Två intressanta bud på V86-spelet

133

två intressanta bud på V86-spelet

En veteran som står inför karriärens största utmaning.
– Jag måste tro att jag har mina bästa år som tränare framför mig, säger Ola Samuelsson som proppat stallet med välstammade unghästar och har två intressanta bud på V86-spelet där dubbeljackpot kan ge 16 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Han fyller 60 nästa år och har varit professionell travtränare i halva sitt liv.
Men aldrig haft sådan potential i stallet.
– Nej, har jag haft det så har jag förträngt det. Visst känns det som att ribban har höjts markant med den här laguppställningen, säger Ola Samuelsson som har 42 hästar på träningslistan varav 31 är ett- och tvååringar.
Och det är inte vilka som helst.
Bland hästarna som blir två vid årsskiftet finns bland annat Matchpoint Pellini, inropad för motsvarande 3,5 miljoner kronor på en auktion i Berlin i somras vilket gjorde honom till den dyraste svenskfödde ettåringen genom tiderna.
– Uppdraget när jag åkte på auktionen var egentligen att titta på en Ready Cash-märr, men henne var jag inte riktigt nöjd med. Den här var överlägset finast, däremot var det aldrig tal om att det skulle bli sådana pengar. Som tur var köpte jag honom inte på eget bevåg.
Bakom köpet låg storhästägaren Lennart Ågren, SRF Stable, som samma dag fick se sin Perfect Spirit vinna Hambletonian i USA.
– Jag hade Lennart på telefon under budgivningen, men vi ropade in hästen 45 minuter innan Hambovinsten så det berodde inte på det.
Hur kändes att ropa in en häst för så mycket pengar?
– När det var klart så stod man där med skrajflinet och undrade vad som hände. Men jag känner mig lite tryggare för dagen eftersom hästen uppför sig väldigt vettigt och visar bra talang.
Vad skiljer honom från en häst som kostar en tiondel så mycket?
– Det är väl stammen först och främst (Bold Eagle – Prada Pellini). Mamman var en jättetalang och pappan behöver man inte snacka om, så han har papprena i ordning. Sedan är det en jäkla fin modell, korrekt och rättställd.
Hur långt har han kommit i träningen?
– Det har bara varit ”kindergarten” ännu och det är väl efter årsskiftet som vi ska börja köra lite. Han har aldrig sprungit i några farter värda att nämna, men rör sig bra och uppträder som sagt precis som han ska. Nu återstår bara att se om han tål att träna.
Kan det bli start som tvååring?
– Det är väl inte otänkbart. Jag ser inget självändamål i att starta tvååringar, men de hästar som har förutsättningarna och tål att komma ut tidigt brukar jag ge chansen.

Väljer Solvalla
Bland årets 14 tvååringar har Samuelsson startat två.
Den som utmärkt sig är Andre Agassi som vunnit två lopp och travat en 1.12-tid.
På onsdag åker han till Solvalla för att kriga om 200 000 kronor i Vinterfavoriten, som placerats före V86-spelet.
– Jag tycker att det ser intressant ut. Hästen är fin, läget är bra och de värsta från Uppfödningslöpningen är inte med. Hästen var jäkligt fin senast han var uppe på Solvalla även om motståndet var lite grundare den gången. Det är en klok och förnuftig häst som blivit van att resa. Det som oroar mig mest är underlaget, han har aldrig haft brodd på sig så det kan bli kinkigt om banan blir hård. Då ser jag hellre att det blir tungsprunget, säger Samuelsson som följer med till banan där han växte upp och således får följa sina två V86-hästar på Åby via monitor.

”Ingen blötskalle”
Och nog låter det som att båda kan vara värda att ta i beaktning i jakten på onsdagens dubbeljackpot där det förväntas bli 16 miljoner kronor bara i åttarättspotten.
Först ut är 5 Pioneer Face (V86-5) som inledde karriären mycket lovande med sex segrar på tio starter, men inte fått besöka vinnarcirkeln sedan juli 2016.
– Hon dras med muskelproblem från och till. På sensommaren gick hon riktigt bra i flera lopp, men sedan blev det problem igen. Hon fick ett ganska intetsägande lopp innanför västen senast och som hon känts efteråt ska det vara ganska bra form på den kanten.
Hon har tagit samtliga sina segrar från spets, hur ser du på det?
– Det är ju lättare att få bestämma loppen därifrån och vi måste prova en bit från start. När hon har läge en bit ut som nu kan hon öppna rätt så bra, men det får Johnny (Takter) känna av. Även om hon inte vunnit på länge så är det ingen blötskalle, är hon i ordning så krigar hon alltid.
Och för dagen har hon inga muskelproblem?
– Nej, värdena ser bra ut. Sedan är det en fördel att hon får sällskap i bussen den här gången, när hon reser ensam så kan hon lätt bli stressad.

Kan bli sista starten
Resesällskapet består av 9 Fantasy River (V86-7) som kvalat in till Stochampionatet, Derbystoet och Breeders Crown-final under säsongen, men inte fått till det när det gällt som mest. Närmast kommer hon från en misslyckad start på Vincennes.
– Först galopperade hon kort från start, sedan hamnade hon i rygg på en häst som togs ur fältet och när hon kom ikapp igen så körde hon upp i vagn. Det blev pannkaka av alltihop, säger Ola Samuelsson som eventuellt kommer att pensionera sin häst efter det här loppet.
– Ja, hon är bokad till Propulsion och ska bara göra några starter till. Vinner hon på onsdag så ger vi oss nog, det vore en snygg avslutning.
Varför ska hon till avel så tidigt?
– Därför att det finns för dåligt med femåringslopp för ston och steget upp i stoeliten är för stort. Alternativet är silverdivisionen och det tycker jag också är tufft, då har hon mer att tjäna i avelsboxen som ung, fräsch och välstammad med bra meriter.
Vad säger du om hennes uppgift på onsdag?
– Hon är ju ovan med voltstart, men med springband och bara fyra hästar på volten så tycker jag att hon borde gå iväg. Hästen gjorde ett grymt lopp efter startbubblan i BC-finalen och även om jag inte kan garantera att formen är lika vass för dagen så hoppas jag att den är nära. I så fall matchar hon de här hästarna.
Ändrar du något i utrustning eller balans på någon av hästarna?
– Pioneer har vi skiftat lite i huvudlaget. Hon hade helstängt med hål i senast, men nu blir det vanligt helstängt vilket hon oftast har. I övrigt ändrar vi inget och det är två hästar som alltid tävlat bra med skor så årstiden är snarast till vår fördel.
Vad är ditt råd till spelarna angående dina hästar?
– Nu är jag en ganska usel lirare, men i mina ögon har Fantasy River den bästa chansen och jag tycker att hon är klart streckvärd. Pioneer Face kan vara en kantboll, säger Ola Samuelsson.

Föregående artikelSvanstedt kommer till Sverige – kör lopp i jul
Nästa artikel”Spetsstriden kan bli helt avgörande”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.