Topptränare lägger av

261

akseli

Akseli Lahtinen lämnar inte bara Umåker, där han i fjol blev både kusk- och tränarchampion.
Han slutar helt och hållet som travtränare.
Istället är det familjen som ska stå i fokus.
– Jag har varit i farten i mer än tio år och familjen har blivit väldigt lidande, säger han.
Att travtränaryrket kan vara oerhört krävande vet alla inom travet. Om man dessutom är kusk och kör både sina egna och andras hästar är det svårt att få dygnets timmar att räcka till. Finländaren Akseli Lahtinen, 38, har inte heller nöjt sig med det. För två år sedan flyttade han tränarrörelsen till Umeå och med familjen kvar hemma i Finland har inte tiden räckt till.
– Jag lägger av för barnen och familjens skull. Om vi säger så här: jag visste att min grabb spelar fotboll men inte att han var vänsterfotad. Jag missar födelsedagar och vet inte när barnen ska till tandläkaren, förklarar Lahtinen.

Kommer inte köra kullettan
Istället för att träna hästar planerar Lahtinen att livnära sig som hovslagare. Han kommer också köra ett och annat lopp.
– Det optimala vore att sko hästar i veckorna och köra lopp på lördagarna. Men man måste vara i farten för att få bra styrningar så vi får se hur det blir framöver. Full rulle med lopp här och där sju dagar i veckan blir det i alla fall inte.
Lahtinen är förstekusk på svenska fyraåringskullens drottningen Vincennes. Men han kommer inte att köra det klassiga stoet framöver.
– Tyvärr inte. Det är så väldigt svårt att dra ett streck någonstans. Kör man en häst blir det lätt två, tre, fyra, fem och så är det fullt upp igen.
Juli ut är Lahtinen officiellt tränare i Umeå men redan nu har hans personal tagit över verksamheten.
– Tanken är att rörelsen ska fortsätta med Robert Dunder och Samu Sundqvist. Robban ska ta licens så småningom och jag har rekommenderat alla mina hästägare att låta sina hästar vara kvar i stallet.

Ola Johansson

Föregående artikelSnabbaste Karriären i Sällskapets Historia????
Nästa artikelInför V75: E3-kungen har en ny stjärna

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.