Tobias campar med Maven i Paris

122

maven paris

Tidigare Mantorptränaren Tobias J Gustafsson campar med Maven i Paris (nojs med Uncle Peter på bilden). Foto: Mikael WiknerFoto av Kanal 75

Hallå där…
…Tobias j Gustafsson, 32, på ”camping” i Paris med amerikanska toppstoet Maven. Du har hand om en häst och ska se till att hon mår bra inför Prix d’Amerique – ett lyxuppdrag?

– Ja, det kan man lugnt säga faktiskt! Det är stor skillnad på att jobba som vanligt och att vara ute och resa med bara en häst så här.
Ni hyr in er på en gård i Chamant norr om Paris. Vad händer där på dagarna?
– Det är en lugn tillvaro. Maven går varje dag i hagen och körs varje dag. Det är viktigt med kontinuitet. Vi trivs bra och sköter oss själva men får all service av Jacky Bethouart som vi hyr av. som anmälningar och transporter. Jag jobbar hos Jimmy Takter i USA men har problem med visum och får då chansen att jobba med sådana här Europatripper.
Maven har tidigare löpt dubbla världsrekord för ston men trots allt handlar det ju om en amerikanska som nu ska prestera över 2 700 meter i Prix d’Amerique. Hur ska det gå?
– Det får vi se om helt enkelt. Utan att vara säker låter Jimmy väldigt optimistiskt om att hon verkligen ska orka lång distans. Hon gick bra i det första loppet här i Frankrike (Prix de Bourgogne) men fastnade bakom galopperande och behövde inte bruka sig. Då var det i alla fall tal om medeldistans.
Hon kom till Jimmy Takter efter försäljning i november. Vad har ni för uppfattning om hästen?
– Att hon är ärlig. Hon lever nog mycket på sin skalle – sin inställning. I det sista loppet hon gick i USA innan resan var hon tvåa bakom Commander Crowe och gick utanpå honom och stred hela vägen in i mål. Så har hon gjort för oss, stridit.
Nu på söndag är hon anmäld till både Prix Tenor de Baune och Prix de Belgique. Är det bestämt vilket av loppen som ska bli hennes genrep inför Prix d’Amerique?
– Enligt det sista beskedet jag fått startar hon i Prix Tenor de Baune för sexåringar. Då är det 2 700 meter som gäller och Jean Michel Bazire ska köra. Det blev perfekt senast i alla fall. Hon ”blåste ur” snabbt och var pigg direkt och har även varit pigg och alert efteråt.
Vad händer med dig och vad händer med Maven efter Prix d’Amerique?
– Maven får tävla så länge hon tycker om det och jag tror att hon kanske kan få stanna i Europa om allt fungerar. Men det där blir en senare fråga. I så fall kan det bli tal om Grand Criérium de Vitesse i Nice och även kanske Elitloppet. Meningen är nog att jag ska vara med henne hela tiden i så fall – nu när det blivit så utdraget med mina papper i USA.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.