Theresia unik i travets Frankrike

219

frankrike_trav_theresia

En lärling i travets Frankrike med känsla för hästen och sporten utöver det vanliga.
Se där, chefens betyg på 26-åriga Theresia Isaksson som i helgen tog sin femte kuskseger i Frankrike.
Vilhelminabördiga Anna Theresia är något så unikt som en tjej med samiskt påbrå i det stora travlandet.
Hon heter Theresia i förnamn, 26-åringen från Vilhelmina i Västerbotten. Men hennes ansökan om körlicens blev felexpedierad av det franska travförbundet i starten och all statistik har efter det handlat om Anna Isaksson. Alltså mellannamnet.
– Jag vet inte hur det kunde bli fel och bryr mig egentligen inte så mycket heller, det är fint med Anna också, säger västerbottningen som under sina snart fem år i Frankrike tagit fem segrar i vanliga proffslopp.
Efter en uppväxt med ridhästar hos en amatörtränare hemma i Vilhelmina blev det mera hästar på Forslundagymnasiet i Umeå. Därefter väntade hippologprogrammet på travskolan Wången i Jämtland.
En praktikplats ledde till fast anställning hos travtränaren Anders Lindqvist i Paris.
I jobbet som hästskötare ingår även löpkörning då och då.
– Vi har inte så många hästar jag kan köra men de gånger det passar är inte Anders rädd för att låta mig köra. Han ger mig chansen att åka iväg över hela Frankrike nästan. Det är bara att ta bussen och åka. Jag har kört den där transporten många, många mil nu, säger Theresia som vunnit lopp i bland annat Caen och Lyon.

Skrällseger i Mauquenchy
I söndags vann hon ett lopp i Mauquenchy i norra Frankrike med sexårige Theoko från stallet i ett lopp med cirka 80 000 kronor i förstapris.
– Han galopperade i starten och var rullig i sista sväng. Vågade inte röra honom förrän 50 kvar och det blev en knapp seger till 28 gånger pengarna i vinnarodds. Det är kul att köra fast nervöst innan i flera dagar faktiskt. Men när jag väl kommer ut på banan är det där nervösa som bortblåst, säger hon med ett skratt.

Same i travets Frankrike
Theresia har samiska rötter på både mammans och pappans sida. En same i det stora travlandet Frankrike är förstås något unikt.
Onsdagen 6 februari firas den samiska nationaldagen. Något Theresia måste påminnas om.
– Att vi är samer är inte något som märks i familjen. Pappa är visserligen med i sametinget men jobbar på en fiskodling, mamma har jobb på skolan i Vilhelmina och mina båda systrar har ”vanliga jobb” eller vad man nu ska säga.
Anja Pärson och Ingemar Stenmark är andra idrottare med samisk bakgrund från Lappland i Västerbotten.
Anna Theresia Isaksson håller på med hästar och trav för att hon tycker är roligt i en sport där det är svårt att slå sig in. Framtiden hinner hon inte tänka så mycket på säger hon.
– Det är roligt och varje dag händer det något nytt. Så ska jag satsa på trav är det i Frankrike jag ska vara tror jag. Vi får se hur det blir med allt.
Anders Lindqvist, chefen i det lilla travstallet på den stora travanläggningen Grosbois i Paris, har bara gott att säga om 26-åriga Isaksson.
– Hon har verkligen fallenhet för det här. Hon har ett intresse och en känsla för hästen och sporten utöver det vanliga.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.