TIDERNAS VINNARE I SVERIGE!

207

tidernas vinnare sverige

Sedan 30 år finns ett par hästskor inmurade i en stallöppning i Lycksele.
Skorna satt på rekordhästen Romeo Express från den lilla orten i Lappland i Västerbotten som en vinterdag 1985 ställde till med tiderna största travskräll i Sverige vid seger på Umåker.
Vinnaroddset: 1 648 – alltså över sextonhundra gånger pengarna!

Hur loppen än körs i Sverige de närmaste åren, vilka överraskande hästar som än kommer att slå experter och spelare med häpnad så kommer det ändå inte att vara någonting jämfört med den oddsbomb som briserade på Umåker 9 januari 1985.
Åke J Eriksson hade åkt från Gäddträsk i Lycksele till travtävlingarna i Umeå med fyraårige kallblodsvalacken Romeo Express i lasten.
Bilen frös fem gånger på vägen till Umåker och i själva loppet fick Romeo Express trava utvändigt om ledaren. En position som vanligtvis brukar vara tröttande.
Men Lyckselehästen bet i och vann. Oddset ofattbara 1 648, 80!
Skrällkusken Åke J Eriksson bor numera i Forsholm i Lycksele och har slutat med hästar.
Gården i Gäddträsk köptes 1999 av travamatören och stuteriägaren Göte Windelås som brukar dra historien om det svenska oddsrekordet för sina besökare på stuteriet Stall Dubbel-W.
– Romeo Express är ju en klassisk häst så till vida att han har ett svenskt rekord som nog aldrig kommer att slås. Rekordet har stått sig i 30 år nu så det kan ibland bli lite pratat om den hästen när vi har besökare här på gården, säger Göte Windelås.

Rekordskor i cementen
I cementen på vardera sida om stalldörren till storstallet i Gäddträsk finns Romeo Express framskor inmurade.
– Åke tyckte som de flesta andra att det var något speciellt med ett sånt rekord och murade in skorna som satt på Romeo i det där segerloppet. Framför allt på sommaren har vi besökare och de flesta vill gå runt och titta. När jag har möjlighet att guida själv brukar jag visa på skorna och säga att de satt på en häst som delade ut 1 648 gånger pengarna när han vann karriärens första lopp, säger hingsthållaren och stuteriägaren Göte Windelås.

”Spelet annorlunda i dag”
Romeo Express var fyra år när han tog den där segern. Åke J Eriksson hade dryga månaden före loppet köpt hästen av Gustav Lennartson och bara hunnit med ett lopp tillsammans med nyförvärvet.
Ett lopp som slutade med galopp. Romeo Express hade inte gjort någon spelare glad på sju starter. Men i den åttonde slog han till med besked.
Åke J Eriksson och Romeo Express håller fortfarande travets oddsrekord som vinnare till 1648 gånger pengarna.
Marcus Wahlman är totochef på ATG:
– Hästarna är mera påpassade i dag och informationen och spelet helt annorlunda. Så det blir inte på det sättet att en häst glöms bort i dag som fallet var på Umåker 1985. Med nuvarande förutsättningar ser det inte ut som att det vinnaroddset ska kunna slås, säger totochefen Marcus Wahlman

Jerker satsade en tia
Ett enda spel hade gjorts på vinnaren Romeo Express. Umeåbon Jerker Berggren var på plats på Umåker och såg loppet från glasläktaren framför mål.
Sonen Stefan Berggren jobbade i entrén på Umåker den här dagen och minns den första tanken han fick när vinnaroddset lästes upp i högtalarna.
– Jag sa direkt att det kan inte vara någon annan än farsan som vunnit. Det var precis den feelingen jag hade. Pappa var mest på travet för den sociala biten. Han tyckte om sporten och det lilla spelet och att umgås med sina kompisar. Så mycket spelare var han inte. Han körde mest på kul, säger Stefan Berggren.

Alltid häst sju
Av någon anledning hade Jerker fått för sig att alltid spela en tia på häst nummer sju i det första loppet, en strategi han hållit lite för sig själv.
Nu kom utdelningen då tian omvandlades till 16 488 kronor.
– Vem kom ner från läktaren glad som en speleman om inte pappa! Det var en stor slant 1985 och riktigt bra pengar för pappa som var småspelare, säger Stefan Berggren, genuint travintresserad och delägare i ett företag i spelinformationsbranschen.
Hästskon på bilden satt på Romeo Express – tidernas vinnare i travets Sverige.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelReinholds V75-tips till Annandagen
Nästa artikelStrulputten blir favorit på Annandagen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.