Timo Nurmos inför V75 söndag

57

image

Derbyn, kriterier, E3, Oaks…
Ja, säg vad Solvallatränaren Timo Nurmos INTE vunnit av de stora unghästloppen.
Inför söndagens final av treåringarnas största lopp kan han räkna in sex kriteriesegerar, varav fyra svenska.
– Även om man blivit rutinerad med åren är det självklart att hjärtat kommer att börja klappa lite extra när bilen rullar på söndag.

Sedan i maj är Timo Nurmos stationerad på sin nya gård Jordanstorp Säteri i sörmländska Stjärnhov, cirka sju mil sydväst om Stockholm.
Att hjulen har börjat rulla på det nya stället vittnar segrarna om. För några veckor sedan tog Timo Nurmos och kusken Jorma Kontio hem det stora unghästloppet Derbystoet med Evin Boko.
Så stallformen är god.
På söndag har stallet två hästar med i finalen av Svenskt Travkriterium (V75-6) och en i stonas uppgörelse Svenskt Travoaks (V75-4).
– Allt har gått mycket bra fram till nu och jag tycker att hästarna har chans att vinna, säger Timo Nurmos.
I kriteriet står hoppet främst till Readly Express som vann sitt uttagningslopp på nya svenska rekordet 1.13,0 över 2640 meter. Mellby Demon är bra menar Nurmos men kanske få svårt att räcka till seger.

Trög har tönt till
Readly Express däremot är het inför söndagen och en allvarlig utmanare till Björn Goops obesegrade Mister J.P.
– Jag tycker att Readly Express gjorde det jättebra i uttagningen och jag hade stora förhoppningar på honom också. Jorma passar bra ihop med den här hästen som var mycket trög när vi började starta honom men tänt till under de senaste loppen.
Jorma Kontio, ja. En viktig kugge i maskinerier som hjälpt Timo Nurmos till de fyra svenska kriteriesegrarna, 2012 med Chelsea Boko 2009 med Red Hot Dynamite, 2007 med Sahara Dynamite och 2006 med Marquis du Pommeau.

Långsiktigt bygge
Readly Express är tillsammans med Björn Goops M.T.Kingofthehill söndagsfinalens minst rutinerade häst med blott fem starter i bagaget.
Readly Express var bara sex-sju månader gammal när Timo Nurmos köpte honom för hästägarnas räkning. Hingsten har hållit sig fräsch och fin och tålt all den träning han fått.
– Vi har tränat långsiktigt och hela tiden haft kriteriet i sikte med honom. Många av motståndarna på söndag har startat i nästan alla större lopp hela året. Vi har valt en annorlunda väg och har stått över båda E3-loppen och siktat hela sommaren till kriteriet. Jag tror det är bra. Han har mycket utveckling kvar i sig.

Nurmos om tålamod…
Timo Nurmos har hyllats som en mycket skicklig hästkarl. Själv är han säker på att han åtminstone besitter en viktig egenskap:
– Om jag har någonting så är det i alla fall tålamod. Först måste man hitta en riktigt bra häst och sedan ha tålamod att träna den och sätta upp långsiktiga mål. Om man inte har tålamod måste man köpa en färdig starthäst – men då vinner man inte heller de klassiska årgångsloppen, säger han och ler.
Allt måste stämma på söndag menar Nurmos. Men klaffar det och Readly Express är lika fin som i uttagningsloppet så är hälften vunnet.
– Det är många bra hästar med men självklart har han kapacitet att vinna det där. Han går barfota runt om igen och kanske rycker Jorma propparna ur hästens öron den här gången. Något som inte behövdes i försöket då han hade krafter kvar i mål.
I Svenskt Travoaks (V75-4) är Swiss Account en av kandidaterna i ett öppet lopp. Hon drog på i ledningen och var överlägsen i sitt uttagningslopp. Chansen?
– Hon är mycket speedig – men aggressiv och vill framåt. Hon är fin och även hon har mycket utveckling kvar i sig. Snabb bakom bilen och passar bra på distansen. Självklart är hon en häst som kan vinna loppet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.