Tarzan ”Nuncio” Melander inför Elitloppet 2016

62

tarzan nuncio melande

Enorm som trea förra året.
Nu ska han ta revansch.
Konkurrenterna kan förvänta sig en skoningslös Nuncio i Elitloppet.
– Jag tror att han är bättre förberedd i år, säger hästens tränare och ägare Stefan ”Tarzan” Melander.

Hängande i tredjespår loppet igenom och ändå med i segerstriden ända till mållinjen. Trots att Nuncio inte vann var hans prestation den stora snackisen efter Elitloppet på Solvalla förra året.
– Det loppet har jag förträngt, skämtar Stefan Melander när vi hälsar på i stallet i Enköping ett par dagar före den stora travfesten på Solvalla.
– Jag tänkte att jag kör ut på långsidan när han blir trött men sedan blev han aldrig trött. Hade jag vetat att han var så ruskigt bra hade jag inte kört som jag gjorde. Då hade jag satt fram körspöet och bara dragit. Men det där är historia nu.
Stefan Melander, eller kort och gott ”Tarzan” som han har kallats i travkretsar sedan unga år, är inte typen som ältar historien. Att han skulle ha drivits av någon revanschlusta i årets elitloppssatsning förnekar han bestämt.
– Man behöver inte vara Einstein för att första att jag gärna ville ha med Nuncio i Elitloppet igen men det var inte så att jag förra året tänkte att vi ska ta revansch nästa år. Han hade tre viktiga lopp förra året – Sprintermästaren, Breeders’ Crown och Solvallaserien – och de vann han. Självklart är jag revanschsugen nu när Elitloppet kommer men det är inget jag tänkt på innan.

”Inte sett bra ut någon gång”
Nuncio inledde tävlingskarriären i sitt hemland USA efter att Stefan Melander ropat in honom på auktion för fyndpriset 7 000 dollar som ettåring. För Jim Oscarsson och därefter Jimmy Takter tillhörde Nuncio kulltoppen i Nordamerika och när han kom till Sverige förra vintern hade han vunnit bland annat Kentucky Futurity och Yonkers Trot samt slutat tvåa i Hambletonian. Bevisligen trivs han ypperligt även hos Stefan Melander i sitt nya hemland och endast fem år gammal ståtar han med 18,4 miljoner kronor på vinstkontot.
– Jag har haft sådan himla tur och haft bra hästar så jag kan inte svara på om Nuncio är den bästa. Scarlet Knight var unik på sitt sätt och Gigant Neo likaså, men jag har aldrig haft någon häst som bara var ett huvud ifrån att vinna Triple Crown i USA och som startat 44 gånger och aldrig varit sämre än trea.
Till Elitloppet på söndag kommer Nuncio med sex raka segrar i ryggen. Fyra av dem är tagna i år hemma på Solvalla.
– Han har gått ungefär som jag har tänkt mig. Jag kunde ha valt att gå ut i Olympiatravet med mycket pengar och så men jag har velat göra så här för hästen. Det tar bara en timme till Solvalla och då slipper han övernatta och allt runtomkring. Nu har han tagit de här fyra segrarna med två veckors intervaller hela tiden och han har legat på tider runt 1.10-strecket med krafter kvar.
Det har pratats om att han inte har sett som bäst ut ett par gånger. Vad säger du om det?
– Han har inte sett bra ut någon gång utan alltid sprungit och brutit och haft egna idéer. Det är hans stil och det började han med redan hos Oscarsson i USA när John Campbell körde.

Drömspår i försöket
Tar man i beaktande att Nuncio gjorde fjolårets mäktiga prestation i Elitloppet som fyraåring blir den än mer imponerande. Nu kommer han till start ett år äldre och dessutom bättre förberedd.
– Han kom vid årsskiftet förra året och hade bara gjort två starter innan Elitloppet. Den stora skillnaden i år är att vi har kunnat förbereda honom på vårt sätt. Han har gått i backen i vinter – ja, han har gått på alla möjliga och omöjliga ställen i träningen – och jag tror att han är bättre förberedd i år, även om han har känts jättefin hela tiden.
Att hästen drog spår 2 i sitt försök försämrar inte precis förutsättningarna.
– Jag är jätteglad för den lottningen. Det är det bästa spår han kan ha i ett försök.
Vilket är det bästa spår han kan ha i en final?
– Vi tar ett lopp i taget.
Många undrar hur startsnabb han egentligen är den dagen han trycks av för fullt, vad är ditt svar på det?
– Jag har inte kört så hårt med honom någon gång så jag vet faktiskt inte, säger Melander på sitt lite luriga vis.
För första gången på svensk mark kommer Nuncio att köras av någon annan än Stefan Melander. Även om hästen har gjort fantastiska prestationer med sin tränare i sulkyn är naturligtvis förhoppningen att han tänder till ytterligare med världsartisten Örjan Kihlström i sulkyn. Men det där med kuskbytet är inte Stefan Melander så sugen att prata om.
– Jag kan bara köra en häst och jag kör Volstead. Varför man byter kusk får folk räkna ut själva.
Förra året gick Nuncio med skor i försöket och barfota fram i finalen. Det kan bli samma upplägg i år.
– Det är inte bestämt men troligtvis kommer han att gå med skor i försöket. I en final får vi se men skor bak blir det i alla fall.
Hur stort skulle det vara för dig om Nuncio får sin revansch och vinner Elitloppet i år?
– Det klart att det är jättekul om det går bra, men det viktigaste är att det inte blir något strul. Sedan får vi se. Hästen känns i alla fall helt perfekt.

Stallkamraten kraftigt förbättrad
Stefan Melander har alltså valt att själv köra Nuncios stallkamrat Volstead, som startar från spår 6 i det andra elitloppsförsöket. Volstead står av förklarliga skäl lite i skuggan av Nuncio men även han är en riktig hårding med väldig kapacitet. I fjol var han knappt slagen tvåa bakom Nuncio i Sprintermästaren och så sent som i lördags krossade han konkurrenterna i Prins Daniels lopp.
– Han är en jättebra häst. Det visade han inte minst senast när han slog flera bra hästar. Han kanske skulle ha behövt lite mer lopp i sig och vi får se hur det blir nu när han startade en vecka innan. Det går inte att svara på men jag tror att han kommer vara kraftigt förbättrad.
Allt är möjligt och kanske kliver Volstead fram ur Nuncios skugga på söndag. Ytterligare 14 formtoppade världshästar kommer också att göra sitt yttersta för att skriva in sig i historieböckerna. Men inför den 65:e upplagan av Elitloppet är Nuncio den stora favoriten, hästen att slå, hästen med stort H.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.