Takter: ”Hon är en fantastisk tjej…”

168

Förhandsfavoriterna till Stochampionatet övertygade.

Cash Crowe vann överlägset och imponerade från ledningen och Darling Mearas vann även hon enkelt från spets.

Tillsammans med flera andra fina försöksvinnare blir det en sevärd final nästkommande söndag då hästarna slåss om förstapriset på 1,2 miljoner kronor.

Uttagningsloppen kördes på Axevalla på fredagskvällen till landets största lopp för de fyraåriga travstona, Stochampionatet. Och det bjöds på flera imponerande prestationer.

Cash Crowe hade inte startat sedan hon vann Drottning Silvias Pokal för två månader sedan. Men någon ringrost var det sannerligen inte tal om för oj vilket intryck hästen gav när hon lekte hem sitt uttagningslopp för Johnny Takter. Det Petri Puro-tränade stoet öppnade snabbt till ledningen och fick sedan bestämma tempot helt. Via en snabb avslutning efter 1.11,5 sista varvet var hon helt överlägsen i mål och såg ut att ha en hel del krafter kvar. Segertiden blev 1.14,4/2640a, vilket var den snabbaste vinnartiden av alla uttagningslopp. Cash Crowe blir inte lätt att tas med i finalen och såväl tränare och kusk var mycket nöjda efteråt.

– Hon är en fantastisk tjej, helt otroligt vad lätt hon rör sig. Hon har varit borta i två månader och kommer ut i det här skicket, det är starkt. Men Petri har dem väl förberedda, det är respekt, sa Johnny Takter.

”Fantastiskt att sitta bakom”

Takter fortsatte:

– Hon ville bara springa och rör sig så effektivt att det är fantastiskt att sitta bakom. Hon har ett väldigt energisnålt steg, hon flyger fram så lätt och är en löpare med bra inställning. Hon har det mesta.

Tränaren Petri Puro kunde andas ut efter att megafavoriten infriat allas förväntningar.

– Det är alltid osäkert när de har varit borta två månader från tävlandet men hon gjorde ingen besviken. Nu fick hon lopp i kroppen så jag hoppas på bättring till finalen, sa Puro och log med hela ansiktet.

”Mycket krafter kvar – jättenöjd”

Lika odramatiskt blev det för den andra storfavoriten, Darling Mearas, när hon lekte hem sitt uttagningslopp för sin tränare Stefan Persson.

Löpningsscenariot blev även här snabb start till ledningen och sedan fick Darling Mearas bestämma i lugn fart. Via 1.13,4 sista varvet höll hon enkelt undan och även om det inte blev en överlägsen seger blev den ändå lekande lätt. Tvåa blev Gorgeous Boko som hade en hel del krafter kvar i rygg på ledaren men aldrig fick chansen att utmana. Segertiden blev 1.14,7/2640a.

– Hon kändes fantastiskt fin och hade gott tag i bettet i mål och mycket krafter kvar. Jag är jättenöjd. Vi har haft en lång plan hela året och hittills har allt gått som på räls. Den sista veckan känns det som att vi har allt jobb bakom oss och nu gäller det bara att slippa otur, sa Stefan Persson.

Stenhård duell

En stenhård duell till slut blev det i det andra uttagningsloppet där ledande Rhyme Broline åkte dit precis på mållinjen. Det var Fantasy River som i sista steget tog sig förbi och vann med en nos efter en resa i andra par utvändigt. Tränar gör Ola Samuelsson och segertiden blev 1.15,3/2640a.

– Det är en jättefin häst som vann på 1.12,9 som treåring så det är en talang men hon har varit lite upp och ner och hade inte startat på ett tag. Så det var kul att hon funkade och det är klass på den här hästen, sa segerkusken Johnny Takter.

Dubbel för Stefan Persson

Stefan Persson tog en dubbelseger då han även styrde in sin egentränade Luck Is Back till skrällseger. Efter en invändig resa kom hon ut perfekt femhundra meter kvar och via en mycket vass spurt fångade hon in storfavoriten Unrestricted precis före mål. Den sistnämnde var också bra via ett tufft slutvarv efter attack i tredjespår sjuhundra meter kvar efter en resa i tredje par utvändigt.

Unique Juni från dödens – tredje för Takter

I det femte uttagningsloppet så vann bästa hästen, inget snack om saken. Unique juni blev hängande i spåren från början och fick sedan vandra utvändigt om ledaren hela vägen. Men trots det slog hon klorna i ledande Mulligan över upploppet och gick undan till en övertygande seger efter 1.11,8 sista varvet. Favoriten Bugatti Brick galopperade direkt i starten. Segertiden blev 1.15,2/2640a. Tränar gör Hans R Strömberg och i sulkyn satt Johnny Takter som därmed styrde in sin tredje vinnare i uttagningsloppen till Stochampionatet.

– Det har varit väldigt fina tjejer jag har kört i dag. De har gjort det på bra sätt och ingen är mer nöjd än jag. Det här var en jättefin häst också. Rejäl och vältränad och visste sitt jobb. Hon vann på ett bra sätt, berömde Johnny Takter.

– Det var häftigt, vilken häst. Hon är fantastiskt fin och det är bland de klokaste hästar jag har haft, sa Hans R Strömberg.

Ultra Bright imponerade i femte raka

En imponerande vinnare blev det även i det avslutande uttagningsloppet. Ultra Bright och Fredrik Persson satt länge i kön samtidigt som tempot var lugnt i täten. Men över sista bortre långsidan gick det undan värre när Persson lossade via fjärdespår sjuhundra meter kvar. Stoet flög runt fältet och trots en vid slutkurva kopplade hon greppet in på upploppet och försvarade sig den sista biten när Inga In Heaven blev närgången. Ultra Bright avslutade sista varvet efter 1.11,8 och vann på tiden 1.14,7/2640a. Det var femte raka segern för kalmarhästen.

– Nu är ett stort mål nått så det var skönt. Hon kändes väldigt fin. Jag tyckte att det var många hästar i vägen hit och dit och hon kändes så frisk så jag litade på min häst. Hon hade gått tung träning innan så det var nog bra att få sota ur henne. Det har varit fantastiska kvalvinnare och det är nog ett av de bättre Stochampionatet på länge. Får jag rätt lopp och har lite tur så kan hon vinna, sa Fredrik Persson.

 

Startlista Stochampionatet, 2640 meter autostart:

Tränare inom parentes

1) Luck Is Back (Stefan Persson)

2) Ultra Bright (Fredrik Persson)

3) Unique Juni (Hans R Strömberg)

4) Darling Mearas (Stefan Persson)

5) Cash Crowe (Petri Puro)

6) Rhyme Broline (Svante Båth)

7) Mulligan (Thomas Uhrberg)

8) Unrestricted (Johan Untersteiner)

9) Fantasy River (Ola Samuelsson)

10) Inga In Heaven (Fredrik Wallin)

11) Gorgeous Boko (Markku Nieminen)

12) Schatzi Fayline (Vejo Heiskanen)

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet