Timoko har toppform inför Prix d’Amerique

23

image-9Timoko och tränaren Richard Westerink tar hjälp av svenske Björn Goop för att vinna världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique.Foto av Kanal 75

De vann Elitloppet tillsammans 2014.
På söndagen ska franske superhästen Timoko och Sveriges kuskchampion Björn Goop försöka göra om bedriften i världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique i Paris.
Vi tog en tur till sydvästra Frankrike för att följa de sista förberedelserna för Timoko och dennes tränare Richard Westerink.

Richard Westerink är holländaren som flyttade till Frankrike och plockade fram en av tidernas främsta travare.
Med nästan 35 miljoner kronor insprunget har Timoko möjlighet att nå Ready Cash och bli Frankrikes vinstrikaste travhäst genom tiderna om han som nioåring kan fortsätta att tävla på samma höga nivå.
Eller ännu högre.
Prix d’Amerique har ännu så länge varit ett nummer för stort för hingsten som i fjol nådde sin främsta placering i hemlandets största travlopp då han med Björn Goop i sulkyn slutade trea.
Men efter ett mycket imponerande genrep i Prix de Bourgogne 3 januari finns förhoppningar att det ska räcka hela vägen i år.
Det står klart när vi träffar Richard Westerink och Timoko på träningsanläggningen i den lilla byn Escalans, två timmars bilresa från den spanska gränsen.

