Göran Antonsen inför Gulddivisionen på Bergsåker

187

Gulddivisionen på Bergsåker

På lördag genrepar Lionel inför Prix d’Amerique.
Fuxen gör sista starten inför världens tuffaste travlopp när han går ut i Gulddivisionen på Bergsåker.
– På en skala från ett till sex värderar jag segerchansen till en stark femma, säger ägaren och kusken Göran Antonsen.

Det är knappt en månad kvar till Prix d’Amerique som körs den sista söndagen i januari.
I söndags vann Bold Eagle Prix du Bourgogne före en tapper Readly Express.
Om två veckor körs det sista B-loppet Prix de Belgique.
En häst som är aktuell för det stora slaget på Vincennes-banan i Paris är Lionel. Men kretsen kring den 16-faldige miljonären väljer ett annat upplägg än att starta i B-loppen innan Prix d’Amerique. Efter hemkomsten från USA där Lionel var grymt bra som tvåa i VM-loppet på Yonkers, blev han även tvåa i Gulddivisionen på Bjerke efter Global Trustworthy. Därefter vann Lionel Gulddivisionen på Mantorp, ett lopp som kördes utanför V75-kupongen.
– Det blev ett väldigt fint lopp för Lionel senast. Han kändes väldigt spänstig och fin och dessutom gick han med fyra skor. Hästen är ju som allra bäst barfota så det var positivt. Vi fick tidigt täten och han vann enkelt med krafter kvar. säger Göran Antonsen.
– Det viktigaste för mig var hur hästen kändes eftersom jag var lite besviken på honom gången innan i Oslo. Men banan började att frysa till precis innan loppet då och han kanske blev lite hovöm. Även om han gick fint som tvåa så var jag inte helt nöjd med honom. Han gjorde ingen topprestation men samtidigt var det första starten efter den långa resan från USA och VM-loppet.
– Därför var det ett så skönt besked att han kändes så fantastiskt fin senast och var tillbaka i gammalt gott slag igen.

”Inte många som är så komplett”
Lionel är hästen som i fjol vann ett försök i Elitloppet och blev femma i finalen. Året innan dess vann han Olympiatravet för Göran Antonsen och var trea i Prix d’Amerique. Hästen har vunnit såväl över 1609 meter som över 4000 meter när han vann Prix de Paris. Den åttaårige hingsten har varit bland de tre främsta i 42 lopp på 72 starter.
– Det är inte många hästar som är så komplett som han är. Han har ett otroligt genomsnitt och har sprungit in 230 000 kronor per start och vunnit över alla distanser och från alla positioner. Det är helt galet. Han har de viktigaste egenskaperna, styrkan, vinnarskallen och lungkapaciteten, säger Göran Antonsen.

”Fullt fokus mot Paris efter V75-starten”
Lionlel matchas nu för sin fjärde start i Prix d’Amerique. Men kretsen kring stjärnhästen, med tränaren Daniel Redén i spetsen, väljer ett annat upplägg i år.
– Loppet på lördag är ett led i matchningen och det blir sista starten inför Prix d’Amerique. Efter det blir det fullt fokus mot Paris. Vi har valt att träna och tävla hemma istället för att som tidigare år åka ner till Frankrike långt innan. Nu åker vi ner samma vecka som Prix d’Amerique går istället.
– Skulle hästen gå bra i Prix d’Amerique och känns fin så kan det bli så att han stannar kvar där nere efteråt. Han har några fina lopp som Prix de France och Prix de Paris, som han vann för två år sedan, att starta i också. Men det är Lionel som bestämmer, säger Antonsen.

”Tror jag kommer före Zenit Brick – avgör loppet”
Men på lördag gäller först Gulddivisionen på Bergsåker där Lionel har spår sju bakom bilen och körs av Göran Antonsen. Göran hymlar inte med taktiken då han är medveten om att värsta konkurrenten Zenit Brick har spår fem innanför.
– Lionel (V75-3) är snabbare från start än vad folk kanske tror, men jag har bara tryckt av honom från början en gång. Det var i elitloppsförsöket och han är rätt så go från start. Vi har ett lite chansartat spår nu men som jag läser loppet så måste jag köra vad som går för att komma före Zenit Brick och Örjan Kihlström in i första sväng.
– Jag tror att Lionel är så snabb att han kommer före Kihlströms häst och det kan nog avgöra loppet. Men jag har en väldigt god känsla oavsett om han får täten eller ej. Om hästen ska ha något att göra i Prix d’Amerique ska han vara med och kämpa om segern oavsett position i det här loppet.
Hur bra chans tycker du att det är?
– Om jag skulle värdera segerchansen på en skala från ett till sex så blir det en stark femma. Lionel tillhör världseliten och som hästen kändes senast så måste det vara en toppchans, säger Göran Antonsen.

Kommer att köra Lionel själv i Paris
Antonsen har bestämt att han kommer att köra sin stjärna själv i loppen i Frankrike i vinter. Precis som han gjorde i fjol.
– Jag ser ingen anledning till att inte köra själv. En sådan här möjlighet får man inte många gånger och det viktigaste är att man har kul. Och jag tycker att det här är så jäkla roligt att köra hästen själv. Jag körde ett par storlopp på Vincennes i fjol och vet vad jag gjorde för fel så jag kommer bättre förberedd dit i år. Det är en helt annan körkultur där nere än vad man är van vid annars.
– Det finns folk som tycker det är kul att jag kör själv och det finns de som tycker att jag borde sätta upp en toppkusk istället och att hästen skulle tjäna mer pengar då. Men jag tycker att jag och Lionel fungerar så fint tillsammans och tycker själv att jag inte har gjort så många fel med honom, säger Antonsen.

Föregående artikelTimo Nurmos är otroligt nöjd
Nästa artikelSiktet är fortsatt inställt på Prix d’Amerique

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.