Tårar för miljoner

213

Familjehästen Rokkakudo vann Svenskt Travkriterium och fyra miljoner kronor.
I vinnarcirkeln rullade glädjetårarna på tränaren Anna Forssell och pappa Torsten.
– Vi har vår mamma uppe i himmeln som vi tänker på jättemycket. Hon gick bort samma dag som vi köpte den här hästen, sa Anna.

Solvallatränaren Anna Forssell blev första kvinna att vinna Svenskt Travkriterium. Kusken Ulf Ohlsson lotsade Rokkakudo först genom en iskall styrning där han länge satt fast i andraspår innan det löste sig 200 meter från mål in på upploppet.
– Det är sjukt stort att det kunde gå vägen. Att loppet löste sig helt perfekt. Ulf körde skitbra och hästen var i form. När folk ser att även en tjej och en mindre tränare kan vinna ett sådant här lopp, det är stort, sa Anna Forssell.
Rokkakudo var dessutom en av fem hästar i finalen av kriteriet som var anmälda till Premiechansningen som innebar att han fick dubbla prissumman. Därmed fyra miljoner kronor till Anna Forssell och hennes pappa, pensionerade travtränaren Torsten Forssell.
När de båda mötte i vinnarcirkeln kunde ingen av dem hålla tillbaka känslorna.
– Man har lagt hela sitt liv åt travet, så det är helt fantastiskt, sa Torsten innan rösten sprack samtidigt som glädjetårarna rullande.
– Det är otroligt att vi får vara med om det här. Vi har vår mamma uppe i himmeln som vi tänker på jättemycket. Hon gick bort samma dag som vi köpte den här hästen, så han har en stor plats i hjärtat, fyllde Anna i.
Anna, som fyller 34 nästa vecka, såg sin största tränarseger från fikarummet i stallet på Solvalla.
– Den här segern betyder jättemycket. Jag satsar hårt. Det var en månad jag hade tolv kronor kvar på kontot efter att ha betalt lönerna, så det här underlättar ju.

Ohlsson kastade körspöet
Kusken Ulf Ohlsson bjuder sällan på glädjeyttringar i sulkyn, men när segern var klar kastade han körspöet för andra gången i karriären. Förra gången var när han vann Sprintermästaren tidigare i år.
– Det är kul att vinna de här stora loppen. Som grabb åkte man buss från Sundsvall och såg de här loppen, hejade på Stig H och Sören Nordin. Att själv få vinna det är jättekul.
– Man måste köra lite på halvchans för att vinna de här loppen. Vi kom i väg bra och det löste sig hundraprocentigt. Jag gjorde inga misstag, sammanfattade Ulf Ohlsson.
Bakom Rokkakudo spurtade Peter Untersteiner-tränade Attack Diablo vasst till andrapriset i händerna på Peter Ingves. Trea blev Gotlandshästen Final Oak tillsammans med Erik Adielsson.
Segertiden på Rokkakudo blev 1.13,5 över distansen 2 640 meter, autostart. En tangering av det svenska rekordet för fyraåriga hästar.

Lars-Ove Pettersson