Titta, superfölet – efter Bold Eagle

24

Här är den nyfödde sötnosen som förväntas bli rekorddyr – trots att den inte ens är ett dygn gammal.

Föräldrarna: stjärnstoet Tamla Celeber och den dubble Prix d’Amérique-vinnaren Bold Eagle.

– När jag fick beskedet så skrek jag högt, det är en korsning som är top of the top, säger Magnus Rundgren, avelschef på Am Bloodstock.

29 januari tog den franska superhästen Bold Eagle hem Prix d’Amérique för andra året i rad. Han tog hem loppet, med 4,2 miljoner kronor i förstapris, på nytt världsrekord. Veckan efter blev ”världens bästa häst” även klar för Elitloppet på Solvalla 28 maj i år.

Nu har stjärnhingsten fått en avkomma i Sverige – tillsammans med stjärnstoet Tamla Celeber, som bland annat vann Svenskt Trav-Oaks 2010 och Stochampionatet 2011, och sprang in över åtta miljoner kronor under karriären.

”Vi startar året med en riktig guldklimp. Tamla Celeber födde ikväll en hingst efter Bold Eagle”, skrev Am Bloodstock på sitt Twitter-konto.

– Allting gick jättebra. När Per Augustsson nere på Hyllstofta ringde mig i går kväll var jag livrädd att Tamla hade kastat (fött ett dött föl). När han sa att det hade kommit en hingst efter Bold Eagle så skrek jag högt, säger Magnus Rundgren, avelschef och vd på Am Bloodstock, till Trav365.

Såldes för 2,7 miljoner

Trots att den lilla hingsten knappt är ett dygn gammal (föddes klockan 21 under måndagskvällen) så spekuleras det redan i att hingsten kan komma att bli den dyraste ettåringen någonsin som säljs på auktion i Sverige. Och det finns fog för det.

I fjol såldes Tamla Celebers första avkomma på auktion för 2,7 miljoner kronor till storhästägaren Lennart Ågren. Det var rekord för ettåringar i Sverige.

Magnus Rundgren vill dock inte spekulera i ett eventuellt pris redan nu.

– Jag törs inte ge mig in på det. Det är lite orättvist att göra det nu. Men när man har sett Bold Eagle både på banan och på nära håll så är det ett monster. Och med den löpskalle som Tamla hade så är det en korsning som är top of the top. Det är inte så många andra kombinationer man hellre skulle vilja ha, säger han och fortsätter:

– Det är helt otroligt egentligen. Det var ett trist år för oss i fjol med abort-virus som gjorde att vi förlorade 12 föl, och Tamla Celeber tog sig inte riktigt och lyckades inte bli dräktig. Det här är den bästa presenten man kan få.

Kalla handen till köpare

Har det redan kommit in bud på den lille hingsten?

– Nej, det har det inte gjort. Vi säljer inga hästar i förtid, vi vill se och bedöma dem först och göra dem klara för en eventuell auktion. Sedan säljs de i regel som ettåringar, men vilken auktion det i så fall blir får vi ta framöver. Vi vill att alla som kan och vill ska ha chansen att buda. Men det var längesedan telefon ringde så mycket som i dag. Det är många som är intresserade.

Och om det kommer ett bud på hingsten innan en eventuell auktion?

– Då blir det kalla handen, ha ha.

Till sist, har ni något namn på fölet?

– Nej, inte ens något arbetsnamn. Vi brukar ha en dopdag under sommartid där vi döper hästarna. Men vi går efter det franska sättet att ge namn åt dem. De som föddes under 2016 börjar på G och de som föds i år börjar på H.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Titta, superfölet – efter Bold Eagle

Föregående artikelAdielsson körde lopp på semestern
Nästa artikelKlart: De leder Hästgalan 2017

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.