Timo Nurmos: ”Jag är van att vinna”

70

Timo Nurmos om intresset för att få avla på Villiam, flytten till Sverige och livet i travbranschen: ”Jag är vann vid att vinna”

1 av 3 | Foto: CASPER HEDBERG

Timo Nurmos öser lovord över sin superstjärna Villiam som tog hem kriteriet tidigare i år. ”Jorma sa att det är den bästa unghäst han kört. Han har precis allt och kan bli hur bra som helst. Toppstam, fin exteriör, otroligt bra hjärta och lungor och en väldigt effektiv gång”, säger han.

TRAV18 oktober 2017 15:12

Timo Nurmos tränar två av världens bästa hästar i Readly Express och Villiam.

Finländarens hästar har slagit världsrekord fem gånger i år.

– Jag är van vid att vinna. Det har jag varit i hela mitt liv, säger han.

”Readly Express är så bra att han kan vinna Kriteriet och Derbyt från dödens.”

”I dag har jag kört det bästa träningsjobb med en häst sedan vi flyttade till Jordanstorp för två och ett halvt år sedan.”

Ovanstående är ett par minnesvärda citat som Timo Nurmos har sagt till undertecknad de senaste åren.

Det sistnämnda gäller Villiam och var efter ett backjobb i somras. Några månader sedan vann hästen Kriteriet, det största loppet för treåriga svenskfödda hästar, på nytt världsrekord.

Solvallatränaren har fått fram ett nytt superlöfte och segern var den mest känslosamma för Nurmos i en mycket framgångsrik karriär. Hästen är uppfödd och ägd av Timo och döpt efter hans farfar. Nu går jättetalangen i samma hovspår som Readly Express, som efter sin imponerande seger i Kriteriet vann fyraåringsfinalerna Derbyt och Europaderbyt och har i år vunnit femåringsloppet Jubileums-pokalen, Svenskt Mästerskap och nu är ett av våra största hopp inför Prix d’Amerique på Vincennes i Paris sista söndagen i januari.

– Villiam och Readly Express är fantastiska hästar utöver det vanliga. Men för mig har de varit stjärnor hela tiden, även innan de började starta. Jag har vetat att de är så här bra, säger Timo Nurmos.

Foto: CASPER HEDBERG

Hemma på gården tar Timo Nurmos hand om bland andra världsrekordhållarna Readly Express och Villiam.

”Vårt system fungerar”

Timo Nurmos har varit med i toppen av tränarligan i många år och vunnit massor av storloppssegrar. Nurmos hästar kännetecknas av att alltid ha en hög segerprocent och det här året är inget undantag. Stall Nurmos är på väg mot ett rekordår med 20 miljoner kronor inkört och en segerprocent på 27. Lägg därtill att det har blivit hela fem världsrekord de senaste månaderna.

– Readly Express har bara gjort fem starter i år, vunnit alla lopp och slagit två världsrekord. Villiam gick världsrekord i Kriteriet och Gloria Web världsrekord när hon vann försöket till det finska Kriteriet. Sedan slog Whataboutyou Zaz världsrekord när hon vann i debuten över full distans med voltstart. Man kan säga att hela vårt system fungerar hyggligt.

Nurmos föddes i finska Kemi 1959 och blev redan som barn intresserad av hästar. Det var pappa Kyösti som ägde flera travhästar och Timo följde dem med brinnande intresse på travbanorna runt om i Finland. Redan som 16-åring tog han sin körlicens och samma år vann han banchampionatet på hemmabanan i Torneå.

Foto: CASPER HEDBERG

Jordanstorp travträningsanläggning, hit flyttade Nurmos i maj 2015 efter 14 år på Fituna.

”Måste hitta nya koncept”

– Jag är van vid att vinna, det har jag varit i hela mitt liv.

– Jag var bara tre, fyra år när jag körde häst för första gången. Det gick mycket bra i Finland för mig och vi vann många stora lopp men man måste utvecklas också. Precis som i alla andra sporter. Det är annat i dag än för tio år sedan. Om jag hade tränat hästar i dag som för 15 år sedan hade jag inte varit lika framgångsrik som jag är i dag. Hästarna utvecklas, aveln går framåt men du måste vara mycket intresserad själv också. Hitta nya koncept med träningen. Om man inte har det intresset är det bättre att man slutar, eller tar timeout.

– För man ska vet att det är en oerhört tuff bransch det här. Man måste jobba stenhårt hela tiden året runt. Hockeyspelare har exempelvis sommarlov men här går det i ett hela tiden. Jag vet och förstår att många har det kämpigt. Vi såg att Stefan Hultman blev sjuk, Johnny Takter tog timeout och nu ska Jimmy Takter ta timeout. Det finns flera andra som har gjort det också.

– Det är svårt för många unga att börja med hästsporten. Du måste prestera och vinna och det är tufft ekonomiskt. Du ska vara företagare, tränare, ha hand om personal, inte bara träna hästarna och matcha dem rätt utan ordna med mycket annat såsom transporter, veterinär, och samtidigt ta hand om hästägarna och media.

Fick svensk licens 2002

Timo Nurmos fick svensk tränarlicens 2002 och har varit tränare på Solvalla i 15 år nu. Innan dess hade han varit i Sverige i två år med sin finska licens. Han flyttade hit efter 20 framgångsrika år i Finland samtidigt som nära vännen Jorma Kontio. Det var också Jorma som Timo tyckte skulle köra hans hästar i yngre år, eftersom Timo tyckte det var roligare att träna än att köra dem i lopp.

