Timo Nurmos är otroligt nöjd

79

Timo Nurmos är otroligt nöjd

Timo Nurmos är otroligt nöjd över Readly Express andraplats i Prix de Bourgogne.
Med bara styrketräning i kroppen kunde stjärnhästen inte svara Bold Eagles blixtrande speed den sista biten – men trött det var han inte.
– Han var helt oberörd efter loppet och hade kunnat springa i sexhundra meter till i samma tempo. I Prix d’Amerique är det längre distans och han borde vara ännu bättre än förra året, säger Timo Nurmos.

I söndags avgjordes det tredje så kallade B-loppet, Prix de Bourgogne, på Vincennes i Paris. Bold Eagle vann loppet på tiden 1.11,8 över 2100 meter med bilstart. Readly Express var tvåa och noterade 1.11,9. Björn Goop körde offensivt och övertog ledningen i början av uppförsbacken med Readly Express. Innan dess hade Bold Eagle täten men Franck Nivard släppte när Björn Goop ställde frågan om att få överta. Readly Express drog i ett hårt tempo men när Bold Eagle fick luckan mitt på upploppet – när utvändige Cash Gamble galopperade – kunde han inte svara Bold Eagles blixtrande slutspeed på så kort bit. Readly Express hade inte tävlat på två och en halv månad inför den här starten och behövde en rejäl genomkörare i kroppen. Hästens prestation var helt enligt Timo Nurmos planer – och till och med bättre än väntat.
– Hästen var jättefin. Han hade mest styrketränat i två månader och inte gått några snabbare jobb. Han hade ingen fart i kroppen men det var medvetet för jag ville inte att hästen ska ha toppform redan nu. Han var inte färdig att springa fortare på en kort bit redan nu men hade kunnat springa längre. Meningen är att han ska vara i toppform i Prix d’Amerique, säger Timo Nurmos.

”Onormalt att hästar gör så”
– Han blåste ingenting efter loppet och hade kunnat springa i samma fart i sexhundra meter till. Och Prix d’Amerique är över 2700 meter och då kommer han att vara ännu bättre med det här loppet i kroppen. Det här var perfekt att han fick springa lite och få upp lite fart i kroppen.
– Hästen var helt oberörd efteråt och så pigg och glad. Björn Goop berättade att när han efter loppet körde tillbaka mot stallbacken och genom den lilla banan, så började Readly att lyfta upp svansen när han kom fram mot läktaren. Det är onormalt att hästar gör så efter loppen och de gör så när de är pigga och glada. Readly var jättelugn och fin och Björn var mycket nöjd. Det var jag självklart också. Jag tycker att hästen var ungefär likvärdig som förra året när han vann Tenor du Baune. Men det kan vara så att han var ännu lite bättre, säger Nurmos.

Sov över tolvslaget
Readly Express stannar nu kvar på Björn Goops filial i Mortree i Normandie. Det väntar ett hektiskt schema för Timo Nurmos närmaste månaden då Solvalla-tränaren kommer att flyga ner varje vecka för att köra snabbjobb med sin världsstjärna. Precis som han gjorde förra året då han bodde i sin bil i samband med att han pendlade fram och tillbaka till Frankrike flera gånger på kort tid. Något nyårsfirande blev det heller inte för finländaren.
– Jag sov redan när klockan var tio på kvällen. I söndags gick jag upp klockan fyra för att flyget till Paris gick klockan sex från Arlanda. Sedan var jag hemma runt ett, två på natten och måndag morgon var vi igång och tränade hästar på förmiddagen på Nyårsafton.
– Jag hade bara sovit fyra timmar per dygn de två senaste dagarna och var trött på kvällen. Jag vaknade till lite innan tolv när de började skjuta raketer men jag gick inte upp ur sängen utan fortsatte sova, berättar Timo.

”Behöver inga mer lopp i sig inför Prix d’Amerique”
Huruvida det blir någon mer start för Readly Express innan Prix d’Amerique är oklart i dagsläget. Det blir i så fall i Prix de Belgique om två veckor men annars blir det bara träning fram till det stora slaget sista söndagen i januari.
– Jag åker ner på söndag och ska köra jobb med hästen på måndag. Jag vill kolla hur han känns och efter det bestämmer vi oss men egentligen behöver han inga mer lopp i sig. Men som sagt, ingenting är bestämt än.
– Allting ligger enligt planen så här långt. Man får också tänka på att hästen har mer rutin än förra året och han var bättre än jag trodde att han skulle vara i loppet i söndags. Så han borde vara ännu bättre i Prix d’Amerique än han var förra året. Sedan är hästen fortfarande färsk i sådana här sammanhang och har bara gjort 30 lopp i karriären. Det är inte mycket, menar Nurmos.

Bästa året någonsin – över 40 miljoner inkört
Solvalla-tränaren gjorde sitt bästa år någonsin i fjol då hästarna sprang in drygt 40 miljoner kronor och vann 202 lopp. Segerprocenten var på mycket höga 30 procent och förutom segern i Prix d’Amerique bärgades flera andra stora segrar. Readly Express vann svenskt Mästerskap och Jämtlands Stora Pris. Inti Boko vann Svenskt Travkriterium, Hachiko de Veluwe vann det finska Derbyt, Villiam vann Europaderbyt och Nurmos vann överlägset V75:s tränarliga med 46 tränarsegrar. Han vann fyra banchampionat och förutom Solvallas vann han även flest lopp på Rättvik, Örebro och Lindesberg.
– Det var ett magiskt år, helt otroligt. Det blir mycket svårt att slå framöver. Vi vann dubbla derbyn och det är många andra hästar som har vunnit större lopp också. Det är heller inte lätt att vinna så många V75-segrar som vi har gjort, säger Timo Nurmos.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.