Commander Crowe överårig men bäst ändå?

205

commander_crowe

35 år har han hunnit bli, världstravaren Commander Crowe. Så gammal är elitloppsvinnaren åtminstone om ägaren Calle Wihlborg tillåts leka med fotbollstermer inför hästens årsdebut i Frankrike i början av mars. – Vi är inte dummare än att vi förstår att han är tio år och att det kan börja ta emot för honom ungefär som för en fotbollsspelare som kommit upp i åren. Samtidigt säger tränaren att Commander känns ännu bättre i år, vilket nästan låter f ö r bra.

Commander Crowe radade upp segrar i världseliten under fjolåret då han av många bedömare utsågs till världens bästa travare. Förutom ett världsrekord på tusenmetersbana (1.08,9), segrade fuxen i bland annat Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet, Oslo Grand Prix, Kymi Grand Prix och Forus Open. 2013 önskar kretsen kring hästen så klart ett liknande resultat. Vägen till nya framgångar är tänkt att inledas i Prix de I’Union Europeenne på Vincennes lördagen 2 mars. – Hästen kändes så bra att vi ett tag tänkte skicka ut honom i februari i ett lopp i Belgien. Men det blev krux med vädret där nere och vi vill självklart inte ta ut honom på hårda banor, säger skåningen Calle Wihlborg som äger 70 procent i hästen.

”Blir ju rent nervös” Den svenskfödde fuxen tränas sedan hösten 2010 av Fabrice Souloy. Calle Wihlborg har täta kontakter med den franske tränaren som låtit väldigt uppåt på slutet. – Allting verkar jättebra. Han säger faktiskt att Commander känns ännu bättre i år…man blir ju rent nervös när han säger så. Jag har svårt att tro att det är sant faktiskt. Men även om det blir svårt att leva upp till resultaten i fjol är hoppet det sista som överger en. Commander Crowe har blivit ett år äldre. Ska hästen fortsätta leverera i världseliten är frågan många ställer sig. Så även hästens svenske majoritetsägare. – Det är klart att vi hoppas och tror att vi ska kunna vara med i de allra största loppen i år också, men det får ju bli ett lopp i taget. Vi är inte dummare än att vi förstår att han är tio år. Det är väldigt sällan som en 35-åring blir framröstad som världens bästa fotbollsspelare om man säger så. Om man ska översätta det till fotbollstermer så är han någonstans i den åldern.

Siktar på Olympiatravet
Årets första stora mål är Olympiatravets final på Åby lördagen 20 april. Om årsdebuten blir av och lyckosam lördagen 2 mars i Paris, kan Calle Wihlborg tänka sig att klämma in ett underhållande lopp innan den starten i Sverige. – Han var ju i jävligt fin författning i årsdebuten i fjol. Så i Prix de I’Union Europeenne kör vi rejält för att se var vi har hästen. Då blir det gasa. Däremot blir det nog ett snällare lopp för att vässa formen efter det, ett preparélopp i Frankrike någonstans i slutet av mars eller början av april. Avståndet till finalen på Åby måste bli lagom. säger han. Det kan bli nya segrar i Olympiatravet, Elitloppet och de andra stora uppgörelserna i Norden. Kretsen kring den karismatiske fuxen vill vinna allt även i år. Men valacken kan lika gärna vara slut som artist menar ägaren. – Skulle det visa sig att han inte duger mot de bästa kanske vi tar ett nytt beslut och avslutar karriären mitt i säsongen på ett hedervärt sätt. Och den dagen han slutar tävla ska han bo hos oss på Snogarps Gård, det är redan klubbat och klart.

Fotnot: Commander Crowe har segrat 52 gånger på 79 starter och tjänat 27,7 miljoner kronor.

Mikael Wikner

Föregående artikelTheresia unik i travets Frankrike
Nästa artikelInför V86: Amatörens luring utmanar favoriterna

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.