– Vi hade pratat jag och Jorma i några år om att flytta hit. Vi flyttade år 2000 och när jag sedan fick min svenska tränarlicens 2002 kunde man börja ta in lite kunder. Jag började från noll och hade noll hästägare i Sverige. Det var tufft att flytta till ett nytt land med nya regler och man fick börja om från början. Ett helt nytt system med nytt språk och det var mycket att fixa.

Du hade ändå varit framgångsrik i Finland tidigare och bland många storloppssegrar vunnit två derbyn. Varför flyttade du hit?

– Man ville vidare och utvecklas. Om du är hockeyspelare vill du till NHL. Om du är travtränare i Finland vill man vidare. Det var en stor utmaning att flytta till Sverige som är det proffsigaste travlandet och har den bästa sporten i världen. Frankrike har förvisso mer prispengar att köra om men det är inte samma typ och det är inte lätt att komma in där. Jag hade fått några mycket bra erbjudanden innan jag kom hit från Italien och det var på den tiden sporten var bra i Italien. Men jag ville till Sverige.

1 av 2 | Foto: CASPER HEDBERG

Stressar aldrig

Bland många topphästar i stallet är de två stora stjärnorna världsrekordhållarna Readly Express och Villiam. Tränare Nurmos beskriver att de har flera egenskaper som är lika. De har också tränat sida vid sida senaste året.

– De har tränat mycket bredvid varandra. Jag kör alltid hästen som går längst fram i ledet och hästarna som går längst fram måste jobba hårdare än de andra som smyger med bakom. De måste dra gänget och det är tyngre. Vi kör sju, åtta hästar i grupp och de går två och två på rad. När Villiam och Readly Express tränar så går de alltid först tillsammans om de springer i samma grupp.

– De är båda två så lugna hästar och stressar inte. Jag är mycket noga med att inte stressa hästarna i vardagen, i stallet eller i träningen. Jag och min personal har jobbat mycket med den biten senaste åren. Stressfaktorn måste vara noll här. Hästarna är så lugna och fina att efter man har skrittat dem och ska börja köra intervallerna så måste man nästan jaga dem om man vill köra i 1.40–tempo.

”Har helt rätt inställning”

Vad kan du mer berätta om Villiam, hans Kriterieseger och vad som händer framöver?

– Jorma sa efter Kriteriet att det är den bästa unghäst han har kört. Han tyckte att Villiam bara joggade från start när han öppnade så snabbt. Hästen hade öronen framåt och lyssnade på de andra. Det hade han även över upploppet. Han sprang bara och klippte med öronen.

– Han har precis allt och kan bli hur bra som helst. Han har toppstam, fin exteriör, otroligt bra hjärta och lungor och en väldigt effektiv gång. Sedan är han lite flegmatisk och småtrög men har helt rätt inställning och vinnarskalle. Han tycker det är roligt att tävla.

Villiam kommer inte att tävla mer i år utan närmast väntar avelsvärderingen där han ska bli premierad som avelshingst. Sedan är siktet inställt på Derbyt och Europaderbyt som är de största målen nästa år. Villiams tjänster som avelshingst har blivit oerhört eftertraktade efter världsrekordet och uppvisningen
i Kriteriet. Mycket talar för att han kommer att kombinera avel och tävling nästa år.

– Intresset är helt otroligt stort och det ringer hela tiden från hela världen. Tio ston är redan bokade från USA, Boko stable bokade direkt in 20 ston när han vann Kriteriet, och folk hör av sig från Italien, Holland, Tyskland och andra länder. Det är redan uppemot 150 som redan har frågat så han är nästan fullbokad.

– Readly Express har kombinerat avel och tävling de senaste året och vi har lärt oss av det och hur vi ska göra för att det ska fungera som bäst. Jag tycker att det är bra att börja så tidigt i aveln för det hjälper sporten att utvecklas om man låter tidiga talanger börja betäcka tidigt.

Foto: CASPER HEDBERG

Många träningstimmar blir det. ”Man måste jobba stenhårt hela tiden året runt”, säger Nurmos.

Frankrike nästa

När det gäller Readly Express har han vunnit 19 lopp på 22 starter och aldrig varit sämre än tvåa. Han ståtar nu med tolv raka segrar och nu väntar ett spännande äventyr i Frankrike.

– Om hästen är frisk matchar vi honom mot Prix d’Amerique. Han har bara gjort fem lopp i år på tävlingsbanan men hade ett tufft schema under vintern och våren i aveln också. Han har vunnit stora lopp och slagit två världsrekord och det är en sådan häst man måste sikta mot Prix d’Amerique med.

– Vi har inte bestämt när han ska åka ner och i vilka lopp han ska vara med i inför Prix d’Amerique. Femårsloppet Prix Tenor de Baune under julen är ett alternativ. Men vi får se, jag lyssnar på hästen och inte på någon annan när det gäller den biten. Det kan även bli så att det blir någon start i något av B-loppen i Paris.

Hur känner du själv över att ha två sådana här världsstjärnor i stallet?

– Självklart är det jättekul att man har lyckats skaffa och träna så här otroligt fina hästar. Man kan välja vilka lopp som helst att vara med i utan att behöva tänka på motståndet. Men jag känner ingen press på mig, tvärtom. Det är bara kul att få visa upp så här fina hästar. Om de har tränat fint och jag har gjort mitt bästa som tränare är jag inte spänd eller orolig. Jag har varit med länge och vunnit mycket så det är inte hela världen om de inte vinner något lopp eller så. Om de till exempel har en sämre dag eller ett tråkigt läge, säger Nurmos.

18 oktober 2017 15:12

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”När man får så mycket tillbaka blir det känslor”
Nästa artikelSpelarnas chock – jätteskräll vann direkt

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.