Travet räddade Tino Ärling!

87

tino ärling 2015

För tio år sedan flydde han in i drickandet.
I dag tillhör han Sveriges mest framstående travlärlingar.
Tino Ärling har vänt sitt liv, och för det tackar han hästarna.
– Hade det inte varit för travet vet jag inte hur det hade slutat, säger Solvallalärlingen.

Förberedelserna inför kvällens tävlingar är i full gång när vi kliver in på Solvallas stallbacke. Tino Ärling har precis kört ett träningsjobb inne på banan och iklädd kuskdress möter han upp utanför stortränare Roger Walmanns stall.
– Tjena grabbar! säger han glatt.
Det är sådan han är travlärlingen, öppen, social och utåtriktad.
– Jag brukar morsa även när jag möter en okänd människa, så vissa tycker kanske att jag är konstig, säger Tino och skrattar.
Tino Ärling är ett känt ansikte hos en stor del av travpubliken och på stallbackarna rör han sig hemtamt. På Solvalla känner de flesta igen honom.
– Personligen tycker jag att jag har tagit mig fram inom travet på ett bra sätt och blivit accepterad. Jag känner mig omtyckt av omvärlden och jag tycker om den.
Det råder ingen tvekan om att 28-åringen trivs i sin roll som förstelärling i team Walmann, att han trivs med sin plats i tillvaron. Men så har det inte alltid varit. För tio år sedan såg hans liv ut på ett annat sätt. Då var han nära att halka snett, riktigt snett.

”Ziggejävel” och ”däcksparkare”
Tino Ärling föddes i södra Finland och när han var sex år kom han till Sverige. Som rom fick han tidigt lära sig vad utanförskap innebär.
– Första gången jag kände mig annorlunda var när vi flyttade från Helenelund utanför Stockholm till Nyköping. Jag skulle börja tvåan och mina föräldrar följde mig till skolan. De andra barnen hade aldrig sett en romsk kvinna i traditionella kläder så de undrade vad vi var för några och ingen ville leka med mig.
Vilka andra fördomar har du stött på under åren?
– Det är de vanliga fördomarna – ”ziggejävel”, ”däcksparkare”. Många tror att alla romer, och särskilt finska romer, är bilhandlare, typ. Men de enda affärer jag gör, de gör jag på Ica när jag köper cigaretter och Red bull, säger Tino med ett leende.
Tino blev så småningom accepterad av sina klasskamrater men skolan var aldrig hans grej och i nian hoppade han av. Hos hästarna kände han sig hemma. Genom pappa Mertsi Bollström hade de funnits med i bilden sedan barnsben och som 17-åring började Tino arbeta hos Eskilstunatränaren Thomas L Larsson. Anette kom in i bilden och kort senare väntade det unga paret barn.
– Det var en knockout. Jag var bara 18 år och klarade inte av situationen.

”Söp varje dag”
Tinos föräldrar hade flyttat tillbaka till Finland och den blivande pappan flyttade efter med sin gravida sambo. Men i Finland spårade Tino Ärlings liv ur.
– Jag fick ångest och skuldkänslor när jag förstod att förhållandet inte var rätt, men när hon blev gravid försökte jag hålla ut.
Situationen var emellertid ohållbar och Tino Ärling flydde in i ett okontrollerat drickande.
– Jag söp nästan varje dag. Så fort jag vaknade på morgonen tänkte jag att i dag ska jag bli full. Det var inget liv, säger Tino och fortsätter:
– Jag kunde sitta i bilen och dricka, eller i källaren. När jag var tillräckligt full gick jag till den lokala karaoke-baren och där blev jag ofta så full att de fick bära hem mig. Det var en konstig period i mitt liv. Jag kommer knappt ihåg när min dotter Carmen var liten, en tvåårsperiod är som ett stort hål i minnet.

”Hittade mig själv”
Vändningen kom när Tinos pappa köpte en häst från Stig H Johansson. En treåring vid namn Real Complex.
– Den hästen blev min lilla strimma ljus i en mörk värld.
Real Complex debuterade som fyraåring och vann direkt, på finskt rekord. Efter ytterligare några starter var nästa steg att prova hästen i Sverige.
– Jag hade med mig en liten väska, en selpåse, en hösäck och en häst. Vi skulle till Solvalla och den Solvallaresan är jag fortfarande ute på – 7,5 år senare.
Tino Ärling återvände aldrig till Finland. Han flyttade på nytt in hos Thomas L Nilsson i Eskilstuna och under en period var han i princip ensam med Real Complex.
– Jag slutade dricka tvärt när jag kom till Sverige. Det var som att jag hittade mig själv under de där månaderna. Något föll på plats.
Förhållandet med Anette rann ut i sanden men dottern Carmen och hennes mor flyttade snart till Sverige de också.
– Carmen har varit inom tio mils radie från mig i hela sitt liv. Ibland kan det ta lite tid mellan gångerna som jag ser henne men bara vetskapen att jag har henne nära känns enormt skönt i hjärtat, säger Tino, som i dag lever med hustrun Mirikli och treåriga dottern Melina.

Grät i skogen
Ganska snart efter flytten tillbaka till Sverige dök ett jobberbjudande upp. En fredag åkte Tino Ärling och provjobbade hos stortränaren Roger Walmann i Stallarholmen. På måndagen började han sitt nya jobb.
– Jag minns att jag grät när jag var ute på den första turen i skogen. I den vevan hade jag börjat gå mycket i kyrkan också och när jag förstod att jag hade lämnat allt det dåliga bakom mig, och satt där och körde en jättefin häst, kände jag en stor inre tacksamhet som bubblade ut i tårar.
Vad betyder Roger Walmann för dig?
– Väldigt mycket. Han har trott på mig, gett mig chanser och backat upp mig. Det betyder enormt mycket.
I dag är Tino Ärling förstelärling i stall Walmann. Han har vunnit en V75-final och tagit hem det prestigefyllda lärlingsloppet Travrondens Guldklocka. Förra året tilldelades han Nordinstipendiet och nominerades till Årets komet i svensk travsport. Tino Ärling har lämnat mörkret och klivit fram i ljuset.

Fakta
Namn: Tino Robert Ärling
Ålder: 28.
Familj: Hustrun Mirikli, döttrarna Melina och Carmen.
Bästa häst jag sett: Varenne.
Bästa häst jag kört: Magic Tonight i träning och Calamara Donna i lopp.
Starkaste travminne: När jag körde 1.11,7 med Deepdish.
Lopp jag helst vill vinna: Elitloppet
Läser helst: Bibeln
Ser helst på tv: Trav
Intresse vid sidan av travet: Parfymer. ”Det är en ständig jakt på den perfekta mansparfymen”.

Roger Walmann om Tino Ärling:
– En grabb som har tagit de chanser han har fått hos mig och som verkligen försöker att ta sig fram i travvärlden. Han har bra kusktalang och bra talang med hästarna i det stora hela. Han har alla möjligheter bara han hänger i och får de chanser han ska ha.

3 KOMMENTARER

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.