Timo Nurmos: ”Det är onödigt och orättvist”

18

Spekulationerna om vem som ska köra stjärnhästen stör Solvallatränaren

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Readly Express tränare Timo Nurmos

TRAV7 november 2017 12:05

Readly Express är ett av de stora svenskhoppen i världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique i vinter.

Men spekulationerna om vem som kör stjärnhästen i ett eventuellt PdA stör tränaren Timo Nurmos.

– Varför börjar man spekulera i det redan nu, jag tycker det är onödigt och orättvist, säger han.

I slutet på januari så avgörs Prix d´Amérique på Vincennes i Frankrike – även kallat världens tuffaste travlopp.

Sex gånger sedan starten av loppet 1920 har en svensktränad häst vunnit, senast det inträffade var 2014 då Stefan Hultman-tränade Maharajah vann, körd av Örjan Kihlström.

2018-års upplaga av Prix d´Amérique ser ut att kunna bli av stort svenskintresse, med bland annat Stefan Melanders Nuncio och Timo Nurmos Readly Express.

Många menar på att Readly Express är den största svenskchansen i världens tuffaste travlopp på flera år, och redan nu har spekulationerna börjat. Vem kör Readly Express i ett eventuellt Prix d´Amérique?

De spekulationerna irriterar stjärnhästens tränare Timo Nurmos.

”Även jag har körlicens”

Femårige Readly Express har tagit 19 segrar på 22 starter så här långt och tjänat drygt 9,8 miljoner kronor, i 20 av de 22 starterna så har Jorma Kontio kört Readly Express.

– Det är inte bestämt ännu vem som ska köra Readly Express i ett eventuellt PdA, och jag förstår inte varför alla börjar undra redan nu, säger Timo Nurmos.
Men är det inte kul med lite spekulationer?
– Jag tycker det är konstigt, och onödigt, och orättvist. Jorma har varit förstakusk på hästen hela tiden, Erik Adielsson har kört hästen i ett lopp, och Björn Goop i ett. Jag har inte ens pratat med varken Jorma eller ägaren, och jag måste prata med dom först vem som eventuellt ska köra honom. Jorma har kört hästen på Vincennes en gång tidigare och vann då, och det finns franska kuskar, och jag har också körlicens så även jag kan köra, säger Timo Nurmos och fortsätter:
– Om man kört Readly Express i nästan varje start så här långt och så börjar folk spekulera i andra kuskar, det tycker inte jag är rättvist. Det var ingen som spekulerade i vem som skulle köra Maharajah. Det viktigaste är att hästen är i ordning, det andra får vi ta sen.

”Ingen mer start i Sverige”

Readly Express har under 2017 startat fem gånger, och det har resulterat i lika många segrar. Timo Nurmos meddelar att vi inte får se Readly Express tävla något mer i Sverige, innan det är dags för Frankrike.

– Han tränar på som han ska och han ska gå jobb i dag, tisdag. Vi har inte bestämt ännu när nästa start blir, men det blir i Frankrike, säger Timo Nurmos och fortsätter:
– Vintermeetinget drar ju snart igång i Frankrike.

När kan vi eventuellt få se Readly Express i första loppet i Frankrike?

– Vi får se, jag kan inte säga exakt, men det är snart, det är inte så långt bort. De börjar ju som sagt snart där nere.

Hur många lopp vill du att han får i Frankrike, innan Prix d´Amérique?

– Ett, eller två, det får hästen själv bestämma, men ett eller två lopp är min tanke i varje fall. Hästen måste ju kvala in också, så är det, men så går tankarna i varje fall, säger Timo Nurmos.

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Readly Express och Jorma Kontio

7 november 2017 12:05

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelVann 340 000 kronor: ”Trodde det var fel…”
Nästa artikelFredrik Persson: ”Det har varit ett kanonår för mig”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.