Tandläkarbesök, skoryck och sen Silverdivisionen

116

silverdivisionen

Hallå där, Micael Broberg…
…tränare till Spitcam Jubb som tillhör segeraspiranterna i silverdivisionen (V75-6) på Umåker på lördag.

Hästen har inte startat på två månader, varför?
– Han var inte frisk i sin senaste start och är åtgärdad efter det. Dessutom har vi fixat tänderna på honom. Sedan har vi laddat som tusan för det här loppet.
Vad innebär det att du fixat tänderna på honom?
– Att han springer rakare. Han har haft problem med munnen från och till och tidigare har vi slipat tänderna. Men den här gången fick hästen bedövning så att han kunde få en mer grundlig behandling och det verkar ha gjort gott.
Känns han annorlunda efteråt?
– Ja, han hänger inte alls lika mycket på en töm. I senaste jobbet sprang han spikrakt utan någonting på huvudet. Det innebär att jag kan välja vilket huvudlag jag vill på lördag.
Vad väljer du då?
– Det får vi se efter värmningen. Tidigare har han gått med olika typer av stängt där han sett lite mer åt höger. Men nu kanske det blir ett vanligt helstängt huvudlag. Huvudsaken är att hästen inte bryter och det gör han inte nu.
Påverkar det startsnabbheten?
– Nej, han brukar vara lika snabb oavsett huvudlag. Startsnabbheten hänger på hur han sätter hovarna bakom bilen, det brukar Kaj (Widell, kusk) säga i alla fall. Däremot ska han tävla barfota runt om den här gången och det brukar göra honom rappare.
Vad innebär det för prestationen?
– Själv kan jag inte svara på det eftersom jag aldrig kört honom utan skor. Men enligt Kaj är han mycket bättre utan skor. Det innebär också att vi kan ta bort alla skydd på benen, precis som då han tävlade barfota i fjol.
Hur är formen?
– Riktigt bra. Han är rejält trimmad. Jag har kört ett banjobb på 1.15/1 600 och då pullade han över mål. Sedan körde jag ett vansinnigt hårt heatjobb i skogen. Jag törs lova att det inte är många hästar i det här loppet som stått pall för ett sådant pass, men han klarade det utmärkt.
Hur ofta kör du sådana jobb inför en start?
– Det är väldigt sällan. Jag gjorde det inför V75-vinsten i höstas och inför finalen starten efter. Han brukar svara bra på det.
Jämför formen med de två vinsterna i början på året…
– Han är i mycket bättre form nu. Men helt på topp ska han inte vara förrän i Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen.
Vad tycker du om uppgiften på lördag?
– Han tillhör de tre-fyra bästa i loppet och jag är nöjd med startspåret. Skulle det bli en strykning innanför blir jag ännu nöjdare.
Kan du avslöja taktiken?
– Ja, det blir full laddning mot ledningen. Jag kan inte lova att han kommer dit direkt, men han tål att köras länge om spets och ändå stå till mål. Skulle han få svar är jag ganska säker på att han knäcker ledaren, men då kan det alltid dyka upp någon annan till slut. Men sammantaget tycker jag att han är ett tidigt segerbud.
Blir det några andra ändringar förutom barfota och huvudlag?
– Han tävlade med Ghost-vagn senast så det är ingen ändring, men det är en ändring mot vinsterna då han gick med vanlig sulky. Han har bara sprungit i Ghosten ett par gånger och inte fått till det ännu, men det har funnits förklaringar och jag tycker att han travar mycket bättre i den så jag hoppas att det blir full utdelning nu.

Föregående artikelNybrink: ”Ta inte i så ni spricker…”
Nästa artikel”Håller honom väldigt högt…”