Travlegendarer inviger Elitloppet

39

John Campbell, Stefan Hultman, Stig H Johansson och Berndt Lindstedt.

Där har ni storheterna som kommer att inviga Elitloppet på Solvalla.

– Jag har inte varit på Solvalla på nästan två år och att få göra den här comebacken och inviga Elitloppet, som är det största som finns för mig, det är fantastiskt! säger Stefan Hultman.

John Campbell vann Elitloppet med Mack Lobell 1988. Stefan Hultman gjorde det med From Above 2003. Berndt Lindstedt har fått kliva in i vinnarcirkeln efter triumferna med Dart Hanover 1972 och Pershing 1979 och Stig H Johansson har tagit hem loppet sex gånger: The Onion -84, Utah Bulwark -87, Napoletano – 89, Peace Corps -91, Gum Ball -97, Victory Tilly -00. Det är några av travsportens allra tyngsta namn som sluter upp för att inviga årets stora travfest på Solvalla 28 maj.

– Det känns jättekul att vi får möjlighet att hylla dem och att vi kan ge publiken chansen att möta dem igen. Tillsammans har de sådana fantastiska travkarriärer, både i Elitloppet och i travvärlden i stort, och utöver det är de ju som personer oerhört respekterade och har betytt väldigt mycket för travsporten, säger Markus Myron, sportchef på Solvalla.

”Får gåshud när man åker ut”

Stefan Hultman var bara åtta år när han upplevde Elitloppet på plats första gången 1972, och fick se Berndt Lindstedt vinna. Sedan dess har han endast missat loppet en gång fram till att han blev allvarligt sjuk hösten 2015. Hans hästar har varit med och spelat huvudroller i flera upplagor och bilderna på den segerrusige Solvallatränaren efter loppet 2003, när han går upploppet ner, visar magen och vill ta hela publikhavet i sin famn, har etsat sig fast i många travälskares minne.

– Elitloppet är något enastående. Man får gåshud när man åker ut framför publiken och att nu få inviga tillsammans med de här grabbarna, John Campbell är en levande legend för mig, det är så stort att det inte går att beskriva med ord, säger Stefan Hultman och gör ändå ett försök att förklara.

– Känslan när man kör ut med en häst, kanske hör sitt namn ropas, vinkar åt publiken och får den kontakten…det är det som är så enastående. Det är den känslan som alla tränare och kuskar som varit med om Elitloppet säger är så fantastisk.

Stefan Hultmans rehabilitering efter den tunga sjukdomsperioden går stadigt framåt och utöver sin egen inverkan på Solvalla sista söndagen i maj ser han fram emot ett lopp som kan bli något alldeles extra.

– Att bli tillfrågad att vara med på invigningen kom lite som en chock måste jag säga, men jag hade tänkt ta mig in till Solvalla ändå. Med tanke på vilka hästar som är aktuella tror jag att det kan bli ett enastående elitlopp. Bold Eagle, Delicious, Propulsion, Resolve, Nuncio… Det kan bli århundradets elitlopp!

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelKusken sparkad i bröstet av häst
Nästa artikelSir Alex Ferguson kommer till Sverige