UmåkersFarmen

232

NORQVIST

Antar att det inte har undgått så många att det har vart aningens Turbulent på Umåker. Styrelsen driver en stenhård linje att sälja ut hela Stallbacken. Först såldes tre gamla stall & Mark på ”Bortre lång” ut (Jag var en som handlade stall) Dessa stall byggdes för länge,länge sen…ingen vet riktigt när, men man ansåg att det skulle kosta för mycket att renovera upp dem. Det här förvånade mig redan då…för man tappar ju viktig mark i nära anslutning till travbanan. Vad som förvånar mig Väldigt mycket är att man fortsätter att sälja ut, nu stallar som är fullt uthyrda, genererar inkomster varje år för de är avskrivna sedan länge. Det finns bara en anledning till att man ska göra detta och det är för att mkt kortsiktigt frisera till Ekonomin, men vad händer sen då? Tänk om köparen efter ett tag säljer vidare till någon som ska använda byggnaden till förråd? Känns som sagt inte helt genomtänkt….

Finns en sida på Facebook som heter Umåkers Stallbacke och Framtid, den är skapad av Jenny Persson, en riktig eldsjäl på Travbanan. Hon har fått klä skott för många personliga påhopp från Styrelsen. Antar att man känner sig hotad av henne….Hon vågar stå upp för vad hon tror på och hon är riktigt, riktigt skarp, både i tanke och i formulering.  (Ska kopiera in ett inlägg här sedan som avslutning)

Iallafall… Denna Grupp…Klart att det finns många engagerade och läser man får man verkligen se olika personlighetsdrag hos folk… Vi har ett Kommunalråd som bara fräser, hotar och går till fula personliga attacker, och vägrar svara på frågor. Vi har Tjalle Tvärvigg, och hans ivrigt påhejande Sambo, som bara kritiserar och kastar ur sig ogenomtänkta ofta halvoförskämda saker…vilket upprör många (inte oupprörd själv kan jag lova) Sen finns det stöttande hurrarop, sakligt analyserande och som på många andra ställen…många läsare som inte ens törs trycka ”Gilla” på inlägget, men stöttar och diskuterar på Stallbacken.

Här följer ett inlägg av Jenny….

SÄG DET DU MENAR OCH MENA DET DU SÄGER – en ”fritänkares” syn på kommunikationssvårigheterna.

Orden strömmar från sällskapets styrelse men ingen blir klokare. Även objektiva och oberoende personer undrar nu vad styrelsen egentligen säger – eller inte säger. För de mer involverade ökar varje debattinlägg oron. Konformitet är skrämmande och osunt.

Kommunikation ÄR svårt, men inte så här svårt. Styrelsens oförmåga att inge förtroende och nå ut bottnar i att man – förutom att man inte överhuvudtaget besvarar de frågor som ställs – har problem med rubriken. Säg det du menar och mena det du säger och gör det gärna på ett respektfullt sätt.
Klyftan i maktstrukturen blir om möjligt ännu större när man inför uppdragsgivarna (medlemmarna) står och predikar ”bemöt andra som ni själva vill bli bemötta” då ingenting i ens eget uppträdande visar på att man står för aforismens innebörd. I samma lokal, samma kväll fanns tyvärr horribla exempel på motsatsen.

Enkelt men svårt. Med ett ärligt och genuint engagemang utan ”särintressen”, när man menar det man säger, säger det man menar och bemöter andra som man själv vill bli bemött så vill jag hävda att det är svårt att misslyckas och inte så svårt att kommunicera som det nu verkar. Om man dessutom ljuger så riskerar man absolut att köra ett varumärke i botten. Det är vad som nu händer på Umåker.

Ordet ”särintressen”, har blivit ett uttryck styrelsen har använt så till den grad att det har blivit provocerande. Ingen vill heller förtydliga vad som menas. Från ”oppositionens” perspektiv finns möjligen ett enda särintresse, även om ordvalet är besynnerligt, nämligen Umåkers framtid. Meningsskiljaktigheterna bygger på att man har olika syn på vilket vägval som är rätt.

Utvecklar man eller avvecklar man?

Göran Westman ställer frågan om det saknas tilltro och respekt för ett demokratiskt arbete i föreningen? Ja, det gör det sannerligen och det är riktigt illa. Långt fler än det antal som behövs för en extra stämma har hört av sig till ”oppositionen”, men törs inte skriva på av rädsla för att drabbas av repressalier privat- och/eller i yrkeslivet. Styrelsen har hittills valt att hålla sällskapet slutet. VD/ordförande demonstrerade tydligt att man är helt ointresserad av demokrati och öppenhet då man på Höstmötet efter att ha valt in en medlem under punkt 7, gav honom yttrandeförbud fram till årsmötet i april, när denne ville ställa frågor.

