Raggamuffin har gått som tåget inför V86

237

raggamuffin v86

Blir det reggae-gung efter V86-3 på Åby? Där jagar Raggamuffin tredje raka segern.Foto av Martin Langels/ALN

Fem segrar på tio starter.
Raggamuffin har gått som tåget sedan han flyttade hem till sin ägare.
– Reggae är väl inte direkt favoritmusiken men det kanske blir det efter Raggamuffins framfart, säger Åbyamatören Lars Järpedal.

Förra året fattade hästpassionerade företagaren Lars Järpedal, 49, ett beslut. Proffstränare skulle inte längre träna hans travhästar. Det skulle han själv göra.
– Jag, min sambo och en kompis bestämde oss för att göra den här satsningen och ta hem hästarna. Vi är genuint hästintresserade och har allt vi behöver hemma på gården – tolv boxar, rakbana och backbana, säger Lars Järpedal.
På gården i Vargön vid Vänerns sydspets tränar Lars Järpedal nio hästar. Där bedrivs även den egna uppfödningen vars omfattning är tre, fyra föl per år.
– Det är kul att göra den här satsningen men vi får se hur länge vi orkar. I och med att vi har jobb vid sidan av allihop blir det rätt mycket slit. Men det är ett positivt slit och dessutom självvalt, som min mamma brukar säga.
Hårt arbete brukar också kännas lättare när det går bra. Och bra går det. Under 2014 vann stallets hästar 20 av 80 starter. Det innebär en segerprocent högre än vad stortränare som Robert Bergh, Peter Untersteiner och Björn Goop presterade. Egna uppfödningen Red Hot Snapper var den av Lars Järpedals hästar som vann flest lopp. Åtta fullträffar gjorde honom till Åbytravets segerrikaste häst under 2014. Även Raggamuffin, som Järpedal tog hem till gården i maj, platsar med sina fem triumfer på Åbys topp 10-lista.

Ser ut som Varenne
Gemensamt för både Red Hot Snapper och Raggamuffin är att de började sina karriärer hos proffstränare – utan att vinna ett enda lopp. I Lars Järpedals regi har de radat upp segrarna. Raggamuffin har ett halvår efter flytten vunnit fem av tio lopp.
– Han har gått jättebra. Det är en väldigt fin och kapabel häst som är väldigt lik sin pappa Varenne i exteriören. Där slutar kanske likheterna men han är en bra häst som det ser ut att finnas utveckling i. Får han vara frisk tror jag att han kan räcka en bit upp i klasserna.
Vad är förklaringen till att han har gått så bra efter flytten?
– Han var väl inte helt fräsch tidigare men vi har fått bukt med problemen och för dagen är han väldigt fräsch och fin, vilket han naturligtvis måste vara för att fungera. Sedan har han fått sin träning i mjuksanden där vi kör intervaller. Han trivs med livet.

Reggae-toner på Åby
Red Hot Snapper skulle precis som Raggamuffin ha startat på Åby under onsdagskvällen men efter en holmgång i hagen får Raggamuffin åka själv till Mölndal.
– De går ihop och de bråkar mycket, så det blir lite skavanker ibland, förklarar Järpedal.
Det är tredje raka segern som hägrar för Raggamuffin när han går ut i avdelning tre på V86-spelet. Han kommer att bära favoritskapet men det är ingen enkel uppgift han har framför sig.
– Jag är rejält orolig för innerspåret för han har inte visat någon större startsnabbhet. Han är trevande från start och kort distans är inte heller idealiskt. Han brukar komma med starka avslut men när man kommer upp i klasserna går det inte att tappa från start.
– Han är kvick i benen och saknar inte speeden utan det är mer det att han spänner sig. Nu är det skor som gäller och jag kommer nog tynga ner honom lite fram så att han blir säkrare och kan köras mer från start. Det finns lite orosmoln men jag tror att han kommer att göra ett bra lopp och slåss om det i alla fall.
Vilken typ av musik som ska ljuda över Åbytravet om Raggamuffin får segerdefilera torde vara givet. Även om hans ägare hellre lyssnar på popmusik kan inte gärna något annat än reggae spelas för en häst döpt efter innevånarna i Kingstons slumkvarter.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.