Inför V75: E3-kungen har en ny stjärna

209

bat

E3-kungen Svante Båth vill fortsätta regera i storloppen.
Med jättelöftet Quid Pro Quo hoppas han ta sin nionde finalseger i E3.
– Jag har en häst som kan vinna loppet, inget snack om saken, säger Båth.

Svante Båth har alltid varit känd som en duktig unghästtränare. För ett antal år sedan närmast prenumererade han på E3-segrar. Han hade då unghäststjärnor som Malabar Circle Ås, Staro Showbiz, Luxury Ås och Kung Lavec bland annat. Med dessa hästar har han vunnit det stora treåringsloppet E3 sju gånger. Sin åttonde tränarseger kom i fjol genom Labero Broline.
– Mitt koncept är uppbyggt på unghästar och är det något jag är bra på så är det att handla rätt hästar. Jag har säkert en del svagheter som tränare men just med de unga hästarna har vi lyckats riktigt bra. Det är såklart jättekul och stimulerande att vi har lyckats så bra i E3, säger Svante Båth.

Quid Pro Quo har inga svagheter
Bergsåkerstränaren har även till i år lyckats vaska fram en ny kulltopp. Ett riktigt stjärnämne som lystrar till namnet Quid Pro Quo. Svante Båth har valt ut hästen på ett tidigt stadium och sedan tränat fram honom hela vägen. Quid Pro Quo var i fjol trea i Svensk Uppfödningslöpning och har hittills aldrig varit utanför prispallen på nio starter.
– Jag har alltid gillat hästen och märkte tidigt att han var något utöver det vanliga. Hans största styrka är att han inte har några svagheter. Det kommer man väldigt långt på. Han har en väldigt hög lägsta nivå men har också spjutspetsar som kryddar hästens potential.
– Han är startsnabb, travsäker, kan gå i ledningen, kan gå i dödens och kan gå sista sjuhundra metrarna ifrån kön. Dessutom är han jäkligt speedig.

Har galopperat 100 gånger – i jobb
– Vad jag också gillar med honom är att han vet när det verkligen gäller. I träningen bryr han sig inte och inför debuten hade han nog galopperat säkert 100 gånger i jobben. Han var också oerhört flamsig i kvalet men så fort det är några kronor i förstapris så skärper han till sig och vet direkt vad det är frågan om. Det är verkligen en positiv egenskap.
Om du jämför honom med dina tidigare kanoner, var hamnar Quid Pro Quo då?
– Det är alltid svårt att säga och lite för tidigt att göra det redan nu. Vi får se när treåringssäsongen är över vad han har lyckats med men som sagt han har alla egenskaperna som en topphäst ska ha och helt klart så är han är han jämförbar med de bästa jag har haft.
– Fast än så länge så är det ju Malabar Circle Ås den bästa hästen och den som levererade bäst. Men annars så rent travmässigt och kapacitetsmässigt säger jag Staro Showbiz.

Krafter kvar i försöket
På lördag körs årets första E3-final i den öppna klassen och den avgörs som V75-6 på Färjestad. Quid Pro Quo vann sitt uttagningslopp busenkelt och blir en av favoriterna i finalen.
– Försöket var ju jättebra och helt i min smak. Han gick i mål med krafter kvar och hade tussarna kvar. Hästen levererade en jäkla långsida där det gick ruggigt fort och när han väl känner att han har grepp på de andra slappnar han av lite.

Vad är feelingen inför finalen, där Quid Pro Quo har ett perfekt läge med startspår två?
– Spåret är optimalt och från det läget kan Uffe (Ulf Ohlsson) välja taktik exakt när han vill. Han kan vänta tills bilen släpper iväg fältet om han vill köra för ledningen eller få ett bra slagläge.
– Jag har en mycket bra häst men sedan var jag lite imponerad av flera andra motståndare i kvalen. Jag både vill och kan vinna loppet men kan också åka därifrån och vara himla nöjd om hästen gör en bra prestation och det ändå inte räcker till seger.
– Men det gäller att hästen har en kanondag. Han joggade lite lätt i fredags och kändes väldigt fin i ett jobb som vi körde under måndagen. Visst ska han ses med bra chans, inget snack om saken. Vi har kört honom barfota bak tidigare och det är inte omöjligt att det blir så nu om banan är bra, säger Båth.

Ulf Elfving är delägare
Quid Pro Quo delägs av radioprofilen Ulf Elfving som har ett starkt travintresse och är delägare i flera hästar. De flesta av dem tränas av Svante Båth och duon har fått mycket bra kontakt genom åren.
Vad kan du berätta om Ulf Elfving som hästägare?
– Han har ju blivit otroligt intresserad och det är kul att vi börjar få in honom på den mänskliga banan som hästägare. Han är väldigt lättsam och behaglig och jag förstår hans storhet inom radion. Han har en fruktansvärd fallenhet och styrka för det och när jag pratade med honom första gången kändes det som att man hade känt honom i 15 år.
– Sedan har vi ett gemensamt intresse genom maten och matlagning. Vi byter recept och restaurangtips med varandra och jag brukar till och med skicka ner kött till Uffe ifrån mitt lokala slakteri.

Pratar mycket mat men även hästar
– Jag brukar säga på skoj att vi pratar mycket om mat men vi pratar även om hästar ibland, säger Båth med ett skratt.
Och tillägger med en liten skämtsam pik:
– Det enda är att han är lite dålig på att komma iväg och titta på hästarna när de startar. Nu hoppas jag att han åker till Färjestad på lördag för i ett sådant här stort lopp borde han vara på plats. Då lovar jag också att han ska få exakta sista minuten rapporter om Quid Pro Quo innan han lämnar in sina spel.

Till sist, du har även med Notre Crown i V75-1. Chanserna där?
– Formen finns där och vi har bättre spår och bättre distans nu än senast. Tyvärr uppväger det inte motståndet som är otroligt mycket bättre än senast.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.