För att göra rätt vägval måste man ha rätt utgångspunkt. Jag anser att denna styrelse inte har det. Det kan aldrig blir rätt och behagligt när utgångspunkten är ett överhängande lillebrorskomplex (mot grannbanan i Boden). När allt man har för ögat är att satsa (och skuldsätta sig upp över öronen) för att få ”Husets” (Hästsportens Hus/Svensk Travsport) gillande. En belöning som stavas 35 tävlingsdagar. För att bli tvillingbror i stället för lillebror. Det blir så fel hemma i verkligheten då. För i stället för att trampa på lik för att ”fullfölja sitt uppdrag” tror jag att de aktiva hellre har 28 frodiga tävlingsdagar än färre och t ex extremt sänkta prispengar på grund av ett skuldsaneringsläge.

Detta med att styrelsen anser att de inte ska arbeta med ”fastighetsförvaltning” tyder på en skrämmande okunnighet och dålig verklighetsuppfattning. Man blir extra rädd då flera styrelsemedlemmar öga mot öga med olika frågeställare inte har något svar på ”hur har ni tänkt sen, när ni avyttrat allt och inte har något att erbjuda nya tränare?” (och inte har några hyresintäkter heller). Den mest precisa framtidsvisionen presenterades nog på Höstmötet men är den verklighetsförankrad? I så fall vill jag gärna se en marknadsundersökning som bekräftar Umåkers attraktionskraft i aktuell vision? Visionen bygger på att man ska erbjuda nya tränare ”markplättar” för att låna och bygga egna stall. Ingen (!) kommer att välja Umåker, det är inte svårt att räkna ut om man har en klar bild över hur Svensk Travsport ser ut. Kunde man t ex ha värvat en redan etablerad tränare som Akseli Lahtinen till Umåker med de premisserna? Varför gjorde man inte det då? Det hade sparat en hel del pengar. Kan detta anses vara en trovärdig plan för framtiden och ställer sig ST verkligen bakom den sett med sportens kärnvärden för ögonen?

Är det något som skadar varumärket Umåker är det att avveckla kärnverksamheten.
Det är samma lilla familj, föraktfullt benämnd ”gatans parlament” av ledamot Göran Westman, som tävlar på alla banor i norr. Spelar det någon roll att Boden har 7 tävlingsdagar fler än Umåker? Det är väl bra?! Allt positivt som händer i vår lilla (stora) travregion kommer alla tillgodo. Är det lämpligt att styrelsen står och ”snackar skit” om andra grannbanor på Höstmötet? Samma lilla familj tävlar där också – ja, faktiskt även på Umåker om det nu kan komma som en överraskning. Kan detta anses att bemöta andra som man själv vill bli bemött? Varför inte sträva efter gemenskap, förtroende och ÄKTA öppenhet? Det sistnämnda resulterar ofta i det förstnämnda….

Det är inget annat än förbluffande att styrelsen hävdar att man måste vara närvarande på ett möte för att t ex mötesanteckningar inte ska kunna avfärdas som hörsägen. Man kan därmed anta att t ex ledamot Holmlund har hundraprocentig mötesnärvaro i sitt yrkes- och styrelseliv och absolut inte bildar sig några åsikter eller fattar några beslut grundade på annat än det han med egna öron har hört. Samtidigt uppmanar man aktiva att följa rapporter och information på Umåkers hemsida. Om man inte har möjlighet att vara på plats på ett möte (t ex som icke medlem!!), hur ska man då veta att det som rapporteras inte är felaktigheter eller hörsägen? Med tanke på det resonemang styrelsen för finns det anledning att fundera över detta.

Styrelsen anklagar nämligen samtliga kritiker för att utgå från hörsägen, spekulationer och felaktigheter men vägrar precisera vad faktafelen är. De använder sig av all tänkbar härskarteknik för att tysta. Redan 12/11 fick Göran Westman chansen att i ett privat mail förklara vilka felaktigheter och ogrundade påståenden jag använt mig av i debatten på Facebook (allt finns kvar). Inte heller då svarade han på frågorna, svaret var ungefär av samma karaktär som dem Owe R Hedström fått (finns på publicerat här på Facebook). Goddag yxskaft.

Det ligger väl förresten inga ”särintressen” bakom valet av talesperson (ledamot Göran Westman) från styrelsens sida? Det är mer vanligt att ordförande eller vice ordf. är språkrör i en styrelse tänker jag…..

Jenny Persson

Relaterat:
http://www.vk.se/782190/demokratiskt-krypskytte-pa-umaker

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.