”Två toppkuskar rattar spikarna”

31

Vad skiljer en toppkusk från en vanlig?

Den frågan får vi oftast be­svarad på lördagar.

Ni vet säkert också – men har kanske inte reflekterat?

Men det ska jag avslöja, här och nu. Toppkusken anpassar nämligen styrningen efter motståndet. På V75 måste man (ibland) våga smyga, med risken att bli fast. Därför ser vi ofta Kihlström, Ohlsson och de andra i eliten sitta kvar i andraspår hellre än att dra tåget i tredjespår. De gör rätt, loppen är så jämna och den som kör sent har en fördel.

Men det gäller också att inse när det är läge att vara offensiv. Kort sammanfattat kan man säga att sulkystjärnorna snabbt läser situationen, gör ett överslag och optimerar chansen. Dussinkusken kör likadant i alla lopp, oavsett motstånd. Vissa anfaller 700 meter från mål, andra kastar sig alltid på rygg när det smäller.

Och vad har det här då med V75 på Åby att göra? Jo, där är det ännu viktigare att spela travschack, kuskens smartness är ofta av­görande. Just därför styrs mina två avslutande spikar av Johan och ­Peter Untersteiner, båda är vana vid att köra på banan och tillhör gruppen kuskelit.

Kolla på den starten

V75-1: Even’s First Boy är i stort sett alltid bra. Men – han kan heller inte anklagas för att vinna för ofta. Jag insinuerar inte att han kämpar dåligt utan pekar bara på fakta. Han får ofta dra upp spurten från kön, får inget gratis och hinner inte fram/åker dit. Origo Tilly galopperar eller går jättebra, grovt sammanfattat. Senast var han otroligt fin, ni måste kolla på den starten.

 V75-2: M.T.King of Cash är starkaste hästen i Johan Untersteiners stall. Synd bara att de ska stöta kula med en badboll nu, eller i alla fall bara springa 2 140 meter. Global Signature har jag torskat massor på i två starter då han suttit fast. Släpper honom aldrig, han är dunderbra. Rafiki Fri vann en korpmatch med 14–0 i Eskilstuna senast. Wow – kolla gärna.

V75-3: Ta många och glöm inte Pearl Face som bara måste ha bra skrällchans om hästen klarar fjärdespår. Jag som lovat mig själv att inte spela hästar från 2, 4 och 5 i voltstart. Jaja.

V75-4: Basic har imponerat och startar med toppchans. Räkna inte med en mesig styrning av Björn Goop. Withma är ändå ett hett motbud, spets eller rygg ledaren och så open stretch, vägen till vinst är flerfilig.

Sportchefen grät

V75-5: Gulddivisionen är kass, sportchefen grät. Men kanske inte spelarna? I alla fall inte de som gillar svåra lopp. Antingen leder Art on Line (veckans vrål?) eller så kanske Obi Wan glider förbi ett mosigt gäng över upploppet. Men strecka besinningslöst och ta sen två till.

V75-6: Läckre fyraåringen Can Lane är startsnabb, körs av toppkusk och har vunnit halva loppet i spårlottningen. Visst är Qahar Q.C. kapabel men det är väl ändå travtävlingar? Can Lane är spiken.

V75-7: Hades Håleryd kom jag fram till att spika efter tre sekunder. Tar ledningen, fångar upp Master Crowe och rinner undan på det 180 meter korta upploppet.

Peter Untersteiner vet exakt hur jobbet ska göras, hans rutin kan inte överskattas.

Helgens tips

1. 8 Global Signature (Åby, V75-2)

Enorm otur i de två senaste. Dags för lite flyt nu?

2. 4 Pearl Face (Åby, V75-3)

Jättebra i de två senaste. Vi blundar i starten.

3. 1 Withma (Åby, V75-4)

Spets och slut? Rygg ledaren och slut?

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 9, 2 (res 8, 5)

V75-2: 8, 7, 11 (res 4, 1)

V75-3: 4, 14, 5, 11, 3, 13 (res 9, 7)

V75-4: 7, 1, 4 (res 11, 5)

V75-5: 10, 7, 2, 3, 4, 8, 6, 9 (res 11, 1)

V75-6: 1 Can Lane (res 3, 6)

V75-7: 2 Hades Håleryd (res 5, 1)

864 rader/432 kronor

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Två toppkuskar rattar spikarna”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.