Skrällfyllda V75-finaler på Solvalla

29

v75-finaler

3,1 miljoner för sju rätt på V75.
Skrälltätt och svårspelat i Solvallas finaler.
I Solvalla Grand Prix lades de svenska stjärnorna överraskande på rygg av finsktränade jänkaren Workout Wonder – Finlands för dagen bäste travare.

Det var pyntat för advent på Solvalla på lördagen i ett Stockholm med surväder, plusgrader och regn under förmiddagen.
Underlaget var lite krävande för hästarna men på pappret handlade det i alla fall om bästa tänkbara tävlingar för årstiden – med finaler i V75.
V75-3 var Solvalla Grand Prix – en serie för fyraåriga hästar med examen i slutet av november med hela 400 000 kronor till vinnaren.
I loppet öppnade Target Kronos snabbt till ledningen och favoriten Wild Honey avancerades snabbt upp snett utvändigt. Under slutrundan synade Sprintermästaren och elitloppsdeltagaren Uncle Lasse ledaren men orkade inte alls.
Vinnaren sågs i stället sist i fältet. Workout Wonder köptes till Finland i våras av bland andra travprofilen Kari Lähdekorpi och fick nu sitt verkliga genombrott.

Flög över upploppet
Körande Tommi Kylliäinen vred på sin häst i fjärdespår i mitten av den sista kurvan och via en sylvass spurt över upploppet blev det en överlägsen seger.
Tränaren Jarno Kauhanen upplevde en av sina största stunder i sporten.
– Womanizer vann Kymi Grand Prix 2013 och det här är nästan en lika skön känsla. Jag tyckte inte att han var sämre än någon annan häst i loppet på förhand. Får han bara gå i ryggar och spara speeden till slut är han farliga i alla lopp.
Segertiden skrevs till 1.12,7 över 2140 meter med bilstart.

Piraten tuff som vanligt
Tuff, tuffare, On Track Piraten. Rättvikshästen är landets hårdaste häst. I Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst ordnade åttaåringen årets sjunde V75-seger med de där långa kliven som blivit den folkkäre stjärnans signum.
Hans R Strömberg tränar och Johnny Takter kör hästen som med Silverhästens en kvarts miljon kronor i förstapris, nu tjänat över 13 miljoner i karriären.

Piteå-tränat storskrällen
På spelet blev det 3,1 miljoner kronor i utdelning för sju rätt.
De flesta spelare fick tacka för sig på V75 redan i den första avdelningen där jätteskrällen Orkide C.D. med Torbjörn Jansson i sulkyn vann till 69 gånger pengarna vinnarodds.
Det femåriga stoet kom ner i rygg på ledande Pandora Face och var den ende som kunde haka på sista 600 då Adrian Kolgjini drog undan.
Norrbottenstränade Orkide C.D. – streckad på mindre än en procent på V75 – kunde ta sig förbi när andrahandsfavoriten fick mjölksyra 100 kvar.
– Hon hade fullt upp att följa med i kurvan men när Adrians häst började bli trött var hon jätteduktig och kämpade, sa Torbjörn Jansson.
Amatören Cathrin Bergström från Piteå tränar och äger.
– Vi såg den här starten mest som en kul grej. Det är helt enkelt ofattbart att hon kunde vinna också! sa amatören med licens på Bodentravet.

Välförtjänt seger
Favoritfall blev det även i silverdivisionens final där storfavoriten Slide So Easy galopperade i den första kurvan. Carabinieri var bara bäst i stället och svepningen från fjärdeparet utvändigt för Peter Untersteiner imponerade. En välförtjänt fullträff för hästen från Halmstad som inte haft det rätta flytet i år.
Klass II-finalen gick till Peter G Norman-tränade Island Of Life, en ny skräll på V75 endast spelad på åtta procent. En fin svepning från femteparet utvändigt. Erik Adielsson körde hästen som tränas av Peter G Norman.

Aron med tre raka
Pär Hedberg, proffs på Axevalla, ser ut att ha en kommande elithäst på gång i Aron Palema. Fyraåringen är stenhård och verkar tåla vilka upplägg som helst. Nu vann han komfortabelt efter att Johnny Takter kört sig till ledningen efter 600 meter. Tredje raka i V75.
Klass I-finalen var ett Top 7-lopp. En rad med sju rätt hittades. Ett andelsspel hos Ica Maxi i Lindhagen i Stockholm slog in och elva kunder i butiken kan nu dela på 955 000 kronor.
Björn Goop rundade av omgången med Heartbreaker V.S. som tog hem loppet efter en tung resa i dödspositionen.
Storfavoriten Thaiger Exclusive klippte i galopp direkt i starten och andrahandaren Zenit Brick felade i den sista kurvan. Men, som det brukar heta, ”ingen skugga” över vinnaren som nu tog sin tredje raka V75-seger på ett snyggt sätt.
– Han är liten över marken men har ett stort steg och tycker själv att han är mycket större än alla andra, sa tränaren Goop.
Rivstart söndag då en ny V75-omgång ska köras, den här gången på Gävletravet.

Föregående artikelTre spikar – som känns stenklara
Nästa artikelUlf Eriksson inför V75 Gävle 27 november

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.