Hur är Timoko som häst?
– Det är en häst som är väldigt modig och men fin karaktär. Det är en mycket snabb häst i grunden.
Varför är han annorlunda mot andra hästar?
– Han är annorlunda därför att han är väldigt intelligent och har en stor motor bevisligen. Han är intelligentare än alla andra.
Hur märker du att han är intelligentare?
– Det enda han inte kan är att tala i ord. Man skulle kunna lära honom att göra allt själv… utom att duscha, kanske. Men i loppen gör han allting själv. Frågar man Björn säger han att hästen vet när han ska ta i eller ta det lugnt. Han vet vad han gör.
Hur hittade du honom?
– Jag hade hans bror Paolo Colounces, en bra häst när jag startade upp här nere i sydvästra Frankrike. Timokos ägare kom och frågade mig om jag inte ville prova en bror till Paolo därför att det inte var någon som ville ha honom eftersom han inte hade ”en bra stam”. Eller, det är inte sant för han har Vanina B och allt därbakom, men pappan Imoko var inte så känd. Jag sa ja direkt för jag gillade hästen. Jag behövde etablera mig här, hämtade hästen och så var det.
När visste du att han var en superstjärna?
– Vi visste redan som tvååring att han var bra, men en stjärna… Det var första gången han löpte mot Tucson som alla sade var kullens bästa häst. I sista sväng hade jag allting klart och han var okörd, men han galopperade och blev diskad, men alla såg att den bäste var Timoko.
Vilken seger håller du som den största i karriären?
– Elitloppet. Helt klart.
Säger du det för att vi är svenskar?
– Nej. Därför att det är en pojkdröm. Även om han vinner Prix d’Amerique så tycker jag att Elitloppet är större. Bakom Elitloppet håller jag två andra lopp nära hjärtat.
– Uppvisningen han hade i Treåringskriteriet då han galopperade från start men ändå landade på 1.12,6 över 2700 meter med attack hela vägen. Det berörde mig enormt mycket. Ett annat lopp är Criterium Continental efter sin sjukdom. Vi trodde aldrig att han skulle kunna vinna, han hade bara gått tre jobb innan… men han vann lika fullt.
Som tränare, vad har Timoko gett dig?
– Han har öppnat alla dörrar. Dörrar som förut var stängda är nu öppna. Jag har lärt känna nya människor, uppfödare och hästägare, ja alla. Han har gjort att jag kan bygga upp min gård. Utan Timoko hade det aldrig gått. Det är säkert.
Hur är dagsformen?
– Jag tror att den är något extra. Jag tror att han är i absolut toppform och kanske lite bättre till Prix d’Amerique tror jag.
Bättre än någonsin?
– Man sade det till mig när han vann Prix de Bourgogne, men det är möjligt.
Och vad tror du inför Prix d’Amerique?
– Nu så måste vi ha tur om vi skall vinna. Det är lika för alla. Det måste flyta på och ingen kan göra allt själv. Det är ett riktigt slag och man måste ha allt på sin sida. Han har en bra chans. Han är ju inte ensam i loppet. Alla tror att Bold Eagle ska vinna, men jag tycker det finns en sex hästar som kan göra det.
Vad är din filosofi som tränare?
– Den är samma som min livsfilosofi. Om man ingenting gör så får man heller inget. Man får tänka positivt och när man faller får man resa sig igen. Det är en fight. Som en boxare. Man skall inte bara veta hur man slår utan också hur man reser sig upp igen. Det är som i alla sporter. Det krävs att man gasar på.
Har du ändrat något upplägg i träningen med Timoko?
– Ja, jag kör kortare intervaller, bara 500 meter och endast i ett eller två jobb före ett lopp. Det passar honom. Han orkar i loppen och är fin i kroppen. Han trivs med det här systemet.
Och med Björn Goop som körsven?
– Vi har äran att ha den bästa kusken i Europa, det är inte så tokigt. Men så har han också ett enorm förtroende för min häst, och det gör en stor skillnad, det betyder mycket för min häst. Det märks för att varje gång han märker att hästen är bra så kör han väldigt självsäkert och har vunnit varje lopp med honom. Ja, inte alla som VM-loppet och årets elitlopp. Man kan ju inte vinna allt. Men nu är det också en väldigt annorlunda bana som man måste kunna med voltningen och allt. Det är en riktig fight. Björn kan det och han är hård i startmomentet. Alla kan göra fel, han också, men med Timoko tycker jag aldrig att han har gjort det. Han har sagt att han inte är nöjd med sina styrningar, som den senaste starten då han sade att ”det var hästen som vann åt mig, jag gjorde allt fel”. Grejen är att man kan göra fel, men man måste ändå ha förtroendet för hästen, då växer han.
Förklara hur det känns att sitta bakom Timoko?
– Timoko måste man alltid lura att loppet inte är över. Timoko är bäst om han får tro att det är en bit kvar, när han måste gå så kan han gå men man måste hela tiden passa lite och veta att han har sparat. Lite som en bil, mätaren är i botten men man vet hur långt man kan köra ändå.
Att vinna Prix d’Amerique, vad skulle det betyda för dig som tränare?
– I Frankrike är det framför allt ett erkännande för hästen. Det enda som betyder något i Frankrike är Prix d’Amerique. De andra loppen är fina, men inget Prix d’Amerique. Man kan finna Prix de France, Prix de Paris och allt, men det är bara ett lopp som räknas. Det är Prix d’Amerique. Vinner han aldrig Prix d’Amerique glömmer man kanske bort Timoko. Han har vunnit allt utom det loppet. Så man glömmer kanske bort hans karriär och allt han har gjort.
– Jag tycker att en häst som vunnit tolv Grupp 1-lopp och tjänat över tre miljoner euro förtjänar ett bättre rykte bland journalister.
Varför tror du att det är så?
– Jag är en holländare och tränar i sydvästra Frankrike. Jag kommer aldrig att bli respekterad som en tränare som tränar i Normandie eller Paris. Det är synd.
Men det är resultaten som talar…
– Ja. Det är hästen som talar. Och Timoko har sagt en hel del redan. Som treåring hårdnade han. Som fyraåring var han illa körd men vann allt. Han har varit skadad och kommit tillbaka. Och med formen i topp. Han levererar alltid. Även när han löpt dåligt är han ändå alltid att räkna med. Det är det som definierar en riktig champion. En superstjärna, avrundar Richard Westerink.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.