tror jag beror lite på att hästen är så populär. Hade man vunnit med en vanlig häst hade det inte varit samma grej, säger Örjan Kihlström som bland annat svarat på runt 250 grattis-SMS.
– Jag har säkert svarat över 300. Men för mig har det inte riktigt sjunkit in än, att vi lyckades till slut, säger Stefan Hultman.
Efter intervjun går Stefan Hultman och Örjan Kihlström en kort sväng i stallarna på Yttersta. Innan de skiljs möts de i en varm kram.

Maharajah hyllas på Solvalla
Örjan Kihlström, som är körledig i helgen, åker till stugan i Hälsingland för lite skoteråkning. Stefan Hultman planerar att lägga en flaska champagne på kylning.
– Jag har faktiskt inte hunnit med att fira ännu. Men i helgen ska jag sätta mig ner och njuta, dricka ett glas champagne och äta gott tillsammans med min sambo.
Maharajah, då? Han firar helgen i en hästbuss med sin skötare Lisa Skogh. På söndagen kommer hela trav-Sveriges hjälte hem efter sitt livs triumf. Nästa lördag väntar sedan hyllningar på hemmabanan Solvalla i samband med V75-tävlingar.

Lars-Ove Pettersson

 

Föregående artikelInför V75: Nurmos har toppat som vanligt
Nästa artikelNästagångare 1-5 februari 2014