Ulf Eriksson inför V75 Gävle 27 november

44

ulf eriksson v75

Trots sex veckor kvar på 2016 så har Ulf Eriksson redan gjort slarvsylta av alla tidigare personliga rekord. Med 103 årssegrar placerar han sig på en trettonde plats i den allsvenska kuskligan.
Men som tränare är han väldigt anonym – men på söndagen ska det bli ändring när V75 gästar Gävle.
– Jag tycker egentligen lika mycket om att träna som att köra häst, säger Bollnästränaren som betraktas mest som en catchdriver.

Ulf Eriksson, 52, har sitt bästa år på travbanorna. 106 segrar totalt varav 103 i Sverige innebär att han har många meriterade namn bakom sig i de olika kuskligorna.
I pengar har Ulf Eriksson kört in nästan 9,3 miljoner kronor hittills i år. Han krossar därmed sitt gamla rekord från i fjol då han körde in drygt 5,8 miljoner kronor.
– Det är helt otroligt år, det mesta har stämt egentligen. Jag blev väldigt lycklig när jag passerade 100 segrar förra torsdagen och sen smällde det bara till med två tripplar i rad till helgen så nu är man het, säger Ulf Eriksson och skrattar.
Ofta när någon frågar en kusk varför det går så bra blir svaret att det beror på bra tränare som ger fina förtroenden med bra hästar. Men räcker det som förklaring verkligen?
– Det är klart att det är en stor del, utan bra hästar att köra blir det inte så många segrar och utan bra tränare blir det inte så många bra hästar att köra. Jag är oerhört tacksam för de chanser jag får, men sedan kan jag inte sticka under stol med att jag hoppas och tror att jag själv utvecklats också och framför allt att självförtroendet verkligen finns där nu.
– Jag litar helt enkelt både på mig själv och på djuren i alla lägen. Jag vann över 100 lopp även 2004, men skillnaden då var att det mest handlade om billigare lopp. I år har jag kört in över nio miljoner kronor och det har jag inte varit i närheten av tidigare, så det är också ett kvitto på att vi lyckats även på V75 och i andra större lopp. Det tycker jag kanske är allra roligast med året som gått, säger Ulf Eriksson.
Någon stillsam tillvaro handlar det inte om. För att vara med i de större sammanhangen blir det många och långa resor när man bor i Bollnäs, men det är inget Ulf Eriksson ryggar för. Dessutom saknas inte jobb på hemmaplan numera med en hel handfull egna hästar att träna.

Dörren öppen för fler hästar i stallet
För ett drygt år sedan fanns bara en enda häst på träningslistan, sambons kallblod Essis Lille Alfred. Numera tränar han ytterligare fyra egenägda hästar där nyförvärvet Emil B.Boko (V75-7) blir favorit i första starten i ny regi.
– Det är egentligen inget medvetet val att det blivit så, men heller ingenting jag bromsat. Utöver sambons häst så äger jag de andra fyra själv och eftersom jag kan ha dem inackorderade hos brorsan Peter Eriksson får jag välbehövlig hjälp med fodring och annan markservice vilket underlättar. Just nu passar den här nivån ganska bra, men jag håller absolut dörren öppen även för externa hästägare om det är så att man vill satsa på kvalitativa unghästar eller bra tävlingshästar. Jag tycker precis lika bra om att träna hästar som att köra dem.
– Storyn kring varför jag köpte Emil B.Boko av hästägare hos Peter Untersteiner var att jag gillade hästen redan sedan Per Linderoth hade honom som unghäst. Jag har sedan följt hästen och tycker att det är en jättetrevlig och fin individ. När Peter behövde göra plats för nya unghästar uppstod ett läge att köpa honom och på den vägen är det.
Du har haft honom en månad och anmäler direkt ut på V75. Mellan raderna antyder det att Du är väldigt nöjd med träningsrundorna?
– Haha, ja i alla fall med de få träningsrundor det blivit… Jag har bara haft honom en månad och vi har haft stora problem med tjällossning på banan här så han har inte gått några banjobb utan bara intervaller och i dessa känns han väldigt laddad och inspirerad. Hästen kommer dessutom från kontinuerligt startande och då det här loppet låg väldigt bra i tiden och väldigt bra geografiskt så provade jag att anmäla. Dessutom är det kul att prova honom barfota i en start innan vinterreglerna tar vid. Det är som sagt en jättefin travare och något hokus pokus angående balans och utrustning är det inte i övrigt utan vi siktar på barfota runt om, öppet huvudlag, urryckare, och vanlig vagn.
– Det är fina förutsättningar för honom och han fick ett bra spår så jag kommer i alla fall att prova ordentligt från början och kommer vi till ledningen kör jag där. Han radar kanske inte upp segrarna men känslan är ändå att det är lite lättare uppe i Norrland och jag tror att han kommer att hävda sig väldigt bra här uppe. Visst tror jag på vettig chans även om Emil B.Boko är lite svårbedömd även för mig.
Du kör även några hästar till inom ramen för V75, vad säger du om dem?
Cali Maks (V75-2) körde jag senast och han var duktig från ledningen och fick bara ge sig sista biten mot bra hästar som Hulte Magnus och Titan Tabac. Formen är fin men problemet är bara att han möter ännu bättre hästar nu… Pengar är en framgång.
Tiger Marke (V75-5) har jag aldrig kört och honom har jag ingen uppfattning om.
Narold Vox (V75-6) är en häst jag känner till väl. Jag körde inte senast men vet att han hade en ganska opassande uppgift från bakspår i gulddivisionen. Däremot körde jag honom till seger näst senast och jag måste säga att hästen kändes strålande bra då, väl så fin som när han hade absolut toppform och tog ett par raka segrar i rejäl stil i somras. Han är tuff och rejäl och väldigt pålitlig, så det är väl egentligen en ständig outsider trots att det här loppet såg stentufft ut på pappret.
Några problem med att hålla motivationen uppe året ut verkar Ulf inte ha.
– Nej, jag ligger precis på rätt sida gränsen just nu för att få köra i V75 Champions i början av nästa år, och det tycker jag skulle vara enormt kul. Jag har varit med en gång tidigare men då gick det så dåligt att jag vill ha revansch. Det är en del V75-omgångar kvar här uppe i norr i slutet av året så vi är taggade till tänderna.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSkrällfyllda V75-finaler på Solvalla
Nästa artikelV75 resultat söndag 27 november från Gävle

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.