Tumble Dust jagar ny Derbyseger via V86

134

image-15

Han vann danskt travderby i överlägsen stil.
Nu siktar Tomas Malmqvist på en ny derbyseger med Tumble Dust – som på onsdag ska försöka kvala in till Europaderbyt.
– Han kan mycket väl vinna loppet, säger Malmqvist.

Jägersrotränaren har haft ett kanonår så här långt med nästan sex miljoner kronor inkört till stallet. Han är känd som en skicklig unghästtränare och har haft fina framgångar i de stora loppen. I våras vann Backfire Drottning Silvias Pokal och hon var även tvåa i Stochampionatet där för övrigt stallkamraten Donna di Quattro var trea. Tumble Dust var trea i Sprintermästaren, trots galopp, och vann därefter en imponerande seger under Hugo Åbergskvällen på Jägersro där han närmast besegrade Corky på tiden 1.10,5.

”Var bara bäst i Derbyt”
Men den tyngsta segern för Tumble Dust kom för drygt två veckor sedan då han vann det danska travderbyt. I överlägsen stil dessutom för Björn Goop och segertiden 1.14,7/3000 meter med bilstart var nytt danskt rekord. Förstapriset var 725 000 kronor och han passerade därmed tre miljoner kronor i inpsprungna pengar.
– Det var fantastiskt roligt och jag var så glad och stolt över min häst. Han gjorde ett kanonlopp, säger Tomas Malmqvist som därmed tog sin andra derbyseger i Danmark. Den första kom 2009 med Nice Little Ärt.
– Det är klart att det var en fantastisk känsla även den gången, men sedan glömmer man bort det efter några år och när man nu får vara med om det igen så känns det ju för stunden som den roligaste. Det var därför jag sa att den senaste segern alltid är den bästa.
Hur upplevde du derbyt?
– Det var ju jättenervöst. Dels för att det var ett derby men även att jag hade favoriten. Jag tyckte själv att jag hade bästa hästen och ville absolut att det skulle fungera. Det blev lite körning i början men sedan fick han ta över ledningen och det blev bra.
– Hästen var hur stark som helst och var helt enkelt bara bäst. Han satte även danskt rekord och nu har han gått nytt rekord i sina tre senaste starter över olika distanser.
Beskriv Tumble Dust som häst och hur långt kan det bära upp i eliten?
– Han är oerhört kvick i benen och väldigt stark. Han har mycket bra hjärta och lungor och har visat att han går över alla distanser. Hästen har tävlat både som två- tre- och fyraåring hos mig och bara blivit bättre och bättre för varje säsong. Om han får vara frisk så inbillar jag mig att han kan bli ännu mer mogen till nästa år. Han har sprungit och kikat på andra saker och inte varit så fokuserad på tävling alla gånger men det har blivit klart mycket bättre, säger Malmqvist som just nu har 70 hästar i träning.

Perfekt med innerspår
På onsdag startar Tumble Dust i ett försök till Europaderbyt, vilket körs som den andra V86-avdelningen på Solvalla. Omgången kryddas med en dubbeljackpot där en ensam vinnare kan ta hem elva miljoner kronor enbart på åtta rätt. Tumble Dust har lottats till ett perfekt läge med innerspår och när han hade det för tre starter sedan på Jägersro så ledde Tumble Dust hela vägen.
– Tumble Dust (V86-2) gick ett lätt jobb idag (måndag) och kändes väldigt laddad och fin. Innerspåret är bra eftersom han är kvick ut och han kan öppna rejält ifall kusken vill det. Det är fantastiskt bra hästar emot men min är också jättebra. Om det flyter på så är han en av de som kan vinna loppet. Vi gör inga ändringar i balansen och fortsätter med barfota fram.
Du har även med Frida Montana i V86-3. Chanserna där?
– Frida Montana (V86-3) var jättebra som tvåa i uttagningen till derbystoet men hon blev lite för laddad inför finalen och galopperade. Hästen är i jättebra form och utan att ha studerat motståndet så tror jag att hon är med där framme och krigar.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelAl Dente Kriterieklar efter Extra V75 15 september
Nästa artikelFem tippar V75 till Solänget 20 september 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.