Unionstrav på V75 med Svensknorsk SUPERPOTT!

223

image-7

Unionstrav med en av historiens största V75-potter.
Lördagen på Färjestad lovar att bli en raffinerad svensknorsk uppgörelse både på banan och i totoluckorna.
– Jackpotmiljonerna är ”en guds gave” till de norska spelarna, säger den blåvitröde travexperten Even Elvenes.

Helgens favoritparader på Jägersro bevittnades med glädje av våra grannar i väst.
Femrättsjackpot både lördag och söndag innebär att drygt 30 miljoner kronor skjuts till lördagens V75-omgång på Färjestad.
En omgång där Sverige och Norge spelar ihop.
– För norska spelare blir det ett fantastiskt läge med enorm omsättning. Den här injektionen är precis vad vi behöver och gladast av alla är nog Norsk Rikstoto, säger Even Elvenes bosatt några mil från den svenska gränsen och ständig besökare under gemensamma travevenemang.
Situationen påminner mycket om Unionstravet 2011.
Den omgången föregicks av dubbeljackpot på Åby vilket hissade upp omsättningen till 161 miljoner kronor.
Med 78,6 miljoner i sjurättspotten fanns förutsättningar för tidernas största V75-vinst, men istället blev det runt sex miljoner vardera till 13 system.

Räknat för lågt?
En repris på de siffrorna vågar emellertid inte ATG:s jackpotanalytiker Peter Wallin hoppas på.
– Nej, det har jag svårt att tänka mig. Tyvärr har V75-omsättningen i Norge fallit med sex-sju procent i år så vi har räknat på spel därifrån på 16-17 miljoner, säger Wallin vars prognos ligger till grund för siffran 57 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Det skulle i så fall innebära att V75-omsättningen blir 101 miljoner, är det inte snålt räknat?
– Vi har satt 57 miljoner i sjurättspotten eftersom vi tycker att det är realistiskt. Men det är klart att vi gärna ser att det blir mer så man kan ju hoppas.
Even Elvenes är i alla fall övertygad om att de svenska jackpotkryddorna ska attrahera spelarkollektivet i hemlandet.
– Det kommer att bli riktigt drag på spelet i Norge. Stora potter skapar alltid större intresse och det här är en extrem situation. Jag tippar på 140 miljoner i omsättning med runt 25 från Norge, räknat i svenska kronor, men så är jag alltid optimist.
Skulle den kalkylen stämma innebär det en sjurättspott i trakterna av historiens största V75-vinst på 67 312 633 kronor.

Får sitt genombrott
Men för att få del av dessa krävs förstås den lilla detaljen att finna de sju vinnarna.
En tillbakablick visar att svenska hästar har ett stadigt överläge under Unionstravet med ”segersiffrorna” 5-2, 5-2, 5-2, 5-1 och 4-3 under de fem senaste åren.
Den extra vinnaren 2012 var dansktränad, men tendensen att Norge snittar två vinster är inte svår att lägga märke till.
Vilka kan dessa bli i år måntro?
– Mitt stora drag är 6 Lome Brage, säger Elvenes och hänvisar till Ahlsells Unionskamp (V75-6) där vår nye svenske kallblodskonung 1 Månprinsen A.M. ska ta sig an elitgardet från väst.
En uppgift han misslyckades med i fjol då norske hans motsvarighet 3 Tekno Odin hade lekstuga.
– Månprinsen är en underbar häst som jag personligen har den djupaste respekt för, men jag tror att Tekno Odin blir favorit på strecken här i Norge. Däremot får han svårt att slå min vinnare om loppet blir kört som jag tror, säger Elvenes och berättar:
– Lome Brage är en oerhört kvickfotad häst som borde kunna ta ledningen trots spår sex. Det betyder trafikproblem för Månprinsen från innerspår och slipper bara Lome Brage öppna för snabbt blir han svår att rå på. Han har utvecklats enormt i år och jag tror att det här blir hans genombrott i eliten.

Derbyvinsten räknas ej
En annan norsk häst som drar ögonen till sig är 5 Viking Va Bene som vann självaste derbyt i söndags, men slipper belastas med prispengarna därifrån och får vara med i bronsdivisionen (V75-1).
– Det är en häst som haft problem med fräschören och därför tävlat väldigt ojämnt. På en bra dag är han väldigt bra och det var han förstås i söndags. Jag har pratat med tränaren Sigbjörn Kolnes i dag och han säger att hästen är klar för att starta igen så givetvis är han ett segerbud. Jag är dock enormt imponerad av 2 Jeppas Maxi, så även om Viking slår svenskarna är jag rädd att Ålands-hästen blir för tuff, säger Elvenes som istället drar en lans för stallkamraten 2 Speedy Gon Sali i V75-4.
– Den höll i alla fall Kolnes som sin bästa vinstchans. Det är en ”krangelfant” som kan vara stressad i startögonblicket, men håller han sig i skinnet är han extremt snabb första biten och kan leda det här loppet från start till mål.
Är det någon mer du vill varna extra för?
– Ja, det ska vara 4 Hamilton As (V75-2). Det är en häst med lite extra klass som också kan öppna snabbt. Lyckas han lugga favoriten 1 Coldtown på ledningen så kan det bära hela vägen. Men vi får nog vara nöjda om vi kan greja två segrar den här gången också, säger Even Elvenes.

Robin Johansson

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.