Al Dente Kriterieklar efter Extra V75 15 september

55

image-14

Treårskullens kung, Al Dente, tog sin tolfte raka seger när han joggade hem sitt uttagningslopp till Svenskt Travkriterium.
Det var en stor kväll för segerkusken Örjan Kihlström som vann fem lopp och tränarparet Stefan Melander och Catarina Lundström fick tre övertygande segrar i kriteriekvalen.
– Det är helt otroligt och jättekul att hästarna funkar just idag, sa Catarina Lundström.

Måndagskvällens tävlingar på Solvalla handlade om uttagningslopp till Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks. Det var en extra V75-omgång där megafavoriten och treåringsstjärnan Al Dente förlängde segerraden. Kullens kung, som tidigare har vunnit två E3-finaler och redan har tjänat tre miljoner kronor, hade inga problem att ta sin tolfte raka seger. Han serverades ett fint lopp i tredje par utvändigt av Örjan Kihlström samtidigt som tempot var högt uppskruvat i täten av en hetsig Michelangelo Ås. I sista kurvan var Al Dente framme som tredje häst och över upploppet avgjorde han hur enkelt som helst utan att vara pressad. Segertiden blev 1.13,8/2640a och Al Dente blir förstås stor favorit i finalen av Svenskt Travkriterium som körs söndagen den 28 september med två miljoner kronor i förstapris.
– Det blev ett rätt så bra tempo på loppet och det löste sig fint. Det var skönt. Han har gjort allting rätt och det har inte varit några plumpar i protokollet och det är ovanligt för treåringar att man kan hålla en så jämn och hög nivå hela säsongen, sa Örjan Kihlström.
– Han känns minst lika bra som tidigare och det känns inte som att han är på väg ner i alla fall. Han har stadigt blivit lite bättre hela säsongen och det kändes bra i sista sväng när han hade krafter kvar. Jag hoppas att han är med och slåss om det i finalen också.

”Digital Frame en kanonfin häst”
Al Dente tränas av Solvallas Catarina Lundström och tillsammans med sambon Stefan ”Tarzan” Melander hade de fantastiska framgångar i kriteriekvalen. Treårige Digital Frame är inte långt efter sin stallkamrat Al Dente och han tog nu sin sjätte seger i tionde starten. Efter att ha blivit hängande i tredjespår genom första kurvan körde Örjan Kihlström resolut till ledningen efter sexhundra meter och Digital Frame höll undan säkert utan att vara bottnad före Je T’aime Express.
– En kanonfin häst som jag har sett tidigare. En väldigt klok och trevlig häst att köra med fin uppfattning. Han kändes väldigt fin och gick undan enkelt, berömde Örjan Kihlström.

”Fantastiska hästar jag kört”
Tredje V75-segern och den tredje hästen att vinna sitt kriteriekval för firma Kihlström/Lundström/Melander var Gross Weight. Örjan Kihlström körde offensivt även här och tog över ledningen knappa två varv kvar då Robert Bergh bakom Officer C.D. släppte täten. Över upploppet gled Gross Weight undan till en mycket lätt seger och ett snyggt hat trick i V75 var fullbordat.
– Det är fantastiska hästar jag har kört och alla har varit i perfekt form och levererat. Det har inte varit något krångel, sa Örjan Kihlström.
– Han kändes fin hela vägen och lunkade undan på ett fint sätt och kändes jättebra.

Två bomber som briserade
En riktig smällkaramell kom i V75-2 när Svante Båth-tränade Conlight Ås kom flygandes i ett huj den sista biten. Efter en virvlande spurt tog han sig förbi en tapper Buddha precis på mållinjen och bomben (streckad på en procent) var ett faktum.
– Det kändes att det var en jättefin häst och i sista sväng hade jag mycket krafter kvar men kunde inte ta mig ut. Sedan avslutade han jättebra och Svante gav mig bra information innan och sa att det var en häst han trodde mycket på inför treårssäsongen, sa segerkusken Stefan Söderqvist.

Tre V75-system med sju rätt
En lika stor knall briserade i V75-avslutningen där 1-procentaren Dupont kom farande den sista biten och satte nosen först för Bo Eklöf. Den Thomas Lönn-tränade hästen låg bland de sista hela vägen och i sista kurvan såg det mörkt ut men plötsligt galopperade både ledande Ready Ribb och kort senare Sloppy Joe på utsidan och in på upploppet öppnade det sig.
– Ibland är det tur att hästen reparerar kuskens misstag och då är man nöjd. I sista kurvan trodde jag att jag hade försatt hästens chanser när jag gick ner invändigt. Han var fantastiskt bra, berömde Bo Eklöf.

Ett kriteriekval och en V75-avdelning återstår att redovisa och det var Stay Alert som avgjorde för Peter Untersteiner efter en invändig resa. I sista kurvan galopperade ledande favoriten Emmet Brown och Stay Alert vann en tät slutstrid före en vasst avslutande Psycho.
Endast tre system klarade av att hitta alla vinnarna på V75. De belönades med 1 893 396 kronor på sju rätt. Systemen var inlämnade hos Mellgrens i Göteborg, Eds Bok och Papper i Ed, samt i Norge.

Secret Service gjorde Brandt rörd
Utanför V75 så kördes det flera kval till Svenskt TravOaks och de båda storfavoriterna Secret Service och Souchong vann hur enkelt som helst. Båda styrdes in förtjänstfullt av Örjan Kihlström som alltså vann fem lopp under kvällen. Kjell Brandt-tränade Secret Service kördes fram utvändigt om ledaren varvet kvar och vann med krafter kvar och det hade även Souchong som vann från ledningen.
– För mig är det här det näst största man kan vinna. Elitloppet är störst men det här är näst störst. Det är underbart. Hon betyder jättemycket för hela stallet och det blir en helt annan uppmärksamhet, sa en rörd Kjell Brandt.
Noterbart är också att Stefan Melander fick ytterligare en seger som tränare när Björn Goop styrde in Borntobesomebody som vinnare i uttagningsloppet till Svenskt TravOaks.

Startlista Svenskt Travkriterium – Förstapris 2 000 000 kronor
2640 meter bilstart. Häst – Tränare
1) Stay Alert – Peter Untersteiner
2) Al Dente – Catarina Lundström
3) Gross Weight – Stefan Melander
4) Dupont – Thomas Lönn
5) Digital Frame – Stefan Melander
6) Psycho – Björn Goop
7) From Dust To Dawn – Lars I Nilsson
8) Buddha – Björn Goop
9) Conlight Ås – Svante Båth
10) Wingait Holger – Stefan Persson
11) Global Revolver – Svante Båth
12) Je T’Aime Express – Peter Untersteiner

Startlista Svenskt TravOaks – Förstapris 1 400 000 kronor
2140 meter bilstart. Häst – Tränare
1) Souchong – Roger Walmann
2) Evasion Boko – Kajsa Frick
3) Face’Em – Peter G Norman
4) Borntobesomebody – Stefan Melander
5) Somersault Sally – Sören Lennartsson
6) My Sign Brizard – Kjell Wallin
7) Oklahoma Broline – Per Linderoth
8) Florida Queen – André Eklundh
9) Secret Service – Kjell Brandt
10) Differenceadaymade – Björn Goop
11) Olympia Gold – Per Linderoth
12) O.P.’s First Girl – Markus Pihlström

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.