image-6

Sandra Svensson och Rapide le Tour efter en seger i Bollnäs i maj. Foto: Christer Norin/ALNFoto av Kanal 75

28-åriga travlärlingen Sandra Svensson umgås med Rapide le Tour varje dag.
Ibland vinner de lopp tillsammans.
Hästen ger henne inget val säger hon.
– Jag känner att jag behöver honom, säger Sandra Svensson, en naturlig frontfigur i den pågående kampanjen Gilla häst.

I den pågående kampanjen ”Gilla häst” har travet, galoppen, ridsportförbunden med flera organisationer enats om att lyfta upp hästen på dagordningen. Det finns 360 000 hästar i Sverige som i dagens samhälle fyller andra funktioner än arbetshästarna förr i världen.
Av landets alla hästar har Sandra Svensson ögonen för en lite mera specifikt.
I likhet med andra hästbitna har hon hästen som en vän.
Hästen Rapide le Tour är förstås beroende av henne. Men ibland ställer hon sig frågan om hon också är beroende av hästen.
– Han ger mig så mycket och jag känner att jag behöver honom bara, säger Sandra Svensson, anställd lärling i Solvallatränaren Fredrik B Larssons stall.
Hon var sex år då hon fick en shetlandsponny i födelsedagspresent. Året var 1992 och födelsedagspresenten förändrade hennes liv.
– Han hette Marvin och ända sedan den dagen har det varit häst hela tiden.

Vann Elitloppet som 13-åring
Sandra Svensson är en av frontfigurerna i kampanjen Gilla häst. En 28-åring som levt sida vid sida med hästar i över 20 år. Under uppväxten aktiv inom ponnytravsporten och sedan några år en etablerad kusk i travet och lärling i ett professionellt stall.
– Min första stora seger var den i ponnyloppet Lilla Elitloppet år 2000 tillsammans med Parat. Jag tränade inte honom själv men fick förtroendet att vara hans kusk, endast 13 år gammal, säger hon.
800 körda ponnylopp och cirka 85 segrar blev det innan Sandra Svensson kom in på det här med ”stor häst” som hon säger. Närmare 70 segrar har det blivit i det vanliga travet. Sommaren 2012 tog hon två raka segrar med To And Fro vilka hon fortfarande håller som sina största. Det handlade om finalen av Dam-SM och första segern i V75, båda tagna i juni.

Gillar det svåra
Rapide le Tour kom in i hennes liv då hästen var två år. En brun hingst, född 2008 med Super Arnie som pappa.
– Han var väldigt liten, mörkbrun och söt. Lite försiktig. Jag bara kände att det klickade, det fanns någonting där. Och så var han lite ”svår” till sättet som jag gillar att hästar är. Jag tog det som min uppgift att försöka få honom att bli lite mera framåt och mera trygg i sig själv. säger Sandra Svensson.
Hästen Rapide le Tour blev Sandras eget projekt som hon kallar det. Vägen har kantats av lite småproblem men inte värre än att hästen tog tre raka segrar direkt när den började tävla. Kusken bakom var förstås Sandra Svensson.
– Då kände jag att allt det verkligen varit värt allt jobb. Nu funkar han jättebra och vi har ett starkt band. Det är en häst som jag känner att jag behöver ha – och tack och lov fick jag köpa en del i honom i höstas av ägarna. Så nu är han min ”på riktigt” kan man säga. Han blir ridhäst när han slutar tävla. Jag kommer inte att släppa ifrån mig honom utan han stannar i mitt liv.

Fotnot: Det går att läsa mer om ”Gilla häst” på www.gillahast.se. Kampanjen har även en egen sida på facebook.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 10 september 2014 med Reven d’Amour som favorit
Nästa artikelUnionstrav på V75 med Svensknorsk SUPERPOTT!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.