Sverige vill ha regler för utbetalningar mellan travländerna

239

Italiensk travsport är skyldig svenska hästägare miljonbelopp i prispengar.
Nu ska UET ta fram ett förslag för att styra upp utbetalningar mellan travländerna.

image-1
Vid helgens möten i Stockholm inom den europeiska travunionen UET lyfte man från svensk sida fram problemet med utbetalningar mellan travländerna.
– Vi har uppmärksammat nödvändigheten att skapa fungerade regler och rutiner för prisutbetalningarna. Tyvärr finns det brister i dag som drabbar hästägarna, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.
Framför allt är det Italien som ligger efter med utbetalningar, men svenska hästägare har även fodringar på Österrike. Mest pengar väntar ägarna till hästarna Noras Bean och Quid Pro Quo på. Noras Bean har inte fått sina 989 009 kronor för segern i Nationernas Pris och Quid Pro Quo saknar 671 114 kronor för sin seger i Orsi Mangelli. Båda loppen avgjordes på San Siro i Milano 1 november i fjol.

Gemensam resultatdatabas
– Det är på tiden att det händer något. Det måste fram klara regler för utbetalningar, annars kommer i alla fall jag aldrig mer att åka till Italien med mina hästar. Det är skandal att mina hästägare fortfarande snart ett år efter segern fortfarande inte fått sina pengar, säger Noras Beans tränare Ulf Stenströmer.
Enligt helgens UET-möte ska nu ett förslag för att styra upp utbetalningarna tas fram och presenteras till kommande UET-möte i januari nästa år. Det ska även innehålla förslag om hur man bättre ska hantera valutakurser så att hästar inte kan gå upp och ned i klasser. Man ska även se över långbänken med att utveckla en gemensam resultatdatabas.

Lars-Ove Pettersson

Comments are closed.