Tjejerna skrev travhistoria i Svenskt Travderby

30

tjejerna skrev travhistoria i svenskt travderby

Enda stoet.
Enda kvinnliga tränaren.
Joviality och Sabine Kagebrant buntade ihop grabbarna i Svenskt Travderby.
– Det här ska aldrig sluta firas, sa den historiska segertränaren.

Historien om Joviality saknar motstycke. Efter enorma framgångar och över 17 miljoner kronor insprunget i Nordamerika som två- och treåring flyttade hon till Sverige inför fyraåringssäsongen, med Svenskt Travderby som det stora målet. På söndagen nådde hon det målet och uppfyllde drömmen för alla runt henne, när hon spurtade till seger över Jägersros upplopp.
– Det är helt sjukt, fan vad malliga vi känner oss nu! Hon är helt fantastisk! Att bara få hänga med henne och att jag får chansen att jobba med henne är jag evigt tacksam för. Hon är bara bäst! segerbubblade Sabine Kagebrant efter den historiska segern.
Aldrig tidigare har en kvinnlig tränare vunnit Svenskt Travderby.
– Just nu känns det som när man ligger i sängen och precis har vaknat och drömt någonting… Det här är nog det största man kan vara med om.

Lyckorus i sulkyn
Erik Adielsson skötte tömmarna och han serverade Joviality ett perfekt lopp. Stoet öppnade rappt till ledningen från spår fem bakom startbilen men Erik Adielsson valde omgående att släppa initiativet till loppets favorit Dancer Brodde. Denne galopperade emellertid kort senare och i stället var det hemmahoppet Barack Face som fick överta ledningen. På den sista bortre långsidan eldade Adrian Kolgjini på med ledaren men Joviality hade inga problem att följa och när Erik Adielsson lyfte ut sin häst i andraspår vid upploppets början avgjorde hon i ett nafs.
– När jag fick luckan var det så att säga klart. Då skulle vi ta oss förbi en riktig klasshäst men jag hade inte brukat henne någon gång och hade hon inte vunnit hade vi inte haft något att skylla på, sa Erik Adielsson efter karriärens fjärde kuskseger i derbyt.
– Det har varit väldigt olika känslor vid segrarna men jag kan inte säga att jag har varit gladare vid någon tidigare seger i alla fall.
– Även för mig känns det som en dröm. Jag är otroligt tacksam gentemot både Anders (Ström) som äger och Sabine som tränar, att jag fick chansen att köra henne. Hon är en helt fantastisk häst! Det är en sådan upplevelse att köra henne, det ger ett sådant lyckorus.
Joviality belönades med fyra miljoner kronor för segern och därmed har hon totalt tjänat 23,4 miljoner kronor. Segertiden över de 2 640 meterna skrevs till 1.12,1 – två tiondelar snabbare än stall Kolgjinis Barack Face som höll till andraplatsen.
– Jag känner mig delaktig i vinnaren också eftersom vi hade mamman och mormorn och allting, så jag är lika glad som om vi hade vunnit, sa Lutfi Kolgjini.
Johan Untersteiner fick lite plåster på såren för Dancer Broddes snöpliga galopp genom överraskningen Love Keepers tredjeplats.

Storskräll i Derbystoet
Global Dancer har varit med i flera av de stora årgångsfinalerna utan att räcka hela vägen. I Derbystoet kom fullträffen.
– Det var verkligen skönt det här! Jag gillar hästen starkt och nu fick hon visa hur bra hon är, sa segerkusken Carl Johan Jepson.
Inledningsvis såg loppet ut att bli ett sömnpiller, då favoritspelade Queen Belina fick överta ledningen utan strid efter ett halvvarv. Men sedan Bonneville W.I. körts fram till positionen som första häst i andraspår och lagt viss press på ledaren blev det en rafflande uppgörelse. På den sista bortre långsidan ledde Global Dancer attackerna i tredjespår från fjärde par utvändigt innan hon fick Jennifer Sisu framför sig. Genom slutkurvan såg den senare ut som en vinnare men in på upploppet tog Global Dancer in meter för meter och när mållinjen skars var segerchecken på två miljoner kronor hennes.
– Hon är otroligt härlig och en häftig individ att jobba med. Hon har en tuffhet och en styrka som är väldigt bra. Hon har fått fina lopp och hon har fått möta tuffa hästar, men det har krånglat mycket och jag kanske har gjort lite misstag på vägen, men i dag skulle vi köra på säkerhet och det gick vägen. Det är otroligt stort. Det är de här loppen vi jobbar för hela vägen, sa stoets tränare Fredrik Wallin.
För spelarna var Global Dancer en stor överraskning. På vinnarspelet betalade hon 27 gånger pengarna och på V75 var hon spelad på endast tre procent.

Bertmarks till Sofie Ericsson
Traditionsenligt avgjordes även ”Amatörernas elitlopp”, K.G. Bertmarks Minne, under derbysöndagen och den tunga titeln gick till Sofie Ericsson som slog till med Tommy Karlstedt-tränade Amazing Justice efter en perfekt styrning som tvåa på innerspår och lucka till slut.
– Det här var helt galet! Jag har inte ens varit i närheten av att köra i sådana här lopp innan, så att halka in på ett bananskal och få köra den här jättefina hästen… Jätteroligt att det kunde lyckas också. Det var inte jag som skulle ha kört från början men jag fick frågan väldigt sent och tackades givetvis glatt ja. Hel sjukt! sa Sofie Ericsson.

190 352 kronor för sju rätt
Karat River infriade favoritspelarnas förväntningar tillsammans med sin tränare Johan Untersteiner i Good as Golds derbyminne och övriga lopp inom ramen för V75 vanns av Elke Frinta-tränade Enjoy The Moment (Thomas Uhrberg), Elisabeth Almheden-tränade A Fair Day (Oscar Ginman) och Joakim Lövgrens Under Armour.
De som prickade in samtliga vinnare på V75 fick för det 190 352 kronor. Sex rätt delade ut 860 kronor och fem rätt 51 kronor.

Föregående artikelInför V75 (lördag): ”Kommer vara i den bästa form som hon har varit”
Nästa artikelInför V86: En häst med ovanligt bra styrka

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.