Sveriges bästa – kan ordna miljoner

36

Sofia Adolfsson, 24, är Sveriges i särklass bästa ryttare för tillfället.

På onsdag kan tjejen som vinner mer än vart femte lopp skrälla på V86.

– Jag tycker inte att vi ska räknas bort, säger hon till Trav365.

Örebrotjejen Sofia Adolfsson har skördat stora framgångar i monté det här året.

Hon är för tillfället den i särklass bästa ryttaren i landet och är ensam om att ha ridit in över en miljon kronor det här året.

121 starter hittills i år har slutat med 27 segrar – seger i mer än vart femte lopp alltså.

På onsdag är det jackpott på spelformen V86 med tio miljoner kronor till en ensam vinnare – då kan Sofia Adolfsson ordna skräll.

”Hon står mer rätt inne nu”

– Jag har ridit hästen en gång tidigare, då var hon uppanmäld och med i ett väldigt hårt lopp, men jag fick en positiv bild av henne den gången, säger Sofia Adolfsson till Trav365 och fortsätter:

– Hon står mer rätt inne i loppet på onsdag, nu möter hon de som hon ska möta.

Trots att 6 Enya Boko (V86-4) har Sveriges seger- och vinstrikaste montéryttare på ryggen så får hon lite förtroende från travspelarna.

– Det är väl kanske lite väl optimistiskt att tro att vi går ut och vinner, men det är en jättefin häst och jag tycker inte att vi ska vara helt borta.

Hur ser du på segerchanserna?

– Hon har gjort det bra framför vagn på slutet och verkar vara i fin form. Hon möter några bra och det beror lite på vad de gör, men gör de bort sig så kan vi absolut vara med där framme.

”Får visa vår fantastiska sport”

Att monté får ta plats på ett stort streckspel är positivt, ur många perspektiv.

– Det är många som inte vet vad det är för sport vi håller på med, och när montén får synas på de större streckspelen så får fler folk upp ögonen för det och jag tycker det är jättebra. Det är många av oss som rider monté som satsar hårt på det här och det är jättekul att vi får synas lite mer och att vi får visa vilken fantastisk sport vi har.

Sofia Adolfsson fick lite av sitt genombrott i montén i fjol då hon red in drygt 760 00 kronor, men i år har hon tagit ytterligare ett kliv. Hon har hittills ridit in över 1,3 miljoner kronor.

– Det är fantastiskt kul att det gått så bra, jättekul.

Varför har det gått så bra, tror du?

– Det är svårt att säga, men den främsta anledningen är att jag har fått rida väldigt fina hästar, jag har ridit otroligt fina hästar under året. Sedan har jag väl gjort ett och annat rätt också, haft flyt i min ridning och tagit rätt beslut. Men, det är väl sådant som går hand i hand, man blir mer erfaren när man får rida mer lopp och då får man mer flyt i ridningen.

”Alltid varit en hästjej”

Sofia Adolfsson började sin karriär med ponnyhästar, och tog både kör- och montélicens när hon blev 18 år gammal.

– Jag har alltid varit en hästtjej. I början körde jag främst mina egna hästar, sedan fick jag rida lite åt lite amatörer, och en del åt min sambo Petter Karlssons pappa Hans Karlsson. Sedan har jag succesivt byggt upp en kundkrets.

Många lyfter fram din kyla i montéloppen som en av dina främsta egenskaper, vad tycker du själv?

– Det är svårt att säga vad man är bra på, men jag tycker själv att jag börjat kunna vara lugn i loppen, att våga vänta ut istället för att bara kasta sig på – man vågar lita mer på sin egen magkänsla. Sedan rider jag med en GPS-klocka, och det är en väldig fördel.

Är det vanligt att man rider med GPS-klocka?

– Det börjar bli fler och fler som rider med det, det är en jättebra hjälp. Det är svårt att veta exakt hur fort det går i loppen och då är den bra att ha till hands, säger Sofia Adolfsson.   

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Sveriges bästa – kan ordna miljoner

Föregående artikelNytt världsrekord i Halmstad av Toddler
Nästa artikel”Otroligt intressant vecka framför oss”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.