Topphästen Beanie M.M. lägger skorna på hyllan

323

beanie_slutar_v75

Svenske topptravaren Beanie M.M. lägger tävlingsskorna på hyllan.
– Nu ska han bara ha det bra, träna lite lätt och vara med fruntimmer, säger hästens ägare och tränare Morten Waage.
Elvaårige Beanie M.M. har en lång och mycket framgångsrik karriär bakom sig. Redan som unghäst utmärkte han sig och som äldre slog han sig in i den yttersta eliten. Han vann 22 av 89 starter och tjänade över tio miljoner kronor.
– Han har betytt allt. Det har varit en stor glädje både att ha och träna honom och att åka runt och tävla med honom i Sverige och i Europa. Det handlar inte bara om pengar och siffror utan det är så mycket mer, alla människor man har fått träffa tack vare honom och allting runt omkring, säger Morten Waage.
2009 satte Beanie M.M. världsrekordet 1.10,7 över 2 140 meter med bilstart och bland hans största meriter finns också segrar i Nationernas Pris i Milano och Årjängs Stora Sprinterlopp. Men det lopp som etsat sig fast starkast i Morten Waages minne är en gulddivisionsfinal på Solvalla på sensommaren 2009, då Beanie M.M. efter en heroisk insats fick sitt stora genombrott i den äldre eliten.
– Mitt starkaste minne från hans karriär är loppet på Solvalla där han gick i tredjespår sista 1200-1300 meterna. Jag var så sur på mig själv för att jag hade bett Torbjörn (kusken Torbjörn Jansson reds.anm.) att inte köra invändigt med honom och när det var 700 meter kvar till mål gick jag från banan, arg på mig själv för att jag inte hållit käft. Men han bara fotsatte där ute i spåren och lyckades ta dem.
– Sedan var världsrekordet grymt också. Det var ingen som hade koll då utan alla trodde att det skulle bli en vanlig gulddivision, och så smäller det till på 1.10,7.

Avelsarbete väntar
Nu är det avelsarbete som väntar för Beanie M.M. och sedan i lördags står han på Översta gård i Hallsberg.
– Att han skulle sluta tävla bestämde vi egentligen efter sista starten i Eskilstuna i höstas. Vi hade bestämt att han aldrig ska behöva tävla för att vara femma, sexa och när han inte gick något där fick det vara bra med tävlandet.
– Men han älskar att träna i skogen så det har han fått göra i vinter. Nu kommer han att verka i aveln så länge den säsongen pågår fram till augusti-september och sedan kommer han till oss igen och får träna på lite som han själv vill. Han är väl värd att bara ha det bra framöver.

Ola Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86: Topphästar årsdebuterar nästa vecka!
Nästa artikelLunchdubbel Solvalla 14/3-2014